bugün

3 Kasım 1982'de Volgograd'da yani eski adıyla Stalingrad'da dünyaya gelmiştir. 1997'de daha 15 yaşındayken buz pateninde Dünya Gençler şampiyonu olup tüm dikkatleri üstüne çekmiştir. dünyada dörtlü salchowu yapabilen tek sporcudur. Alexei Yagudin ise en büyük rakibidir.
5 avrupa, 2 dünya şampiyonluğundan sonra dün 2006 torino kis olimpiyatlari'nda da şampiyonluğa ulaşan patenci.
bir insan bu kadar mı estetik olur buz üzerinde. adam hiç kaymadan buzun üzerinde öylece dursa bile benim için seyirliktir. ilk dönemler alexei yagudin den teknik olarak daha gerideydi ama artistiği ile her daim herkese bin basar. şu an kesinlikle teknik olarakta yagudin den iyidir ve tabii diğer sporculardan. gönül isterdi yagudin'de pistlerde olsa tekrar kapışsalar. annemin deyimiyle bu laz uşağı biellmann kombinasyonunu yapabilen tek erkek sporcu, art on ice, king on ice kavramlarının karşılığı.
izlerken büyülüyor.
Rusya'nın artistik patinaj yarışmalarında birinciliğe ambargo koyan sporcusu. 4'lü atlamaları büyük rahatlıla yaptığı için puanları topluyor ayrıc pek çok bayanın zorlandığı estetik hareketleri de (ayağı arka taraftan kaldırıp burun hizasına getirerek dönme) kolaylıkla yapabiliyor.
(bkz: mükemmel)
çok az sayıda insan yapmak için yaratıldıkları işi bulur; bu onların en çirkin ama en sevimlisi.

bu laz güzeli (kesin var bir karışığı) pistlerde arz-ı endam etmeden önce gala programları buz dansı ve çiftlerin programları için izlenirdi. artık şampiyonalar başlamadan haftalar önce gala programının biletlerinin tükenmesinin tek sebebi bu şeytan çekici. başkası yapsa şaklabanlıktan öte gitmeyecek şeyler yapıp herkesi mest ediyor. sex bomb'la yaptığı ve lame slip donuyla kaldığı o muhteşem gösterinin unutulma ihtimali var mı?

programını yaparken, içimizden "allam hatasız tamamlasın" diye dualar ederek izlediğimiz buz sanatçısı. "king on ice"
2006 torino kış olimpiyatlatında podyumda altın madalyayı büyük bir gurur ve sogukkanlılıkla sallarken yanındaki zırıl zırıl aglayan ve aglatan stephan lambiel'e( 2.olmuştur o da)dönüp de tek kelime bişi söylemeyen soguk rus.
ama ben yinede severim onu,o muhteşem bir yetenek ve disiplin abidesidir çünkü...
tosca'yla birleşince büyüler beni en çok.spinleri harikadır,jumpları kusursuzdur,..onu izlerken endişelenmenize gerek yoktur çünkü o hata yapmaz.buzun üzerinde koşar sonra..sarı saçları savrulur..
galalarda danslarıyla beni güldürür..onu izlemek büyük şans,umarım çabuk bitirmez bu işi...seviyorum bu adamı.
insanın izlerken kendinden geçtiği bir harikadır evgeni.
yaptığı sporun en iyisi. her spor branşının bir jordan'ı vardır zaten.
hiç değilse yılda iki kez tv'den seyredebilmekle avunduğum fakat yarışmaları bırakmasıyle beni çok ama çok üzen, ölmeden nasıl canlı izlerim diye planlar yaptığım muhteşem yaratık.
bir kez izleyince bir daha unutamayacağınız buz pateninin prensidir. şimdi bir tabir vardır,bir işi iyi yapınca söylenir,'adeta kayıyorr'diye..burda onu kullanamıyorum tabi. ama adam o kadar basit bir şeymiş gibi kayıyor ve seçtiği muhteşem müziklerle duygusunu öylesine güzel seyirciye geçiriyor ki etkilenmemek imkansız.
Fakir bir ailenin çocuğu olarak 3 Kasım 1982 tarihinde Volgograd'da (eski Stalingrad) dünyaya gelen Plushenko, annesi tarafından dünyanın tanıdığı bir patenci olmaya teşvik edildi. Annesi Buz Pateni'ni çok seviyordu ve 4 yaşındayken onu Buz Pateni'ne başlattı. Plushenko 11 yaşındayken, çalıştığı buz pisti parasal sorunlar yüzünden kapatıldı ve otomobil sergileme salonu haline getirildi. O zamanlar antrenörlüğünü Mikhail Makoveyev yapıyordu. Öğrencisinin yeteneğinin farkında olan Makoveyev, onu Saint Petersburg'a ünlü antrenör Alexei Mishin'e götürdü. Mishin, o sıralarda, 1994'te Kış Olimpiyatlarına katılan Alexei Urmanov ile genç bir patenci olan Alexei Yagudin'i çalıştırıyordu.

Plushenko, yalnız başına Mishin'in yanına gitti. Bir yıl sonra annesi de Saint Petersburg'a gelmişti.Basit bir apartman dairesine yerleşen Plushenko ve annesi, bir süre sonra bu mütevazı hayat şartlarının bile üstesinden gelemeyeceklerini anladılar. Mishin aileye yardım etmeye başladı. Plushenko'nun yeteneğime inanan Mishin, aylık 60 dolar civarındaki ev kirasının ödenmesine yardımcı oldu. Plushenko da hocasının yüzünü kara çıkarmadı. 13 yaşına geldiğinde bütün üçlü jumpları atabiliyordu. Rusya Şampiyonasında jumplarının kalitesi ve Biellmann spini ile dikkatleri üzerinde toplamıştı. "Ona iyi bakın. O, Artistik Patinaj'ın geleceği" diyordu antrenörü. Dörtlü toeloop da çalışmaya başlamıştı. 14 yaşındayken isveç'te bir yaz çalışması sırasında ilk kez dörtlü toeloop atmıştı. 1997/1998 sezonu, Plushenko'nun büyük bir sıçrama kaydettiği yıl oldu. Skate America ve Cup of Russia yarışmalarında ikinci olan Plushenko, böylece 1998 yılındaki ISU Grand Prix Finali'ne katılmaya hak kazandı ve beşinci oldu. Henüz 16 yaşındaydı. 1998'de Avrupa Şampiyonasını 2'nci sırada bitirerek Gümüş madalya, Dünya Şampiyonasında da 3'üncü olarak Bronz madalya sahibi oldu. Bu yarışmaları kazanarak elde ettiği parayla Saint Petersburg'da bir apartman dairesi satın alan Plushenko, ayrıca Volgograd'da yaşayan kız kardeşi ve kocasına para yardımı yaptı.

Plushenko, Mishin'in çalıştırdığı ve uluslararası alanda başarı kazanan tek patenci değildi. Mishin'in öğrencilerinden Alexei Yagudin, 1998'de Avrupa şampiyonu olmuştu ve Avrupa 2'nciliğini kazanan Plushenko'nun en önemli rakibi haline gelmişti. Bir süre sonra Plushenko ile Yagudin arasındaki rekabet öylesine artmıştı ki Yagudin, Rusya'nın ünlü antrenörlerinden Tatiana Tarasova ile çalışmak için Mishin'den ayrıldı. Plushenko, 1999 yılında, dörtlü toeloop-üçlü toeloop-ikili ritberger jump kombinezonu atarak paten dünyasını şaşırttı ve rakibi Yagudin'i geçerek Rusya şampiyonu oldu. 16 yaşındaydı ve Rusya Şampiyonluğunu kazanan en genç patenci unvanını elde etti. Bu jump kombinezonu o tarihten beri Plushenko'nun simgesi oldu ve her Serbest Programı'na bu kombinezonu yaparak başladı. ikinci bir simgesi daha vardı: Biellmann spini... Plushenko halen bu spini senior (büyükler) yarışmalarında yapan tek erkek patenci konumunda bulunuyor. Patene başladıktan bir süre sonra bir kızın bunu yaptığını görünce, Bielmann spinini öğrenmeye karar vermişti.

