bugün

Kimsenin okumadığı, fakat herkesin söyleyecek sözünün olduğu kitap.
bedava e-kitabı var indir oku. okudun anlayacak mısın o da yok. laf olsun sözlük dolsun.
(bkz: komunizme giriş 101)

genel kültür açısından okuyabiliyorsanız okuyun zira biraz zor bir kitaptır.
Satın aldığım fakat okumayı düşünmediğim kitap. Maksat havam olsun. Zogurtlerede dert oldun. Porşeden selamlar
okumak istediğim kitap lakin ideolojiden değil sadece meraktan.
ah marx kendin öldün gittin, bizi bu kitabın ve sistemin ile başbaşa bıraktın.
--spoiler--
ıkınması giriken güzel kitap hihi
--spoiler--

hikaye zaten kendisi.
das kapital ekonomi kitabı ve çokta sıkıcı bir kitaptır. he okunur mu okunur ama güzel falan değildir.
okumayı düşündüğüm kitap.
komünistlerin kutsal kitabı.
komünistlerin okuyup erekte olduğu kitap.
marx'ın karısı acı gerçeği şöyle dile getirmiştir: 'o das Kapital'i yazacağına bize biraz kapital bıraksaydı daha iyi ederdi, çoluk çocuk açız."
(bkz: yirmi birinci yüzyılda kapital)
Okumaya başladığım kitap.

Biraz yoğun ama bakalım.
kadir mısıroğlu ' na göre bu kitabı karl marx a cinniler yazdırmıştır.
karl marx'ın kitap serilerinden bir tanesi: kapital

cilt 1den kesit; ''benim diyalektik yöntemim, temelinde, hegelci diyalektik yöntemden yalnızca farklı değil, onun doğrudan karşıtıdır. hegel için, idea adı altında bağımsız bir özneye bile dönüştürdüğü düşünme süreci, bu sürecin sadece dış görünüşünü oluşturan gerçekliğin demiurgosudur*. bendeyse, tam tersine, düşünsel olan(das ideelle), maddi olanın insan kafasına yerleştirilmiş ve tercüme edilmiş biçiminden başka bir şey değildir.

hegelci diyalektiğin gizemlileştirici yönünü neredeyse 30 yıl önce, henüz moda olduğu bir zamanda eleştirdim. fakat tam da kapital’in ilk cildi üzerinde çalıştığım sıralarda, bugünün eğitimli almanya’sında meydanı boş bulan, hırçın, küstah ve vasat bir taklitçiler takımı(epigonentum), gözü pek moses mendelssohn’un lessing zamanında spinoza’ya yaptığı gibi hegel’e ‘’ölmüş eşek’’ muamelesi yapmanın tadını çıkarıyordu. bunun içindir ki, kendimi açıkça bu büyük düşünürün öğrencisi ilan etmişimdir ve değer kuramı üzerine olan bölümün şurasında burasında onun kendine özgü ifade biçimi ile cilveleştiğim olmuştur. diyalektiğin hegel’in elinde maruz kaldığı gizemlileştirme, onun genel hareket biçimlerini kapsamlı ve bilinçli bir şekilde ilk önce hegel’in ortaya koymuş olduğu gerçeğini hiçbir şekilde gölgeleyemez. hegel’de diyalektik baş aşağı durur. gizemsel kabuğun içindeki rasyonel özü bulmak için, tersine çevrilmesi gerekir.

gizemlileştirilmiş biçimi ile diyalektik, var olanı yüceltir göründüğü için, alman modası olmuştu. oysa, rasyonel biçimi ile diyalektik, burjuvazi ve onun doktriner sözcüleri için rezil ve iğrenç bir şeydir; çünkü, diyalektikle var olanı olumlu bir şey olarak kavradığınız anda onun olumsuzlanmasını, zorunlu olarak yok olacağını da kavrarız; çünkü, diyalektik hiçbir şeyin altında kalmaz, özünde eleştirici ve devrimcidir.

kapitalist toplumun çelişkilerle dolu hareketi, kendisini pratik burjuvaya en açık ve seçik şekilde, modern sanayinin içinden geçtiği dönemsel çevrimin inişli çıkışlı seyrinde ve bunun doruk noktası olan genel bunalım sırasında hissettirir. genel bunalım, henüz ön aşamalarında olmakla birlikte bir kez daha yola çıkmış bulunuyor ve hem gösteri alanının evrenselliği hem de etkisinin yoğunluğu sayesinde, diyalektiği, yeni kutsal prusya-alman imparatorluğunun türedilerinin bile kafalarına sokacak.''

--spoiler--
demiurgos: platon’a göre, fiziksel evrenin biçimlendiricisi ve koruyucusu.
--spoiler--
marx efendinin korkup ikinci cildini yazamadığı kitap. yaşasın kapitalizm.
david harvey'den dinleyin önce,sonra okumaya başlayın. kitabın icinde kaybolmak cok can sıkıcı bir durum.
Almanların kütüphanelerde raflar düşmesin diye takoz olarak kullandığına dair bir rivayet vardır.
işin garibi kitaptan en çok istifade edende yine çok karşı olduğu kapitalizm. ( rahmetli mezarında ters dönüyor olabilir )
adam kitap yazmamış, bildiğin Panzehir yapmış kapitalizm için.

Yıllardır okuyayım derim ama maça yemiyor bir türlü..
Baştaki das ın artikel olduğunu farkettiğimde hüzünlenmeme yol açan kitap hatırlayınca bak yine hüzünlendim.
görsel
marxın çirkin yazısını okuyamayan solcuların, yanlış anlam çıkardığı manifestodur.
manifesto yazamayan bir andavalın da içinde entrysi bulunan başlıktır.
Dili oldukça ağır kitaptır. Sağolsun ekonomici kendi kitabini okutturup özet isteyince "lan mal herif ya hukukçuya adam eko kitabini niye okutturuyo ne işime yarayacak" diye ana avrat sövmüştüm ancak sağ olsun o kitabi okumasam şuan kapitali ilk beş sayfadan sonra bırakırdım. çünkü terimlerin oturması lazımdı. Türkiye de piyasa ekonomisi ve küresel ekonomik kriz. güneri akalın yazdı onu da. kitabın adına bakıp kapitalle ne alaka demeyin zira temel oluşturdu bana.z şuanda da Birinci cildinin 470 küsürüne geldim. Yılmadım okuyacağım, kapitali okumadan ölmeyecegim. Helal olsun karl zehir gibin kafa varmış sende o teoriler ne öyle beynim anlayım derken yanıyordu pezevenk.
Neyse neyse adam sağlam yazmış.

Bunu bitireyim, dünyayı farklı bir gözle göreceğim.
Daha kitabin yarısında sistemin anasına avradına sövdüm, kitap bitince bonbalayabilirim bu dunyayı.
bir cebimde das kapital(özet tabiki) bir cebimde kenevir tohumu.
Okunması gereken kitap. Görüşü destekle destekleme okuyup o kafayı yaşamak şart. Evet.