bugün

bir işlemciyi daha yüksek frekanslarda çalışmaya zorlamaktır. bunun birçok yöntemi vardır (ram böleni düşürüp fsb arttırmak gibi). ayrıca hız aşırtmaya yatkın olan parçalar farklılık gösterirler.

Mesela 3.2 GHz hızında çalışan bir işlemciyi 4.0 GHz hızında çalışan bir işlemci haline basit birkaç ayarla getirebilirsiniz.

işlemcilerin hızları şu kritere göre belirlenir:

FSB (Front Side Bus) x Çarpan (Ratio) = Saat hızı (Clock Speed)

3.2 GHz olarak fabrikadan çıkan bir Intel Pentium 4 işlemci 200 MHz FSB hızında ve 16 çarpan ile çıkar. Buradan 200x16 = 3200 sonucu çıkar. 3200 MHz=3.2 GHz. Anakartın izin verdiği sınırlar içinde FSB oranı arttırılabilir.

Ayrıca FSBx2 = Ram Hızı formulü de vardır. DDR400 bir RAM, 250x2 = 500MHz yapar ki çok pahalı ramler dışında hiçbir ram bu hızı kaldıramaz. O yüzden anakart üreticileri FSB:DRAM oranı koymuşlardır. Bu oran 5:4 olduğunda FSBx4 / 5 formülü kullanılır. Örneğin 250FSB de 250x4 / 5 = 200MHz yapar. Bu durumda RAMe hiç overclock yapmadan işlemci gücü artabilir. AMD işlemcilerde de benzer şekilde overclock yapılır.

Ekran kartlarına da overclock yapılabilir. Bunun için eğer ATi kartlarda ATiTool, nVidia ekran kartlarında RivaTuner programı kullanılabilir.

Ayrıca işlemcinize stok fan ile overclock yapacaksanız fazla yüklenmemeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde işlemciniz kül olabilir. Bu yüzden yavaş yavaş, basamak basamak FSB'yi yükselterek o/c yapmanız sizin için daha uygun olacaktır.

örnekler: Core2Duo 1.86ghzdan 3.2ghz a defult voltaj ve stock fanla oveclock olmaktadır. AMD x2 3600 2.0ghzdan 2800mhz a çok rahat gelmektedir.
(bkz: overclock)
trafik polisinin radarına yakalandığınız anlaşılınca gazı dibine kadar basıp 200 üstü hızlarda ilerideki çevirme noktasına radarın bildirdiği tahmini sürenin çok altında varıp, beklenilen arabanın daha gelmediğini düşünen polis memuru tarafından geç işareti ile serbest kalmanız olayı. her zaman yenmez ama plakanız yerine araba renk ve markası bildirildiğinde arada bir işe yarar.