bugün

1880-1956 yılları arasında yaşamış, enver paşa'nın kızı, yahya kemal'in büyük aşkı, nazım hikmet'in annesi, osmanlı'nın modern kadın figürü, ilk kadın ressamlarımızdan.

Saray Ressamı 'Fausto Zonaro'dan aldığı resim eğitimi ile ressamlığa başladı. o sıralarda Babası Enver Paşa, Sultan ıı.Abdülhamit'in yaverliğini yapmaktaydı. Dedesi Mahmut Celadettin Paşa ise sonradan Türk tebasına geçmiş bir Polonyalı idi.

celile hikmet, aslen bir portre sanatçısıdır ve portrelerinde genellikle aile içindeki dostlarını ya da akrabalarını ele almıştır. bununla birlikte çıplaklık, ilgisini en çok çeken konular arasında gelir ve hamamda çıplaklık, nerede ise en çok kullandığı konular arasındadır.

oğlu nazım hikmet'in hapisten kurtulması için Galata köprüsünde açlık grevine başladıktan kısa bir süre sonra, 76 yaşında istanbul'da ölmüştür.
nazım hikmet ran'ın annesidir.

celile hanım'ın babasının babası; (bkz: konstantin borzecki)
annesinin babası ise; (bkz: ludwig karl friedrich detroit)'dir.
görsel

Nazım Hikmet'in annesi Celile Hanım'ın baba tarafından dedesi, 1848 ayaklanması sırasında istanbul'a göç eden ünlü devlet adamı Kont Konstantin Borzecki.. Müslüman oldu ve Mustafa Celaleddin Paşa adını aldı... Orduda yirmi yıl görev yaptıktan sonra, 1869'da Fransızca olarak "Eski ve Yeni Türkler" kitabını yazdı. 1875'de, Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Karadağ'da öldü..

Dedesinin Sabetaycı dönmelerden olduğu iddiaları üzerine, Celile Hanım şunları söylemiş :

"Nerede görülmüş Polonya'da bir Yahudi'nin kont olması ?.. Baronluk, kontluk, düklük filan gibi aristokratik mevkilerin tümünün Hristiyanların tekelinde olduğunu süzme cahiller bilir. Dedem, Alman ve Avusturya zulmünden kaçtığı için sığındı Osmanlı'ya. Kıymeti anlaşılınca, paşalık rütbesiyle onurlandırıldı. Yoksa kendisi de bir Hristiyan dönmesi olan Ömer Lütfi Paşa kızı Leyla'yı ona verir miydi ?.."
Yazdığı "Eski ve Yeni Türkler" adlı kitapta, Türklerin ırk olarak önemi anlatılıyor, medeniyetin kurucuları olduğuna vurgu yapılıyordu. Mahmud Celaleddin Paşa'nın Sultan Abdülaziz'e sunduğu bu çalışmanın amacı, milli bir bilinç uyandırmaktı.. Aynı kitapta, Türkçe'nin Latin alfabesine uyumu üzerinde de durmuş, teşvik edilmesinin gerektiğini savunmuştu..

Celile Hanım'ın babası ; Hasan Enver Paşa (1857-1929).. Devlet adamı, dil uzmanı ve eğitimci.. Sultan II.Abdülhamid'in Selanik'e sürgün edilmesinden önceki son yaveri.. 1898 yılında, padişah tarafından, Kübalıların bağımsızlıklarını kazanabilmek için ispanyollar ile yaptıkları savaşın sunduğu deneyimden yola çıkarak, Girit isyanına bir çare bulacağı düşüncesiyle Havana'ya gönderildi.. Küba'nın Ankara Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal da, 2005 yılında, Paşa'nın "Havana Notları" başlıklı raporuna dayanarak, "Havana'da Türk Tutkusu" adlı romanı yazdı...

Celile Hanım'ın anne tarafından dedesi ise ; Alman kökenli Ludwig Karl Friedrich Detroit.. 1839'da Hamburg'dan kalkan ve istanbul'a uğrayan bir gemiden denize atlayarak Osmanlı topraklarına sığındığında henüz 12 yaşında idi.. Mehmet Ali Paşa adıyla Osmanlı ordusunda generallik yaptı..

Ve, böyle bir soy ağacının meyvesi olan Nazım Hikmet, düşman kuvvetlerinin Çatalca'ya kadar ilerlemesi üzerine, 3 Temmuz 1913 günü, henüz 11 yaşındayken, "Feryad-ı Vatan" şiirini yazmış :

"Sisli bir sabahtı henüz
Etrafı bürümüştü bir duman
Uzaktan geldi bir ses ah aman aman !
Sen bu feryad-ı vatanı dinle işit
Dinle de vicdanına öyle hükmet
Vatanın parçalanmış bağrı
Bekliyor senden ümit.."
güncel Önemli Başlıklar