Yagudin, 1999 Avrupa Şampiyonasında Plushenko'yu geçerek birinci oldu ve böylece rövanşı aldı. Plushenko ise, Avrupa ikincisi olmuştu. 1999 Dünya Şampiyonası, iki patenci arasında tam bir rekabete ve sinir savaşına sahne oldu. iki Rus patenci, basın yayın organları aracılığıyla birbirlerine saldırdı ve iş öylesine ileri gitti ki, Plushenko ve Yagudin, birbirlerinden nefret ettiklerini söylediler. Yagudin, müthiş bir mücadeleye sahne olan yarışmada, Plushenko'yu geçerek Dünya şampiyonu oldu ve eski antrenman arkadaşını yine ikinci sıraya indirdi.

2000 sezonu başladığında, Plushenko bu kez ikinci sıraya inmeye asla razı olmayacağını ortaya koymuştu. Aynı yıl Rusya Şampiyonasında yine Plushenko birinci oldu. Avrupa Şampiyonluğu unvanını bu kez Yagudin elinden almaya kararlıydı. Aldı da... Şimdi sıra Dünya Şampiyonu unvanını Yagudin'den almaya gelmişti. Oysa Yagudin de üçüncü kez Dünya şampiyonu olmaya kararlıydı. Plushenko, Serbest Programı'nda biz dizi hata yapınca, hayalini gerçekleştirmek şöyle dursun, dereceye dahi giremedi ve ancak 4'üncü olabildi. Yagudin ise, ardarda üçüncü yıl Dünya şampiyonluğunu kazandı. Adeta Dünya şampiyonluğu"açlığı çeken" Plushenko, hayalini gerçekleştirmek için, 2001'de Kanada'nın Vancouver kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonasını beklemek zorunda kalacaktı.

Bu ikili, 2000 yılı sonlarında yapılan ISU Grand Prix yarışmalarında, finale kadar karşı karşıya gelmediler. Her biri ayrı yarışmalarda piste çıktı ama 2001 Dünya Şampiyonasında formlarının zirvesinde olacakları ve Dünya Şampiyonasını kazanacakları mesajını verdiler. 2000/2001 sezonu Plushenko için çok parlak oldu. Formunun zirvesindeydi, artık şampiyonluklar onu bekliyordu. Önlenemez yükselişi başlamıştı ve artık onu durdurmak imkânsız hale gelmişti. Sezon boyunca sekiz yarışmaya girdi, yedisini kazandı. Bunların beşinde Yagudin'le karşı karşıya geldi ve dördünde rakibini geçti. Önce Aralık 2000'deki Rusya Şampiyonasında Yagudin'i geride bıraktı. Ocak 2001'de Japonya Open yarışmasında Yagudin'e geçildi. Yine Ocak 2001'de Avrupa Şampiyonasında, Şubat 2001 ISU Grand Prix Finali'nde ve Mart 2001'de Dünya Şampiyonasında Yagudin'i geride bıraktı ve rakibinin üç yıldır elinde tuttuğu Dünya şampiyonu unvanına son vererek sezonu kapattı. Artık fakirlik günleri geride kalmıştı. Kazandığı her yarışmadan büyük paralar alıyordu. En son, Dünya Şampiyonasında birinci olduğu için ISU'dan 55.000 dolar para ödülü almaya hak kazandı.
Evgeni Plushenko, jump yapmadaki büyük yeteneğiyle bilinen bir patenci. Her zaman daha fazlasını isteyen ve her zaman programlarına yeni bir şeyler eklemeyi arzulayan bir patenci olarak bilinir. Jump yapma konusunda cesurdur. Programlarına genellikle dörtlü-üçlü toelop kombinasyonuyla başlar. 1999 NHK Trophy yarışmasına hazırlanırken antrenmanda dörtlü-üçlü toeloop kombinasyonuna ikili ritberger eklemeyi başardı. Bu kombinasyonu daha sonra yarışmalarda da yapmayı beceren Rus patenci, 4-3-2 jump kombinasyon yapan ilk patenci olarak tarihe geçti ve dörtlü toeloop-üçlü toeloop-ikili ritberger onun simgesi haline geldi.

