bugün

bir bünyenin ıq ve eq su yüksekse vay halinedir..O bünyeyi fazlasıyla acı bekliyordur hayatta...ıq olan biten her şeyi görmesine ve algılamasına eq da tepkisiz kalamamasına yol açacaktır...bitmiştir o canlı...
yoklugu, zeki insanlari bile cekilmez duruma getirir. onemlidir yani. aslinda marketlerde satiliyor olsa, cok iyi para getirir. oyle de temel bi ihtiyactir yani. gerci temel ihtiyac para getirmez ama, pahaliya satarsan niye olmasin dimi? (bkz: entry sicmak), (bkz: farkindayim).
duygusal zeka, kalıtımsal değil öğrenilebilir bir davranış biçimidir. iq'su yüksek olmasına rağmen iş, okul hayatında başarısız olan kişilerin başarısızlık nedeninin eq'nun gelişmiş olmaması olduğu bilim adamları tarafından söylenmektedir. duygusal zekası gelişmiş kişiler uyumlu, iyimser, kararlı, empati yeteneği gelişmiş ve olumlu kişilerdir.
daniel goleman'ın kitabında gecen bir yazıda aristoya göre;
"Herkes kızabilir,bu kolaydır.Ancak doğru insana doğru ölçüde,doğru zamanda,doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak,işte bu kolay değildir."
Sanırım Türkler in çoğu bu zeka türünde. Çünkü kendilerini duygularına kaptırıp ne yaptıklarının farkına varamiyorlar. duygu kontrolü sıfır.
eq denir, şahsi kanaatim iq'dan daha önemlidir.

Bir insan iq'su düşük olduğu halde bilimsel ilerlemeye makineler yardımıyla ciddi katkıda bulunabilir fakat eq'su düşük biri kendisini ve duygularını anlamlandırma, kontrol mekanizmaları zayıf olduğundan bunu yapamaz.
emotional intelligence=eq
duygusal zekâ veya yaygın ingilizce ifade edilişiyle eq (emotional quotient), bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır. göreceli olarak yeni bir kavram olan duygusal zekâ'nın tanımlanışı sürekli değişmekte ve güncellenmektedir. bazı psikologlar, duygusal zekâ ve duygusal bilgi olmak üzere iki ayrı terimin kullanılmasını tercih etmektedirler.

zihinsel yeteneklerin ölçümünde (bkz. ıq), bilgi ve zeka arasındaki fark oldukça açıktır. psikolojik araştırmaların ışığında zeka seviyesi ölçümü veya ıq testleri, zihinsel biliş kapasitesinin değerlendirilmesinde güvenilir bir ölçüttür ve zaman içinde sabit kalır. duygusal zekâ veya eq'nun ölçümünde ise duygusal bilgi veya tecrübe ile zekâ arasındaki fark oldukça belirsizdir. bu nedenlerle güncel eq tanımlamaları uzmanların aralarında uzlaşamadıkları bir konudur. bazı uzmanlar (bradberry ve greaves 2005[1]) eq'nun değişken, zamanla kazanılabilen ve artabilen bir yeti olduğunu iddia ederlerken; diğerleri (örneğin mayer[2]) eq'nun sabit olduğunu ve artırılamayacağını öne sürmektedirler.

https://www.tr.m.wikipedia.org/wiki/Duygusal_zeka
leb demeden leblebiyi anlayan, sezileri ve ongoruleri kuvvetli kisilerde saglam olan zeka seysi. *
psikopatlarda bulunmayan zeka, olmaması halinde bir çok detayı daha net gördükleri tespit edilmiştir.
Çok ilginç bir zeka yapısı hani derler ya yüreğim mi mantığım mı diye işte o yüreğim diye kastedilen zeka türü.
insanın duygularını kontrol edebilmesini, duygulara değer vermesini, kendini iyi tanımasını ve bu sayede insan ilişkilerinde başarılı olmasını sağladığı düşünülen zeka türüdür.
duygusal zeka yani eq ilişkilerde, kişinin kendi duygularını ve diğer insanların hissettiklerini algılayabilme, tanımlayabilme, duygularını kullanarak kendini motive edebilme ve yönlendirebilme kapasitesine sahip olmasıdır. ıq, kavramaya ilişkin kapasiteyi ölçerken, eq akademik zekanın destekleyicisi olan yeteneği tanımlamaktadır.
eq, ıq'dan farklı olarak insanın her türlü kişisel ve sosyal hayatını kontrol eden, kullanıldıkça gelişen bir zeka türüdür. ıq'nun ileri ya da geri olması eq'nun ilerlemesine ya da gerilemesine sebep değildir.
"Daniel Goleman'a" göre;
"kişinin kendi duygularını anlaması, başkalarının duygularına empati beslemesi, ve duygularını yaşamı zenginleştirecek biçimde düzenleyebilmesi yetisi"
zeka türlerinden birisidir sadece..
alternatif zeka türleri ;
güncel zeka, ahlaki zeka , dini zeka *, sportif zeka*, siyasal zeka* *, ekonomik zeka, mekanik zeka *
akademik zeka (iq) kadar önemsenmeyen, fakat yaşam için belkide akademik zekadan çok daha önemli olan, kişinin insan ilişkilerindeki tavrını, tarzını, hayatın getirdikleri karşisında sorumluluk duygusu veya çözümleyebilme kabiliyetini ve bunun gibi yaşama dair pek çok şeyi kapsayan önemli bir unsurdur. geliştirmek mümkündür.