bugün

ekmek, sustali olmalidir.

aslında çatalı ekmeğe saplayarak yemeğe banmak şeklinde yazıldığında daha doğru daha güzel olan bir türk usulü yemek alışkanlığı...
yöresel mekanlarda aslı, ekmeği hiçbir yere saplamadan yapılan eylemdir. bir dilim ekmeğin 1/2 si kopartılıp, ele alınır, "şapadaşupada" şeklinde yemekle ekmek kavga ettirildikten sonra afiyetle yenir. oldukça türk usulü bir davranıştır. afiyet olsundur.
bir parça ekmek koparılıp salata tarzı yiyeceklerin içine 'aah ekmeğim düştü!' nidaları eşliğinde fırlatılır.ardından çatalı ekmeğe saplamak suretiyle ekmek salatanın suyunun içinde biraz gezdirilir ve sonra ekmek geri alınıp 'şapadaşupada'şeklinde yenir.pek bi' lezzetlidir.
türk-batı sentezi bir davranış. onlar çatalla yer, biz ekmek banarız, ikisini birleştirince böyle bir tablo çıkıyor ortaya. allah çatallı-çatalsız ekmek bulamayacağımız günleri bizlere göstermesin.

(bkz: entry i sosyal mesajla bitirme ekolü)
salata suyuna banılanını hiç birşeye değişmeyeceğim harekettir. çatal olamsada olur ellede iyi gider.
Buradaki asıl amaç ; ekmeği elle tutup yemeğe bandığımızda ekmeğin , yemek suyunu çekme oranı daha azdır . Elimiz yemeğin içine değmesin diye ucundan ucundan batırrız ekmeği . Ama çatala batırıp yersek olay tamamen değişir , elimizle aldığımızın 3-4 katı yemek suyu içine çekmiş oluruz ekmeğe . Böylece elleri ile yiyenlere oranla daha fazla yemek suyu yada salata suyu yada ekmeğin çekebileceği herhangi bir suyu yeriz *** ...
ara ırk'a mensup insanın yaptığı iştir..
Ya eline alıp ekmeği bana bana yiyeceksin..
Ya da çatalla yiyeceksin..
kibar versiyonla yapılan banma hareketidir.
içindeki hayvanı dizginleyerek,ellerini kullanmadan yapılan banma hareketi.*
Genelde küçük çocukların yaptığı harekettir.Annenin çatalıyla kendi banma hareketi arasında kalmıştır.O yıllardan DNA mıza işlemiştir.
ekmeği çatala istediğin açıda, istediğin derinlikte geçirerek, banma suyundan ekmeğe maksimum miktarda alabilmek için yapılan hareket. ekmeği tabağa bırakıp çatalı batırırken ayarı kaçırıp tabağa sürttürme ihtimali de bulunmaktadır.
bandırmaktır.

sözkonusu bandırmaksa, çatala da lüzum yoktur. neticesinde bandırıyorsun olum, ne çatalı ne bıçağı.
daha eğlenceli olanı, ekmeği çatala banarak yemeğe saplamak'tır.
Parmaklarını bandırmaktan iyidir aq.
Kibarlık göstergesidir.
Bende başlıkları yanlış okuma diye bir hastalık başladı galiba. Sol framede o kadar çok erkek kelimesi görüyorum ki bu başlığı da erkeği çatala saplayarak yemeğe banmak diye okudum.