bugün

iki yıllık meslek yüksek okullarının önlisans programlarını başarıyla bitiren öğrencilerin lisans öğrenimlerine üçüncü sınıftan devam etmelerine olanak sağlayan sınav..

dgs içerik olarak les'e benzemekte mantık ağırlıklı sorular içermektedir.. sınav 80 sözel ve 80 sayısal sorudan oluşur. adaylara verilen süre 180 dk.dır... dikey geçiş sınavında kontenjan düşüklüğü, tercihlerin önceden yapılması ve herhangi bir bölümü kazanan öğrencinin 3. sınıfa direk kaydının değilde intibak denilen, öğrencinin mezun olduğu okulda almadığı, fakat sınav sonucunda yerleştiği yükseköğretim programının 1. ve 2. sınıfında okutulan dersleri aldığı ilk sene bu derslerin hepsinden başarılı olma zorunluluğu gibi zorluklar vardır.. bu derslerden herhangi birisinden başarılı olamayan öğrencinin 3. sınıfa kaydı yapılmaz. kimi okullar ilk sene sonunda herhangi bir dersten kalan öğrenciyi okuldan atabilecek kadar garip bir prosedür uygularlar.
http://www.dikeygecis.org
7. sinin bugün itibariyle yapıldığı bendenizinde 2. kez iştirak ettiği ösym uygulaması
(bkz: dikey geçemeyiş sınavı)
(bkz: dikey geçiriş sınavı)
(bkz: dikey geçiriliş sınavı)

edit:an itibariyle dikey geçtiğimi örenerek uçuşa geçtiğim sınavdır *
celal bayar üniversitesi
mühendislik fakültesi
makine mühendisliği
sonuçları açıklanmış sınav..
sınavları pek kolay olmakla birlikte kısıtlı zamandan dolayı bılınen soruların bıle yapılamadıgı,sadece sınavdan gecer not almakla bıtmeyen seneler suren bır ıskencenın basını ceken sınav sistemidir.
15-08-06 itibariyle 2006 yılı sonuçları açıklanmış olan sınavdır
sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=580 adresinden sonuçları öğrenebilirsiniz.
dün gece rüyamda bu sınavla ile yıldız tekniği kazandığımı gördüm. böyle bir sınav sistemiyle sadece rüyada kalacağı belli.
meslek yüksek okulu mezunlarının 4 yıllık bir bölüme geçiş için kazanmak zorunda oldukları sınav.
2007 yılında 15 temmuz tarihinde yapılacak olan ve sınav giriş belgeleri dağıtılmaya başlanan yüksek okul mezunlarının korkulu rüyası.
ömrümü yiyor bu sınav. bir an önce olsun bitsin istediğim ve bir o kadar da sınav gününün gelmesini istemediğim sınav. insanın yapacağı işlere de engel oluyor bu sınav. şunun bir güzel yolunu bulup halletseler ya. mesela zaten okuduk 2 sene bari bi yetenek sınavı falan yapıp alın. ne gerek var bu tip sınavlara.
bünyeye dikey olarak giren sınavdır.
ilk olarak 2000 yılında uygulanmış sınavdır. o sene için,bir programı kazanıp kayıt yaptırmak isteyenleri bir süpriz bekler. koskoca okul yönetimi, memurlar, hocalar vs nasıl bir prosedür uygulanması gerektiğini bilemezler. bu sebeple ingilizce bilmeyen ve ingilizce okunması gereken bölümü kazanan öğrencileri 3.sınıfa yerleştirmek gibi bir yönteme karar verirler.

sonra kimin aklına geldiyse "ya bu çocuklara önce ingilizce öğretelim, sonra bölüme salalım" gibi bir karara varılır. derslerin intibakı geç yapılır. kimileri kalan ders için seneye geçersiniz derken, kimi okul kapısını göstermeye çalışır. böyle de enteresanlık vardır. ilk sınavın üzerinden o kadar zaman geçmiş olmasına rağmen, hala kayıt silinmesi gibi bir uygulamaya zemin yaratan sınav. herkese kolay gelsin.
bugün itibariyle 12 gün kalan sınav. bir an önce olsun bitsin kurtulım diye düşündüğüm aynı zamanda o günün hiç gelmesini istemediğim sınav.
girmek için gün saydığım öss ye bile böyle çalışmadığım sınav.180 dakika dur intibakta kal.
15 temmuz 2007'de gireceğim sınavdır. öss'ye göre çok kolaydır. bu yüzden başarılı olmak için yüksek netler yapmak gerekir. az çok öss tecrübeniz varsa buna pek çalışmanıza gerek yoktur. hatta bazı bölümlere girmek için öss'den çok daha kolay bir yoldur.
öss'den daha kolay olan ancak kontenjan azlığı göre kazanması daha zor olan sınavdır tercihler sınavdan önce yapılmakta 8 adet üniversite tercih edilebilmekte açıkta kalma korkusuyla öğretmenlikler yazılmakta ve öğretmenlik puanları mühendisliklerden üstte çıkmaktadır. yaptığım 8 tercihin kontanjan toplamı ise 20 yani en büyük bölüm 5 kişi alıyor.

ankara ilefi kazanmak içinse 75 sözel 65 matematik neti gerekmekte * ha birde okul puanı var ki ezbercilerin işine yarayan cinsten ondanda en az 80 üzerinden 65 almak lazım yani bölüm ortalamasının üstünde olcaksın.
2007 versiyonunda aynen şu soru çıkmıştır :

yarıçapı 9 olan çemberin çevresi kaçtır ?

varın siz düşünün zor mu kolay mı ...
yazar kişinin selçuk işletmeyi kazandığı sınavdır şükürler olsun!
(bkz: dikey limit)
bu sene tamamen ösym nin sapıttıgı sınavdır kiminin puanları az gelmiştir kiminin fazla.ben bile kazandığımdan süphe eder oldum.ama yüksek oranda bi kesimin ösym yi mahkemeye verecegini biliorm.
meslek yüksek okullunun öss'si, ömür törpüsü, sinir hastalıklarının baş etmeni, meslek ile uğraşılacakken sözcükte anlam, paragraf bilgisi gibi konularla uğraşma nedeni...

(bkz: bu böyle gider)
(bkz: ne olacak bu öğrencilerin hali)
ösym'nin sapıtmadığı sınavdır zira katsayılar inanılmaz düşmüştür hal böyle olunca geçen seneki katsayılarla 279 çıkan puanım bu 274 çıkmaktadır bu yüzden birçok kişinin puanı düşük gelmiştir.
öss'den kolay ama kontenjanları düşük olduğu için kazanılması zor sınav.
(bkz: dgs 2008)