Bu kombinasyon Plushenko'ya Yagudin karşısında önemli bir avantaj sağlamıştı ama bununla yetinmedi. Yagudin aynı kombinasyonu yapmaya başlayınca, Plushenko bir adım öne geçebilmek için 4-3-3 yapmayı denedi. Antrenmanda dörtlü toeloop-üçlü toeloop-üçlü ritberger kombinasyonunu yapan Plushenko için bu jumpı yarışmalarda denemenin zamanı gelmek üzereydi. Bunu ilk kez 2002 Salt Lake City Olimpiyatlarında serbest programda denedi. Ancak kombinasyonun çıkışında sendeleyen Plushenko, yapmak istediğini tam olarak gerçekleştirememiş oldu. Ancak 2002 Cup of Rusisa yarışması, Plushenko'nun tarihe geçtiği yarışma oldu. Rus patenci, serbest programda dörtlü toeloop-üçlü toeloop-üçlü ritberger kombinasyonunu başarılı bir şekilde yaptı ve yarışmalarda 4-3-3 jump kombinasyonu yapan ilk patenci olarak bir kez daha tarihe geçti.

2001/2002 sezonu Plushenko için pek iyi bir sezon olmadı. 2002'de Olimpiyatlar vardı ama Rus patencinin başı sakatlıklarla dertteydi. Kasık, bilek, diz ve sırt ağrılarından muzdaripti. Olimpiyat sezonunda yüzde yüz forma ulaşması gerekiyordu ama bundan çok uzaktı. Oysa sezona, iyi Niyet Oyunlarındaki performansıyla iyi başlamıştı. Ama ondan sonraki yarışmalar kendisi için iyi geçmedi. 2001 Grand Prix yarışmalarında herkes Plushenko'nun yeni serbest programını bekliyordu ama program hazır değildi. Sparkassen Cup ve Cup of Russia yarışmalarında iyi sonuçlar aldı ve abcak yarışmalar performans açısından yeterli değildi. NHK Trophy'den çekilmek zorunda kaldı.

Final gelmişti. Plushenko'nun karşısında yine ezeli rakibi Yagudin vardı. Kısa programı ve birinci serbest programı Plushenko kazanmıştı. Yagudin ise kısa ve birinci serbest programda ikinci olmuştu. Finalin son aşaması olan ikinci serbest programın sunulmasına gelmişti sıra. Süper final denilen ikinci serbest programı Yagudin kazandı ve Grand Prix finalinde şampiyon oldu. yedi hakemin dördü Yagudin'i, üçü Plushenko'yu birinci yapmıştı. Yarışma 4-3 Yagudin lehine sonuçlanmıştı. Plushenko, sakat olmasına rağmen böylesine sert mücadeleye girmeyi göze alabilmişti.

Yine sakatlık nedeniyle 2002 Avrupa Şampiyonasına giremeyen Plushenko'nun önünde en büyük hedef olarak 2002 Olimpiyatları vardı. Sakatlıklara ek olarak bir de belki şanssızlık faktörünü de unutmamak gerek. Yagudin, en başarılı sezonunu geçiriyordu. Olimpiyatlarda birinci olmak isteyen Plushenko, kısa programda düşerek böylesine büyük bir yarışmada affedilmez bir hata yaptı. Serbest programdaki çabası ise, çok formda olan Yagudin karşısında Olimpiyat şampiyonluğunu ele geçirmeye yetmedi. Kısa programda dördüncü, serbest programda ikinci olan Plushenko, kısa ve serbest programı kazanarak şampiyon olan Yagudin'in ardından ikinci sırayı alıyordu. Sezonun son yarışması Dünya Şampiyonasıydı ama Plushenko sakatlık nedeniyle gene yoktu. Yagudin ise en parlak sezonunu yaşıyordu. Dünya Şampiyonasını da kazanan Yagudin, böylece aynı sezonda sırasıyla ISU Grand Prix, Avrupa, Kış Olimpiyatları ve Dünya Şampiyonalarında altın madalya kazanarak eşsiz bir başarıya imza attı.

