bugün

insanlar toplumsal normlarla, düzene ihtiyaç duyarak, hiyerarşik caydırıcılık dışında etik kuralları bozmadan yaşarken bir dine değil bir tanrıya ihtiyaç duyar. Tanrı fikri ise kendisine bağlılığın bir sonucu olarak zamanla bir takım kurallar, ritüeller ortaya çıkarır. Bu da insanların dünya üzerinde tanrıları yaşattığı süre boyunca dinlerin var olmasını sağlar. Ritüeller, inançlar, yaptırımlar, vaadler kısaca din içeriği değişir fakat din kavramı yok olamaz. Yine de insan yaşamının dini dayatmalar yerine daha realistik ve mantıksal değerde sürdürüldüğü bir dünya fikri hoş gözüküyor.
Imagine there's no countries..
It isn't hard to do..
Nothing to do kill, or die for..
And no religion too..

Imagine all the people
Living life in peace..

Bu şarkıyı her dinlediğimde hayal ettiğim dünyadır.. Ve son olarak,

"you may say, i'm a dreamer..
but i'm not the only one.."
insanlar anlam veremedikleri veya bilmedikleri gerçekleri araştırmak için çaba harcar hale gelir, kadercilikten vazgeçer, her şeyi hayali bir hikaye kahramanının düzenlediğini (Ortada düzen namına hiç bir şey yokken) düşünmekten vazgeçip, insanı insan yapan 55 Milyon küsür yıl içerisinde gelişmiş ortak akılda buluşur ve problemlerinin büyük çoğunluğu çözülmüş olurdu.

% 99 tamamen dinden din kaynaklanan gelmiş geçmiş savaş ve katliamların hiç biri yaşanmamış olacağı gibi bundan sonrakiler de yaşanmazdı.
uzak/yakın geçmişte ve günümüzde gelişmiş medeniyetlerin tamamına yakınının öyle ya da böyle bir din sahibi olduğu düşünüldüğünde; belki olurdu, ama sen hala yabani atları ehlileştirme merhalesinde göt terletiyor olurdun. düne kadar savaşlarla yağmalanmış kütüphaneler sayesinde kolonyalistlerin batıda ayağa kalktığını savunanlar şimdi dinsiz dünya daha hoş olurdu diyor. lan ya perhizi bırak ya da turşuyu hırbo.
din savaşları, din kaynaklı terör olmazdı.
öbür dünya düşüncesi olmadığı için herkes bu dünya için çalışır ve yaşardı.
bilim adamları hakarete ve tehdide uğramazdı.
özgürce sevişirdik.
her insan kendi dünyasını oluşturur, senin dünyanda dine yer yoksa o seni ilgilendirir, denilebilecek dünyadır.ama insanların dünyasına, dinine de saygı duymayı ögrenmelisin.
Düşünmenin yasak olmadığı bir dünya olurdu.
(bkz: din kitlelerin afyonudur).
Din geçmiş dönemlerin siyaset şekliydi...

Güç , iktidar...

Hiçbir din dünyada olmayan bir şeyi insanlara göstermemiştir...

ilahi bir tarafı yoktur...
Pek bir değişiklik olmazdı. Çok da şeyapmamak lazım. Yine insanların belirlediği doğrular, yanlışlar olurdu. Ve yine bunları çiğneyenler. Hırsızlık azalmazdı yani ya da tecavüzler. Din adına yapılan savaşlar olmazdı. lakin onun yerine de başka şeyler bulunurdu sorun olmaz yani. Dediğim gibi çok da şeyapmamak lazım.
entryleri okuyanlar da dicek ki sanki şu andaki bütün suçları işleyenler dinsizler he..evladım, suç işleme eğiliminin din ile uzaktan yakından alakası yoktur. len bizim ülkede bile imamlar camide alem yapıp fahişe atıyorlar yaw neden bahsediyorsunuz siz..

sonra gelelim ahlakım ve vicdanın gelişim sürecine..bu konuda da her zaman yaptığımız gibi balık vermiyoruz nasıl tutacağınızı öğretiyoruz..tanrı yanılgısı, kör saatçi...vb. gibi kitaplarda ahlakın ve vicdan denilen kavramların doğa üstü varlıklara tapınılan dinlerden değil de aksine yer yüzündeki olaylar ve çevre şartlarından; nasıl etkilenip değişip ve akabinde gelişerek evrildiğini bulabilirsiniz..

yani neymiş, dinsiz olmakla suç işleme eğilimli olmak arasında hiç bir zaman bir bağ olamazmış, olsa olsa bunu iddaa etmek cehalet olurmuş dimi..hadi git al bakim kitapları da oku biraz.*
daha yaşanılası dünyadır. fakat insanların sürekli kendinden üstün bir varlık araması ve ona tapması yüzünden asla olamayacak bir ütopyadır.
(bkz: ) güneşe tapmak
dünyaya gel, insan başlasın
tanrıyı bul,korku başlasın
ağalık beylik bir bir başlasın
bin yıl on bin yıl, bunca emek bunca yıl
korun bitirsin, süleyman başlasın
sen ki dünyayı cennete çevirdin
dünyaya hükmün başlasın.
dinlerin getirdiği yasakları da uygulamadan rahatça yaşayacağımız (!) dünyadır. din olsun olmasın , allah olsun olmasın - islam dini içerisinde bir allah korkusu vardır ki çoğu insanı kötü düşüncelerden , cinayetlerden uzak tutar. aksi takdirdesini düşünmek istemiyorum.
bilimsel olarak imkansızdır. zira voltaire 'tanrı var olmasaydı, onu icat etmek gerekirdi' demek suretiyle insanların bir dine bir yaradana inanma isteğinin yokedilemez bir dürtü olduğunu belirtmiştir. dinin olmadığı bir dünya umudun olmadığı bir dünyadır. insanlar bir gün herşey düzelecek umuduyla dine sarılmaktadır.
din olmasaydı başka başka ideolojiler gene olacaktı, bazı şeylerin ismi değişecek ama işlevi aynı kalacaktı. insan kendi kendini sorgulayabilmeye başladıktan sonra başarmanın imkansızlığını kavradı, çünkü küçük bir sistem olan insan hiç bir zaman bulamayacağı cevaplarla doludur, kendini asla çözemez. bu mantıksal boşluklar ideolojik kavramlarla ve varsayımlarla doldurulur. bir nevi sigortadır bu insan psikolojisinde. insan psikolojisi kolaya kaçmaya meğillidir ki bu yüzden din sistemleri ve ideolojiler vardır. inançlar olmasa daimi sorgulama olacaktı, ancak bazı sorular asla cevaplanamayacağı için bu insanın önüne engel olacak ve insan gelişimi duracaktı. bazı şeyleri kısmı olarak kabullenmekten başka çare kalmıyor gelişim için. sonuç olarak dinin olmadığı bir dünyaya bu bağlamda ütopya demek yanlıs olmaz.