bugün

tabi bu yapi kurulurken il sınırlarından çok sosyo-kültürel, ekonomik, mezhebi ve kimliksel yapılara dikkat edilerek kurulmalı.

şöyle bir örnekle açıklanabilir mesela,

dersim zazadır çoğunluk olarak bingöl de öyle ama dersim ve bingöl futbol maçında bile anlaşamaz. çünkü din tahakkümü açısından zıt kutuplar gibidirler. bingöl ve diyarbakırın kuzeyi elazığın da doğusu kültür olarak çok daha yakındır.

aynı durum aslında çoğu bölgede mevcut. mesela denizliyi ele alırsak batı yakası aydın kültürüne çok yakındır. tavas, beyağaç gibi ama doğusu ise burdur ve afyon etkisindedir.

aynı şey aydın içinde geçerli. nazilli ile kuşadası arasında 80 km vardır ama çok farklı yerlerdir. aydının doğusu ve denizli nin batısı daha yakındır yukarıda yazdığım öncüllere göre.
Konya hakkında birnen bilmeyen insan modusu.
izmir'de ne ile yasanacak? Opucuk ile mi alışveriş yapacaksiniz?

Konuya doner isek kesinkes gerek olan sistemdir.
Ben Giresun'luyum. Benim ilim de 3 ayrı dans türü vardir.

Kıyı da horon, orta da yerel (kolbastiya benzer), asagi da ise sivas halayinin bir kopyasi.

Bu kadar ayrım olunca bir kulturda gecimsizlik bas gosterebiliyor tabii.
Türkiye için en uygun yönetim şeklidir.

Ayıracaksın 15-20 federe bölgeye kim hangi bölgede yaşamak istiyorsa yaşasın.

Böylelikle ak koyun kara koyun da belli olmuş olur.

Her federe yapı kendi vergi sistemi, kendi eğitim sistemi, kendi devlet yapısını oluşturmalı.

isteyen izmir federe devletinde Yaşar, isteyen Konya federe devletinde.

Böylelikle ülkedeki bu kutuplaşma ve uç nokta boyutundaki fikir ayrılıkları da son bulur.

Biz izmir tarafında son derece güzel bir hayat yaşarken, Konya tarafında fetvalar, Hakkari tarafında açlık sefalet baş verir.

Ondan sonra herkes haddini bilir.
2 veya daha fazla devletin bir araya gelerek olusturdugu devlet tipi.
(bkz: federal almanya cumhuriyeti) her eyaletin farklı tatil günleri , nispeten küçük farklılıklarla dolu kendi yasaları vardır..ama devletin yasası bi tanedir..o da deutsches gesetzt 'tir..bu türkiye bölünsün diyen , esasen tek bölünmesi gereken kendi beyin hücreleri olan dangalak topluluk partisi üye ve sempatizanları tek bi yasa altında toplanmaktan da tatmin olmayacaklar ama..onların isteği ,yatakları değil evi ayırmak o vakit kendilerine tatmin olmak açısından:
(bkz: turklerin pipilerinin 12 inc yani 30 cm olması) diyoruz..yetmezse , zenciler de var üzülmesinler..
(bkz: üniter devlet)
küçük devletlerin bir araya gelerek büyük devlet kurmalarıdır. abd buna örnek verilebilir,abd 'deki her eyalet bir küçük birer devlettir, ve bunların birleşiminden amerika birleşik devletleri dediğimiz u.s united states olarak bilinen devlet oluşmuştur.

burada bir noktaya değinmek gerekir, gündeme taşınamaya çalışılan "türkiye federal devlet sistemine geçsin" önermeleri türkiye gibi ulus devlet anlayışında ,halihazırda kurulmuş bir devlet olan ülkemizde söz konusu olamayacak birşeydir. dünyada örnegide yoktur, ulus devlet olan türkiyeyi federal devlet yapma çabaları türkiye'ye birşey katmayacak, tam tersine birşeyler türkiyeden gidecektir. * saçmalık yani kısaca.

ha federal devlete bir ornekte almanya verilebilir:almanya küçük prensliklerin birleşmesinden kurulmuş bir devlettir.
yani neymiş? kuçük parçalar olacakmış,sonra o küçük parçalar bir araya getirilecekmiş.
buyuk parça ne olmayacakmış? buyuk parça kuçuk parçalara bolünmeyecekmiş... *
içişlerinde geniş ölçüde bağımsız olup, dışişlerinde ortak bir kuruluşla temsil edilen devletlerin birleşmesinden oluşan devlet türü.
misal; (bkz: abd)
ülkemizden parça koparmak için pusuya yatmış onca şerefsizin olduğu bugünlerde türkiye için son derece sakıncalı olan yönetim biçimidir.
(bkz: lanet olası federalleri bu işe karıştırma)
anadolu coğrafyası için en sağlıklı yönetim biçimidir.*
federal devlet, alttaki federe devletlerin kendi meclislerine, anayasalarına, başkentlerine sahip olduğu devlet biçiminin adıdır. örnek olarak abd 'yi gösterebiliriz. federe devlet, abd 'de "eyalet" adını alır ve virginia, teksas, californiya bunlara örnektir. fakat bu eyaletler (federe devletler) güvenlik, dış işleri gibi konularda üstteki federal devlete bağlıdırlar.
Kendisini oluşturan yerel birimlerin (federe devletlerin) ilke olarak uluslararası yetkileri olmamasına rağmen her birinin anayasa, yasama ve yargılama alanında birliğe sahip olmasıyla ortaya çıkan karma yapılı bir devlet biçimidir.