Plushenko, şöyle diyordu bu kötü sezon için: “Bir sporcu zaman zaman geride kalabilir. Siz isteseniz de, şartlar uygun görünse de, her zaman kazanmak zordur. Sezon benim için ta başından beri kötü gitti. Hazırladığımız serbest program hakemler tarafından beğenilmedi (Story of an Artist); yenisini (Carmen) hazırlamak zorunda kaldık. Sakatlıklar ve hastalıklar yakamı bırakmadı.

Plushenko, Olimpiyat sonrasında, 2002-2003 sezonunda başarılı sonuçlara imza attı. Önce ISU Grand Prix finalinde şampiyonu oldu ve ardından Avrupa ve Dünya şampiyonluğunu kazandı. *
DERECELERi


YIL YARIŞMA DERECE
2006 Torino Olimpiyatları 1
2006 Avrupa Şampiyonası 1
2006 Rusya Şampiyonası 1
2005 Cup of Russia 1
2005 Dünya Şampiyonası Ç
2005 Avrupa Şampiyonası 1
2005 Rusya Şampiyonası 1
2004 Grand Prix Finali 1
2004 Marshalls World Cup of Figure Skating 1
2004 Cup of Russia 1
2004 Marshalls Skating Challenge 1
2004 Dünya Şampiyonası 1
2004 Avrupa Şampiyonası 2
2004 Rusya Şampiyonası 1
2003 Grand Prix Finali 2
2003 International Figure Skating Challenge 1
2003 Trophee Lalique (Grand Prix) 1
2003 Skate Canada (Grand Prix) 1
2003 Campbell's International Figure Skating Classic 1
2003 International Figure Skating Challenge 1
2003 Dünya Şampiyonası 1
2003 Avrupa Şampiyonası 1
2002 Grand Prix Finali 2
2002 Crest Whitestrips Challenge 1
2002 Cup of Russia 1
2002 Bofrost Cup 1
2002 Campbell's International Figure Skating Classic 2
2002 Salt Lake City Olimpiyatları 2
2001 Cup of Russia 1
2001 Sparkassen Cup 1
2001 Dünya Şampiyonası 1
2001 Avrupa Şampiyonası 1
2001 Rusya Şampiyonası 1
2001 Grand Prix Final 1
2000 Dünya Şampiyonası 4
2000 Avrupa Şampiyonası 1
2000 Grand Prix Final 1
2000 Rusya Şampiyonası 1
1999 Rusya Şampiyonası 1
1999 Dünya Şampiyonası 2
1999 NHK Trophy (Japan) 1
1999 Nations Cup (Germany) 1
1999 Cup of Russia 1
1999 Avrupa Şampiyonası 2
1998 NHK Trophy (Japan) 1
1998 Dünya Şampiyonası 3
1998 Rusya Şampiyonası 3
1997 World Junior Championships 1
1997 Skate America 2
1997 Cup of Russia 2
1997 Finlandia Trophy 3
1997 Rusya Şampiyonası 4
1997 Rusya Gençler Şampiyonası 1
1996 Cup of Russia 4
1996 Blue Swords 1
1996 Finlandia Trophy 7
1996 Dünya Gençler Şampiyonası 6
1996 Rusya Şampiyonası 6
plushenko'yu izlemek olağanüstü bir şanstır. buzpateni sanatına adeta bir fırtına gibi gelerekten 13 yaşından itibaren büyükler kategorisinde yarışmaya hak kazanmış bir artistir. el ve ayak hareketlerinin müzikle mükemmel uyumu insanı resmen büyüler. o buzun üzerinde dans etmez adeta bir sanat eseri yaratır. kaydedip, televizyon önünde geriye sarıp tekrar tekrar onu izeldiğimi bilirim. * *
"olimpiyat madalyasından sonra yarışmalara katılmayı bırakacağım" açıklamasının ardından katıldığı torino kış olimpiyatlarında altın madalyaya ulaşmış ve profesyonel kariyerine başlamış olan rus artistik patinajcı.
dünyanın gelmiş geçmiş en büyük buz patencisi olan katarina witt'in erkek versiyonu. onu izlemek büyük zevk.
http://www.youtube.com/watch?v=TIo8Be9hw74
buz pateni sporunu hakkıyla yapan sporcu. buz pateninde gelmiş geçmiş en iyi tekniğe sahip sporcu.
2008 eurovision şarkı yarışmasında rusya adına yarışacak şarkıcıya dans gösterisiyle eşlik edecek gelmiş geçmiş en iyi buz patencisi. sırf bu yüzden bu sene eurovision seyredilir, sırf senin için evgeni.
''sex bomb'' adlı şarkıya yaptığı muhteşem paten şovuyla anlam katan efsane patenci. bırakmış sanırım. üzüldük tabi maaile. mükemmeldi zira. eurovision'daymış bu sene. sırf o ve mor ve ötesi için eurovision izlenicek yani bu sene.
sırf plushenko sayesinde rusya birinci oldu eurovisionda. çok iyi bir patenci hastasıyız.
2010 kış olimpiyatlarına katılma ihtimali insanı kendinden alan, gelsin artık 2010 dedirten tek insandır.
bu arada eşinden Şubat 2008'de ayrılmıştır.
web sitesi: http://www.evgeniplushenko.net/
genç, sarışın, çekik gözlü, atletik, başarılı, rus buz pateni sporcusu. artistik buz pateni dendiğinde akla ilk gelen erkek sporculardan biri, diğeri için (bkz: alexei yagudin). *

