bugün

fellah

Osmanlı zamanlarında Çukurova bölgesinde tarlada çalıştırılmak üzere getirilen Arap işçilerdir... Tabii tarla dışında beylerinin her işlerini görmüşlerdir ve Uşakları olmuşlardır beylerinin... Adana'nın sadece tarlalarında değil, eski yerleşim Tepebağ kısımlarında zamanında Kazancılık paytonculuk vs. yapmışlardır konaklarda uşaklık yapmışlardır ve bu nedenden Arap Uşağı ismiyle de çağrılmaya başlanmışlardır...

Sayıları Adanalılara nazaran az olmasına rağmen hemen her iş alanında olduklarından ve Adana'daki Tarım-Pamuk devrimi sıralarında tarlaların bir numaralı elemanı olduklarından sanki tüm Adanalılar Fellahmış gibi bir izlenim doğdu insanlarda... Oysa Adanalılar yaz aylarında hasat dönemlerinde, hasatı almaları için bu insanlarla ve onların ırgatlarıyla anlaşır kendileri Tekir'e, Pozantı'ya Çamlıyaylaya, Aladağ'a vs. çekilirler... (Geneli yörük olduğu için yaylaya yani dağlara) Bu tip insanlara da Farsak deniyor (Dağlı, dağ köylüsü)

Şimdi Adana'da 3 ihtimal vardır, ya Fellahsın, ya Farsaksın, ya da neidüğü belirsizsin... (Adana'ya başka bir yerlerden gelmiştir ailen mesela, ben gibi)