bugün

tarla sahibi araplara denir..genellikle adana ve hatay bölgesinde yaşarlar.arap usagida denilebilir.
bir cok anlami olan kelime.ciftci,misir koylusu,zenci,arap anlamina da gelir.
ahmet mithat efendi'nin bir eserinde geçen kahraman. çiftçi anlamına gelir.
(bkz: hüseyin fellah)
arapça kelime manası çiftçi demektir. Adana, antakya ve mersin çevresinde yaşayan alevi araplarının eskiden tek geçim kaynağı çiftçilikti bu yüzden kendi aralarında birbirlerini fellah artı isimle çağırırlardı. Ama gününümüzde çiftçilik eski önemini yitirmiş olsa da hala kendi aralarında birbirlerini bu şekilde çağırmaktadırlar. Ancak ve kesinlikle sanıldığı gibi köle, zenci ve uşak gibi ayrımcı yakıştırmalar gibi kelimelerin içinde yer almamalıdır. arap alevileri(nusayri) asla bölücü bir topluluk değildir aynı zamanda barış içinde yaşamlarını sürdürmekle birlikte tüm nusayriler atatürk'e bağlılıklarıyla bilinirler.
Çukurova'ya Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde bataklığı kurutmak için Mısır'dan ve Suriye'den getirilen, Arap asıllı uzman fakir çiftçiler.
Arapların işal ettikleri topraklardaki yerli çiftçilere verdikleri isim. Kendilerine ise göçebe oldukları için "bedevi" derlermiş. Zamanla yerli çiftçiler araplaşıp asimile oldukları için günümüzde, alalaede köylüden farklı bir anlamı yoktır.

(bkz: bedevi)
-kimi bölgelerde- adanalı olmayanlar tarafından adanalılar için kullanılan sıfat.
adanalı olmam nedeniyle, fellah mısın diye sorar çoğu kişi. iki saat açıkla işin yoksa. ha tanıma gelecek olursak: fellah arap çiftçilerdir, alevi-sünni ayrımı yoktur. adana'da tarla sahibi çoğu kişinin tarlasını bu fellahlar kiralar. iyilerdir, o seneki kirayı belirlemek için köye yanlarına gidildiğinde önce güzelce karşılarlar, yemekler sohbetler... konu kiraya bir gelir, sanki düşmanlarmış gibi bağırılır. ama hiç kavga edilmez. sonunda bir ara yol bulunur. fellah arap oldukları için misafirperverlerdir, yemekleri güzeldir, bağırarak konuşurlar. ama özlerinde iyi inanlardır.
Osmanlı zamanlarında Çukurova bölgesinde tarlada çalıştırılmak üzere getirilen Arap işçilerdir... Tabii tarla dışında beylerinin her işlerini görmüşlerdir ve Uşakları olmuşlardır beylerinin... Adana'nın sadece tarlalarında değil, eski yerleşim Tepebağ kısımlarında zamanında Kazancılık paytonculuk vs. yapmışlardır konaklarda uşaklık yapmışlardır ve bu nedenden Arap Uşağı ismiyle de çağrılmaya başlanmışlardır...

Sayıları Adanalılara nazaran az olmasına rağmen hemen her iş alanında olduklarından ve Adana'daki Tarım-Pamuk devrimi sıralarında tarlaların bir numaralı elemanı olduklarından sanki tüm Adanalılar Fellahmış gibi bir izlenim doğdu insanlarda... Oysa Adanalılar yaz aylarında hasat dönemlerinde, hasatı almaları için bu insanlarla ve onların ırgatlarıyla anlaşır kendileri Tekir'e, Pozantı'ya Çamlıyaylaya, Aladağ'a vs. çekilirler... (Geneli yörük olduğu için yaylaya yani dağlara) Bu tip insanlara da Farsak deniyor (Dağlı, dağ köylüsü)

Şimdi Adana'da 3 ihtimal vardır, ya Fellahsın, ya Farsaksın, ya da neidüğü belirsizsin... (Adana'ya başka bir yerlerden gelmiştir ailen mesela, ben gibi)
osmanlı zamanlarında çukurova bölgesinde yaşayan araplardır. dışarıdan veya herhangi bir yerden getirilmemişlerdir ki onlar zaten hep buradaydılar. Kanuni sultan süleyman zamanında alevi kökenli oldukları için o dönemde bir çok arap kılıçtan geçirilmiştir. fellah arapça'da çiftçi anlamına gelmektedir, geçiminin büyük çocuğunluğunu çiftçilikle sağlamakta olan bu millet oldukça köklü bir tarihe de sahiptir. arap uşağı yada buna benzer kelimeler sadece faşizan düşünceye sahip insanların yakıştırmasıdır.

sayıları adana ve çevresinde oldukça fazla olmasına rağmen diğer etnik kökenlerle barış içinde yaşamını sürdürmektedirler. geçmişte, şimdilerde ve gelecekte bu hep böyledir.

ek bilgi: adana tepebağ bölgesi de yanlış bir bilgidir çünkü bundan yaklaşık 20 yıl önceye kadar tepebağ ermeni kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı yerdi. arap alevileri yani çiftçi olan araplar adananın güney bölgelerinde, mersinin tarsus ilçesinde, hatay iskenderun'da samandağ'da yaşamlarını sürdürmektedirler.
aynı işyerinde çalıştığım dünya tatlısı dürüst insan topluluğu.
arap alevisi.
sözlükte arap yarımadası arapları ile karıştırılıp, kürtlere saydırılırken arada kaynayan halktır. onlar düzgün insanlar, ülkelerine bağlılar. niye çemkiriyorsun anlamıyorum ?
kıbrısta yaygın olan hakaret olarak kullanılan söz. türkiye'den kıbrıs'a gidenlere derler. hatta fellah fija derler.
arap alevilerine hatay yöresinde fellah denir tarla felan hikaye.
antakya'da nusayri alevi.
Bizim burda bi torbacının ismi.
m.ali paşa'nın çiftçilik yapsınlar diye çukurova ve amik ovasına mısır'dan getirdiği araplardır. bir türk kadar bu toprakları ve bayrağımızı severler. ayrı gayrımız kalmamıştır.
m.ali paşa'nın çiftçilik yapsınlar diye çukurova ve amik ovasına mısır'dan getirdiği arap kökenli mısır köylüsü.
Fatih terim ve oğlu hasan şaş.
Arapça "çiftçi" anlamına gelen sözcük. Fakat etnik ve mezhepsel anlamda kullanılır hale gelmiştir. Arap Alevi (Nusayri) toplumunu; özellikle Sünni Araplar tarafından nitelemek amaçlı kullanılır.