kendisiyle bundan yıllar yıllar önce kış olimpiyatları kapsamında tanışılmış buz üstündeki yeteneğine, duruşuna ve o kendine has havasına hayran kalınmıştır. o zamanlar onun gibi rus bir başka sporcu olan alexei yagudin buz üstünde fırtına gibi eserken, birden bire hayatımıza girmiş ve alexei yagudin'in en büyük rakibi olmuştur. zaten bu tatlı rekabet zamanla antrenörlere kadar sıçramış ve plushenko, yagudin'in antrenörüyle çalışırken vazgeçmiş, yine rusya'nın ünlü antrenörlerinden olan tatiana tarasova ile çalışmaya başlamıştır.

kariyerinde önemli olan ve onu bu denli özel yapan birkaç atlayış ve hareket vardır: bunların ilki gerçekleştirmesi gerçekten çok zor olan dörtlü toeloop-üçlü toeloop-ikili ritberger kombinasyonudur. diğeri ise paten dünyasının bir diğer efsanevi ismi olan denise biellmann spini *olarak bilinen hareketi yapan ilk erkek sporcu olmasıdır.

sadece teknik olarak değil, artistik olarak da inanılmaz başarılı bir sporcudur. kareografilerinde yaptığı pandomimler, estetik duruşu onu bir adım öne çıkarmıştır. 2001 yılı dünya şampiyonası kapanış gösterisi olarak tom jones'un sex bomb şarkısı ile yaptığı gösteri kendine ne denli güveni olduğunun bir kanıtıdır. zaten bu gösteriden sonra adı sex bomb olarak anılmaya başlanmıştır.

spinlerinde havalanan sarı kahkülleri, güzel gülümsemesi ve enfes gösterileri ile mutlaka izlenesi, buz üstünde tiyatro havası yaşatan insandır.

izlemek isteyenler için sex bomb:

--spoiler--
http://www.trtube.com/izle.php?v=zmmscpmfrc
--spoiler--
dünyanın gelmiş geçmiş en iyi tekniği olan artistik buz patencisi.
tekniği o kadar iyidir ki, artık onu izlerken insan yaptığı artistik hareketleri arar.
bu spordan elini ayağını çekmesine en çok üzüldüğüm sporculardan biri. gösterileri tekrar tekrar seyredilesi sporcu.
alexei yagudin ile aralarındaki rekabet izlenmesi çok keyifli dünya şampiyonaları ortaya çıkarmıştı, en son hatırladığım plushenko kendi ekseni etrafında dönerken ayağını kafasının üstüne kaldırıp elleri ile tutabiliyordu(bu hareketin bir adı vardır kesin ama bilmiyorum), yagudin ise 3 lü dönüşlerindeki kusursuz tekniği ile öne geçmeye çalışıyordu.