bugün

ozellikle bilgisayar aliminda dikkat edilesi durumdur.
dikkat edilmemesi durumunda yalnizca mirc kullanacak olan bir kizcagizin cift cekirdekli 2048 mb ram li, 256 mb ekran kartli bir pc almasina neden olabilir.
farkli urunler icin de bu degerlendirme onemlidir.
birçok teknolojik ürün değerlendirmesinde görülen daha doğrusu rastlanan kelime grubu.
(bkz: winston soft)

sigara alanındaki en güzel örnektir.
secim yaparken en onemli unsurlardan birisidir.
sigara alanında samsun 216 örneği verilir genelde..
elektronik eşya almaya kalkan, araştırmış kişilerin karşılaşacağı ilk bulgulardandır. fiyat performans oranı derken "performans" kelimesi ürünün bütün kapasitesini, yani eğer bir işlemci yada ram taşıyorsa, * bunun "hız aşırtma" potansiyelinide kapsar. 256 mb ekran kartı, 512 mb lan ohaaa diyen vatandaşım oldukça kazıklanmaya mahkumdur ayrıca bu ülkede.
işe yarayan incelemelere verilen isim. özellikle ekran kartında zira birçok insanın "eğer bellek büyükse ekran kartı da iyi olur" demesinden yola çıkarak 256 veya 512 mb lık ekran kartlarına yüzlerce dolar saçtığına şahit olunmuştur. ama bu performans fiyat oranları bu noktada devreye girer. size gerçekleri anlatır. örneğin 4 sene önceki 150 dolarlık ti 4200 ün 600 dolarlık ti 4600 e sadece 1 overclok mesafesinde olduğunu söyler. ya da 64 mb lık bir ati radeon 9550 nin 128 mb ati radeon 9600 den daha güçlü olacapını söyler.***

herhangi bir ürüü alacak olanlar için, eğer önce cebini düşünüyorsa, ilk kıstaslardan olmalıdır.
bir ürüne ödenen bedel ile üründen alınan performansın oranlanmasıdır. esas olan düşük fiyat ile yüksek performans alınmasıdır.
(bkz: pablo martin batalla)
halk arasında genellikle yanlış kullanılan bir terimdir.

kendisine verilen paradan daha yüksek derece performans sağlayan ürünler için kullanılır. ancak, bunu belirtirken "bunun fiyat performans oranı çok yüksek; süper bişi" denilir. halbuki bir fiyat/performans ürünü ne kadar başarılıysa oran da o kadar azdır. 0'a yakın ya da eşit olan ürün tam bir fiyat performans canavarıdır.

örneğin, nvidia 8800gt'yi ele alalım. zamanında bu ekran kartının fiyatı 300 tl iken verdiği performans 450 liralık kart performansı idi.

öyleyse;

fiyat/performans=300/450 -> ~0,6

görüldüğü gibi, kart kendisine verilen paradan çok daha fazlasını sağlıyor.

300 tl'ye 150 liralık performans veren bir ekran kartının oranı ise;

fiyat/performans=300/150 -> 2

kısacası;

fiyat/performans oranı yüksek olan ürün -> kötü
fiyat/performans oranı düşük olan ürün -> iyi

saygılar