bugün

suç adı verilen hukuksal ihlalleri tanımlayan, inceleyen ve yaptırımları konusunda araştırmalarda bulunan hukuk dalı.
hukuk fakültelerinin 2 sınıfında genel hükümleri,3 sınıfında özel hükümleri verilen zevkli bir ders.zevkli olmasının yanında bir o kadar da nankör bir derstir hemen uçuverir insanın aklından bilgiler ve özellikle ayrıntılar.
toplum düzenini bozan insan davranışı ve buna uygulanacak yaptırımları belirleyen hukuk kurallarının bütünüdür. Amacı ise kişi haklarını özgürlüklerini toplum barışını kamu düzen ve güvenligini ve en önemlisi de suç işlenmesini önlemektir.
(bkz: çocuk ceza hukuku)
hukuk fakültelerinde ikinci sınıfta ceza hukuku genel kısım, üçüncü sınıfta ceza hukuku özel kısım ve dördüncü sınıfta ceza usul hukuku adı altında üç sene boyunca okutulan ders.
Suç kapsamı içine giren eylemler ile bunlara uygulanacak cezaları inceleyen hukuk dalıdır.
anayasada gösterilmiş olan kişi hak ve özgürlüklerin sadece lafta kalmaması için, bu hak ve özgürlüklere karşı fiillerde bulunanları müeyyidelendiren hukuk dalı. anayasaca toplumdaki insanlara sağlanmış olan hakları teminat altına almakla yükümlüdür. insanları bir düzene ayni düzlem içinde konuşlandırmaya çalışmaz, toplum düzenini tedirginlik verici şekilde bozanların islah edilmesini hedefler. bu da, ceza müeyyidesinin son seçenek olarak kullanılma ilkesini göz önünde bulundurarak daha rahat anlaşılabilir.
ayrıca zamanının en iyi ceza "kanunu" olan 1889 italyan kanunu da faşist italya zamanında ortaya çıktığı için ırkçı düşüncelerden etkilenmiştir, fakat liberal-muhafazakar bir kanundur, baskıcı bir kanun değildir.
birazdan iştirakına da içtimasına da failine de başlayacağım derstir..
bir ceza hukuku sınavı nasıl adamın (afedersiniz) amına koyar gördüren ders. 3 gündür komadayım.*
ceza hukuğununda, ceza hukuğu muhakemesi hukuğu olduğunuda duyunca hukuk okuyanlara bir nebze daha acımışımdır. (bkz: hukuğun hukuğu)
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır (ceza genel ve ceza özel olarak da ifade edilmektedir).

Genel ceza hukukunun konusu suç kavramının maddi ve manevi unsurlarıyla tanımı, ceza hukukuna hakim olan genel ilkeler, ceza kavramının tanımı, suçu ortadan kaldıran nedenler, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran nedenler gibi bütün suçlar için geçerli olan ilke ve teorilerdir.

Özel ceza hukukunun konusu ise ülkenin kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin neler olduğu, bunların kapsam ve sınırları, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezalardır.

Ceza hukuku geniş anlamda ceza yargılaması usülunü de içerirken dar anlamda anlamda ceza yargılaması ceza hukukunun dışında kalır.
huku fakültesinin en anlaşılır dersidir. pratikleri anlaşılır somut olaylar üzerinden yapılır. Örmneğin; türkiyede hırsızlık yapan ingiliz vatandaşı a mallarını çaldığı b den kaçarken bulgaristan-türkiye sınırı üzerinde iken C ye arbayla çarpmış ve ölümüne sebep olmuştur. Bu esnada b türkiyede iken silahını ateşlemiş ve a sınırı gçeip bulgaristan topraklarında iken b nin silahında çıkan kurşunla yaralanmıştır bla bla bla, bahsi geçen olayları açıklayıp inceleyiniz. Ne kadar anlaşılır ve somut değilmi daha ne olsun.
tam da şu an vize notumu öğrenip hocasını kelinin tam ortasından öpmek istediğim, uyumadan dinlediğimiz bir hukuk dalı.
hukuk fakültesindeki en zevkli derstir.
suç işleyenin ceza almasının mucize olduğu hukuk dalıdır . sebebini ceza yasamızdaki erteleme,önödeme ,uzlaşma,infaz.. kurumlarını inceleyerek görebilirsiniz.
(bkz: cezai sistemdeki inanılmaz mantık hataları) düşünüldüğünde baştan yaratılması gerektiğini düşündüren yasalar bütünüdür.
ağır ceza, sulh ceza ve asliye ceza mahkemelerinde konusu görülen mevzuatı oluşturur. asli niteliği kanunsuz suç ve ceza olmaz kavramından doğar.
hukuk fakültesi 2.sınıfta genel hükümleri , 3. sınıfta özel hükümleri gösterilen zevkli ancak bir o kadarda zor bir ders.
hükümetin tekelinde olmaya başlamış hukukun, farklı bir dalı.
(bkz: suçta ve cezada kanunilik ilkesi)
cumhuriyetten sonra 1926 yılında italya'dan iktibas edilmiştir. 2004 yılında ise 1926 yılı tarihli türk ceza hukuku kaldırılmış yerine 26 eylül 2004 tarih ve 5237 sayılı türk ceza kanunu kabul edilmiştir.
insanın ağzına sıçan derstir. 2. sınıfta ceza hukuku genel hükümler, 3. sınıfta da ceza hukuku özel hükümler olarak 2 yıl boyunca öğrencilerin ağzına sıçılır.

öss ye çalşmadığınız kadar çalışırsınız, 650 sayfalık kitabı hatmedersiniz, yaklaşık 100 kadar ceza kanunu maddesini ezbere bilirsiniz, 3 saatlik finalde a3 kağıdına 8 sayfa yazarsınız, sınavım iyi geçti 50'yi kesin alırım dersiniz, ama vicdansız asistanın teki kağıdınıza 25 verir, kafayı yersiniz.

kısacası, insanın ömründen ömürler götüren derstir.
çalışırken insanının sinirleri bozulan ders. bir de hocalar esprili (!) sorular sorarsa sınavda gerilirsiniz gerilirsiniz yay gibi olursunuz.

edit: espriliden kasıt hocanın soruda geçen kişilere "nuriço, öküzcen, içimsu" gibi isimler vermesidir. hatta olayda gidilen barın adı da "su testisi"dir.

cevap kağıdına: "su testisi su yolunda kırılır" yazıp sıfır almayı göze alma sebebidir.
ülkemizde uygulayıcıların keyfiliğine ve önyargılarına en uygun alan haline gelmiş hukuk dalıdır. "in dubio pro reo" gibi ilkeler artık unutulmuştur. sadece iddia bile mahkumiyete yeterli olmaktadır.
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır.

Genel ceza hukukunun konusu suç kavramının maddi ve manevi unsurlarıyla tanımı, ceza hukukuna hakim olan genel ilkeler, ceza kavramının tanımı, suçu ortadan kaldıran nedenler, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran nedenler gibi bütün suçlar için geçerli olan ilke ve teorilerdir.

Özel ceza hukukunun konusu ise ülkenin kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin neler olduğu, bunların kapsam ve sınırları, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezalardır.