bugün

cevap gayet kesin ve açık: olmaz.
ortaçağ avrupası ve günümüz ortadoğusuna baktığımızda yanıt verilebilecek soru.
Galileo Galilei bilim yapim derken kitapları yasaklanmış, engizisyon mahkemesi karşısına çıkmıştır. Zamanında papazların hükümeti eline aldığı karanlık dönemde( Rönesans öncesi ) çok bilim adamı asılmıştır.

Not: Zamanında engel olmuş, şimdi olur mu bilemem.
osmanlı' da gayette engel olmuştur. Sürünmemizin ve sömürge hale gelmemizin tek nedeni de budur. Dini başka yerlnden anlayan o çok sevilen sayılan pek möööm padişahlar ve halkı varsa engel olur.
bilim ile teknolojiyi karıştırmadan cevaplanması halinde Science olan kısmı özellikle islamiyetle tam uyum içindedir. ilk ayet de zaten "oku" dur. technology kısmına gelince orası din ile doğrudan bir alakası yoktur. Bu ayrımı dikkate almak da önemlidir.
islam dini bilim,teknoloji vs asla engel olmamaktadır. aksine bunu teşvik etmektedir.dünyaya gönderilen birçok peygamberde o zamanın bir nevi bilim adamı sayılabilir örn; lokman (as) tıpla uğraşmıştır.
din engel olmaz, dindarlar olur. Dindarlar dinlerini bir bataklığa çevirmişlerdir. Özellikle doğuda, bilinen bütün buluşları batı yaptığı halde, kitaplarında her şeyin yazdığını söylerler. Kansere çare bulunduğunda da kitapta yazıyordu denilecektir. Bunu batının şaklabanları da yapmaktadır. bilim adamlarının buldukları şeyleri insanları sömürmek için kullanırlar. Kitaplarda her şey yazmasına rağmen, atomu parçalayan insan farklı bir dindendir. Uçağı bulan farklı bir dindendir. Buharlı treni bulan farklı bir dindendir. bütün dinlerin tek yaptığı bak yazıyor burada diyerek reklam yapmaya çalışmaktır. Louis armstrong'un ayda ezan sesi duyduğunu söyleyenlerin hala aya çıkamamış olması buna bir örnektir. Tıpkı louis armstrong'un ayda çan sesi duyduğunu söyleyen ortaçağ kilise kafasında olan rahipler gibi.
Engel olur cevaplı soru.

Buna kanıt olarak abdulrezzak isimli kimya öğrencisini örnek verebilirim. Abdulrezzak çok dindar, beş vakit namazında niyazında, evden çıkarken önce sağ ayakkabısını giyen, suyu oturarak içen birisi olduğu için yobaz bir dincidir. yani düşünmeyen, sorgulamayan bağnaz bir insandır. işte bu kimya öğrencisi bir deneyde asitle bazı karıştırmış ama hiç bir reaksiyon oluşmadığını görmüş. herkesin şaşıracağı bu duruma hiç şaşırmamış, çünkü o sorgulamayan birisi. Daha sonra bir deney tüpünü aleve tutup ısıtmaya çalışmış ama tüp ısınmamış. Tabi abdulrezza bu garip olaya da hiç şaşırmamış. Neden mi: çünkü o bir bağnaz. Sorgulama kabiliyeti yok.

işte abdulrezzak gibi birilerinin varlığına inanabilen öküzler var ve bu herifler kendilerini aydın, çağdaş falan sanıyor.
olmaz. hatta kendim üzere teşvik etmektedir.
din asla bilime engel değildir, benim dinimin ilk emridir oku çünkü, fakat din bilime engel olmaya çalışanların en önemli silahıdır maalesef.
olmaz. dini bilime engel yapan, arka odada içine cin girmiş çıtır hatunu üfleyenlerdir.
günümüzdeki dinler ise mevzubahis evet olur. çünkü o din size, varsayıyorum "aya gitmek günahtır" derse siz aya gitmezsiniz. ve bilim oradan koşarak uzaklaşır.
''ilim öğrenmek her kadın ve erkeğe farzdır.''
din bilim yapmayı destekler ama bir yere kadar. şu anki aklımızın ve düşünce kabiliyetimizin alamayacağı şeyleri kurcalamamızı yasaklar. bunları kurcalamak insanı sapkınlığa götürür zaten. allah varmı, ay nasıl yarılmış diye araştırmaya kalkarsak bu bilim olmaz sapkınlığa giden yol olur. ayrıca azmışlık belirtisidir.
din kesinlikle engel olmaz ama dini yanlış yorumlayıp çarpıtmak isteyenler engel olur.

(bkz: islami bisiklet)
at gözlüğü taktıktan sonra isterseniz benim diyen ateistten daha allahsız olun, sizden olsa olsa hödük olur, bilim adamı falan olmaz.
Çoğu zaman evet. Kişinin dini görüşü değil de din otoritesi bunu engeller. Örnek orta çağdaki kilise.
--spoiler--
1. Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2. O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.
3. Oku! Rabbin, en büyük kerem sahibidir.
4. O Rab ki kalemle (yazmayı) öğretti.
5. insana bilmedikleri şeyi öğretti.
--spoiler--

şeklinde yaklaşılır ise teşvik bile olur.
Lakin bilimi dogmalarla doldurulur ise engel olunur.

edip:imla
kesinlikle engel olmaz diye cevaplanacak sorudur. din araştırmayı öğütler, bilim de araştırmaktır; yani din bilimi teşvik eder. zaten eskinin en ünlü bilim adamları müslümanlardan çıkmamış mı?
ortaçağ kilisesinin sahip olduğu dinin o zamanlarda bozulduğu söylenir, bozulmuş bir din geçerliliğini kaybetmektedir. mesele dinin özünü anlayabilmektir.
din bilim yapmaya engel olur, evet. din dogmadır. ona yeni bir şey ekleyemezsin. en fazla dinin zanaatkarı olursun, kaşif olursun. din cevap verir. bilim soru sorar.

ama, bu ikisini aynı kefeye koymak, birbirlerine rakip olarak görmek yanlış. din, etik, ahlaki yanıtlar verir bize. bilimin ise böyle bir lüksü yoktur, bir bilim adamı size ahlaki öğütler vermez, daha doğrusu varlık sebebi bu değildir.

bilim, bilmediğini bilendir. din, bildiklerinin eleştirilmesinden hoşlanmaz.

din bütünsel bir bilgi peşindedir, kainatın nasıl yaratıldığı, insanların varolmasının nedeni.. bilimse küçük bir alana yönelir ve ve o alanda araştırır.
hayır cevaplı sorudur.
bilimle din mi karşı kaşıyadır yoksa dinle sanat mı? önce buna cevap vermek gerek.
skolastik düşüncenin bilimi, araştırmayı tamamen 0'a çekip insanları din ile bilgisizliğe,cahilliğe yönlendirmesiyle açıklanabilecek durum.
hayır olmaz. başka dinlerde de örnekleri vardır islam dininde de bilime önem verilmiştir.
hadis-i şerifte peygamber efendimiz ( sav ) buyurmuştur ki ilim çin'de dahi olsa gidip alınız.
olaya mantık çerçevesinden bakarsak olur. cevabı budur. çünkü bazı şeyler 'günah' bazı şeyler 'mekruh' diye düşünülüp vazgeçilebilir. dolayısıyla engel teşkil eder.