bugün

*

düğünlerde, gelinlerin aksesuar olarak tasıdıkları çiçektir. ayrıca gelinin fırlattığı bu çiçeği yakalayan bekar hatunun koca bulacağına dair bir inanış vardır. ne derece doğrudur, orasını bilemem...
Gelin çiçeğini seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar;

· Seçilen çiçek mevsim şartlarına uygun ve taze olmalıdır.
· Gelin buketi, gelinlik ve düğün konseptine uygun olmaldır.
· Kısa boylu gelinler daha yuvarlak buketleri, uzun boylu gelinler ise daha dökümlü buketleri tercih edebilirler.
· Gelin buketi, gelinin rahat taşıyabileceği ağırlıkta ve büyüklükte olmalıdır.
· Yapılan gelin çiçeğinin tutulacağı yer gelinin avucunun içerisinden büyük olmamalıdır.
Dugun dernek endustrisinin insan kaziklamak konusunda gelistirdigi icatlardan biridir. Kumas ve tel ile yapilmis sahte gelin cicekleri 200 - 300 YTL iken gercek bir buketin rakaminin 500 YTL ye ciktigi bile gorulmustur. Zavalli gelin ve damatlar "gelin cicegi gelinligin olmazsa olmazidir" seklinde kandirilip, gelin kizimiza "damat da biraz pinti mi ne?" manasina gelen bir ismar cakilip ufak capli bir kriz yaratilarak zerzevata bu kadar paranin verilmesi saglanir.Bu kadar pahali olmasi nedeniyle batililarin aksine bizdeki dugunlerde de pek kimse o kadar para verdigi birseyi evde kalmis kiz kurularina firlatmak istemez. Bu problematik zerzevatin dugun esnasinda elde mi tutulacagi, masaya mi birakilacagi, elde tutulacaksa duzeltilmesi gereken duvak, kuyruk ve taki kesesi(!) hangi elle toparlanacagi da ayri bir derttir. Diger bir secenek de hazir bir cicegi gelinlikciden kiralamaktir ki bu da "gelin cicegimi saklamak istiyorooooouummm, yemek masasinin ustune koyiciiiiiiimmm" fikriyatina sahip kimi kizlarimizca pek kabul gormez. Dandik bir kumastan sadece birkac gunluk bir amac icin yapilmis o tuhaf nesne, bosuna verilen yuzlerce ytl'nin acisi unutuluncaya kadar evin orasinda burasinda sozde dekoratif amaclarla surundukten sonra en sonunda itinayla bohcalanarak gelinligin yanina, yatagin altindaki bazaya ya da elbise dolabinin tepesine kaldirilir.
nakittir. nasıl böyle söyleyince hiçbir nane anlamadınız değil mi? açıklayalalım: efendim anadolu düğünlerinde gelin alma olayı başlı başına bir olaydır. erkek evinden gelin alıcı denen heyet gelin evine gider. damat evinde beklemektedir. damadın arkadaşları da gelin alma heyetindedir. neyse gelin evine gidilir oyunlar oynanır dualar edilir falan filan. bu arada damadın arkadaşları gelinin çiçeğini alırlar ve damadın yanına dönerler. sonra damatla çetin bir pazarlık başlar. damadın mali durumuna ve cimriliğine göre pazarlık sonuçlanır. genelde bu miktar damadın arkadaşlarının meyhanede felekten bir gece çalmalarına yetecek meblağdır. pazarlık sonucunda sipaliler alınır çiçek damada teslim edilir. damat da evin önünde gelini elinde çiçeği ile karşılar. damadın arkadaşları da damadı gerdeğe kapattıktan sonra meyhaneye yollanırlar.

işte sözlükcüğüm böyleyken böyle onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.
Gelinin elindeki çiçektir. düğün sonunda gelin çiçeği fırlatılır, yakalayan genç kıza uğur, kısmet her neyse onu getirir.
(bkz: gelin çiçeğini kel bıyıklı bir amcanın yakalaması) * * *
artık erkeklerin de yakalamaya calıstıgı cicek.* *
köküne inersek; çok eskiden ingilizler pek yıkanmazlarmış. yılda bir kez, o da mayıs ayında ailenin her ferdi aynı suda yıkanırmış ve düğünlerde gelin bu önemli gününde kokmasın diye çiçek taşırmış. burdan öğreniyoruz ki, gelinlerin çiçek taşıması bir ingiliz geleneğidir.
büyük bir sorunsaldır.

renkli mi olsun, beyaz mı olsun, buket mi olsun yoksa şöyle sarkan bir şey mi olsun diye düşünülür. tabii bir de canlı mı olsun cansız mı olsun sorunsalı vardır ki o adamı iyice deli eder.

http://img1.blogcu.com/im...izeeller/gelin_cicegi.jpg
http://img1.blogcu.com/im...izeeller/gelin_cicegi.jpg
çok pahalıdır. satın alırken '' bana değil bizim arkadaşın gelinine alıyorum'' demekte fayda vardır.
her gelinin en büyük sorunlardan biridir. bi de çiçeği kimin kapacağı mevzusundan çok dedikodu çıkar. çiçeği kapmaya çalışan kızlar, zaten ona atmak istiyordu, düğün de bomboktu, gelinliği de çok kötüydü, daha gider bu... konuşur dururlar...
gelin cicegini atan tutan ve onun evleneceği inancı nerden gelmistir? yasadıgım tesadufler nedeniyle inanıyorum. birincisi en yakın arkadasımız evlenirken cicegi attı yakalamayan ama kucagına dusen arkadasımız ( sevgilisinden ayrılmıs ve uzun zaman gecmistir evlilikle ilgili hicbir hayali yoktur hatta yalnız nerede ve nasıl yasacagını uzun suredir kurgulamaktadır. ) 6 ay sonra evlenmiştir. evlenen arkadasımız dugun cicegini attı ben yakaladım derken yandaki arkadasım hilal elimden kapmıstır. dugundeki bir teyze kocayı kaptırırsın dedi. ve sonuc evet bir sevgilim oldu evlenmeyi dusunuyorduk ailesi onay vermedigi gerekcesiyle terkedildim: )) ( hic bir erkek evlenmek icin ailesinden onay alır mı ? ) cicegi kapan hilal 7 ay sonra evlenmistir. hilalin dugununde cicegi kim kaptı bilmiyorum. bildigim dun aksamki dugunde cicegi ben aldım. bakalım gorecegiz rivayet dogru cıkacak mi ::))) cıkarsaaa uludagcılara bir gazoz benden *
Yakalayanın evleneceğine dair söylentiler vardır.

Böyle bi şey varsa ben gidiyorum koca adaysız. Evlenirsem yakında yazarım buraya da yok yani imkansız evlenmem.
Fransa'da 1500lerde yılda bir kez yıkanan gelinin kokusu bastırılsın diye eline verilen çiçektir, böylelikle gelin çiçeği çıkmıştır.
görsel
Siz siz olun atmayın çiçeğinizi sayın gelin adayları. Kimseye yaramıyor o gelin çiçeği zaten. O hurafelerle gözü dönmüş arkadaş çevrenizi dinleyip de fırlatmayın gelin çiçeğinizi. Şimdiye kadar iki gelin çiçeği yakalama gafletinde bulundum. Kısmete tesir eden bir olay değil ya, tam olarak gaflet sayılmaz aslında. Neyse Bir beklentiyle veya inanışla da yakalamadım zaten. Benimki pinyata oynayan çocuğun şekerleri düşürme isteği gibi bir hırstı. Biri evde duruyor öyle, çöpe mi atsam acaba?

Bir çiçek.
En asil ve sadesi ortanca çiçeği ile yapılabilir. En büyük gösteriş sadeliktir.

görsel
(bkz: gelincik)
görsel
görsel