bugün

Osmanlı dönemindeki istanbul portreleriyle Türkiye de de tanınmış olan italyan ressam.1854 doğumludur.ilk başta italya da bir atölye açmıştır.Daha sonra Fransa da bir atölye açtıktan sonra bir iz bırakabilmek amacıyla orijinal bir atılım yapmaya karar vermiş ve istanbul a gelmiştir.Oryantalisttir kendileri.Aynı zamanda saray ressamıdır.
padişah ıı. abdülhamit'in saray ressamıdır. italyan dır. 1891 yılında istanbul a gelmiş 1896 da saray ressamlığına atanmış ve 14 yıl bu görevi sürdürmüştür.
en önemli eserleri;

-fatih in istanbul a girişi
-rüya gören kız
-çigirtkan
-galata limanı
-boğaziçi
-dervişler
-on muharrem

(bkz: empresyonist) (bkz: oryantalizm)
ayrıca son osmanlı saray ressamıdır. çizdiği ertuğrul zırhlısı resimleriyle padişah abdülhamid'in dikkatini çekmiş ve ilgisine mazhar olmuştur.

Fatih'in atını denize sürerken betimlendiği tabloyu yapan ressam zonaro'dur. o ünlü resim herhalde herkesin zihninde canlanmıştır. o tablo 19.yy sonlarında istanbul un fethinden yaklaşık 450 yıl sonra yapılmıştır.
1897 türk-yunan savaşını anlatan tablosu, dolmabahçe sarayının salonlarından birinde asılı iken, ülkemizi ziyarete gelen venizelos görmesin diye ön planda ölmüş vaziyette bulunan efzun askerleri büyük bir salaklık sonucu tablodan silinmiştir...
1896-1909 yılları arasında II. Abdülhamid tarafından görevlendirilen osmanlı sarayının son ressamı...
10 muharrem adli tablosunda sii rituelini tuyler urpertici bicimde resmeden usta ressam.
fatih'in istanbul'a girişi adlı eserinde kendini elinde tüfekle resmin içine karıştırmış ressam.
2.abdulhamitin ressamı, sultan abdulhamit tahttan indirilince zonaro da ülkesine gönderilmiştir.
muhteşem istanbul resimleri yapmış; impresyonizm ve oryantalizm ekolünden olan italyan ressam.
italyan asıllı bir ressam, 1854 padova doğumlu. 1890'lı yılların başlarında türkiye'ye gelmiş. çok usta bir sanatçı olmamasına karşın istanbul'un günlük yaşamını konu alan tablolarıyla ün kazanmış. ikinci abdülhamid döneminde saray ressamlığına getirilerek kendisine maaş bağlanmış. türk-italyan savaşının patlak vermesi üzerine (1911) türkiye'den ayrılmış...

başlığı "abdülhamit'in hükümranlığında yirmi yıl" diye çevrilebilecek olan anıları olduğunu, fakat bu kitabın dilimize henüz (nedense) çevrilmediğini öğrendim ki sormayın gitsin.
tarihe damga vuran ressam olmuştur.

http://imagetwist.com/ks5...aro_gatesofconst.jpg.html
istanbul'un bir masal şehri gibi olduğu zamanları gören, yaşayan, resmeden bir ressam.

http://www.orientalist-art.org.uk/zonaro1.html
fatih sultan mehmed in istanbula giriş tablosunu çizen ressam.
kendini tabloda fatih in hemen solundaki yeniçeri olarak resmetmiştir ayrıca, o kadar benimsemiş.
(bkz: dömeke savaşı)

görsel
fatih'in istanbul'a girişini tasvir ettiği tablosunda kendisini fatih'in solundaki yeniçeri olarak resmetmiş ve ölümsüzleştirmiş olan italyan ressam.
görsel
şu meşhur resmin sahibi olan italyan ressamdır.

görsel
20. yüzyılın osmanlı ressamları açısından belkide en önemlisidir.

Kendisi italya'da doğum büyümüştür ve italyandır.38 yaşında istanbula taşınmıştır ve 2. abdülhamid yıllarında saray ressamı olmuştur.

Lakabı "Türk ressamı"dır.Oryantalist ve empresyonisttir diyebiliriz.Empresyonistliğin tanımı doğadaki varlıkların ressam üzerinde yaşattığı duygusal izlenimlerini esere yansıtmaktır.

oryantalizm, bir yandan islam dünyasını konu alan bir sanatsal-bilimsel hareketi, öte yandan asya dillerinin ve kültürlerinin incelenmesini ifade etmektedir. ancak oryantalizmi, bazıları pozitif bir bilgi ya da çok-disiplinli bir ideal gibi görürken, bazıları da batı sömürgeciliğinin bir ifadesi saymaktadır. oryantalizm sosyal antropoloji veya etnoloji gibi alanları olduğu kadar, kültürler arası ilişkileri ve araştırmaları anlamak bakımından da önem taşımaktadır.(kaynak; sciences humaines, n.118,2001).

Kendisinin birçok tanıdığımız tablosu vardır ama onun yaptığını pek az kişi bilir bunlardan en önemlisi:
Fatih Sultan Mehmet'in, istanbul'un kapılarından girişidir.işin ilginç yanı bunu bende yeni öğrendim.Fatih'in solundaki yeniçeri kendisidir.

görsel

31 mart vakasından sonra abdülhamid'in tahtan indirilmesiyle görevinden alınılmış ve italya'ya geri dönmüştür.

görsel
Toprağı bol olsun.
enver paşa'nın şöyle bir tablosunu yapmış olan saray ressamı;
görsel

fausto zonaro bu tabloyu hareket ordusu'nun 31 mart isyanı'nı bastırmasının hemen ardından yapmıştır.(24 nisan 1909)

tabloda enver paşa ressama bizzat modellik yapmıştır.

peki saray ressamı zonaro ile hareket ordusu kurmay başkanı binbaşı enver'i buluşturan neydi?

31 mart olayları patlak verdiğinde isyancılardan kaçan enver paşa'nın babası hacı ahmet, isyancılar tarafından her yerde aranmakta iken zonaro'nun evine sığınır, zonaro da enver paşa'nın babasını saklar, isyan bastırılınca hacı ahmet oğlu enver'in yanına gider ve bu durumu anlatır, enver paşa'da zonaro'ya teşekkür ziyaretinde bulunur ve ressama bu pozu verir.

enver paşa, zonaro'ya modellik yaptığı sırada muhabbet de ederler.

enver bey, zonaro'nun sarayın resmi ressam başı olduğunu öğrenince "padişahı 3 gün sonra tahttan indireceğiz" der.
zonaro belki buna inanmaz, belki de başka bir şeyden dolayı enver bey'in kendisine verdiği bu sırrı abdülhamid'e iletmez, hakikaten de enver beyin dediği tarihten 3 gün sonra 27 nisan 1909'da 2. abdülhamid tahttan indirilir ve yerine mehmet reşad tahta oturtulur...
görsel

Fausto Zonaro (1854 – 1929) ...

Eşinin isteğiyle oryantalist bir tutkuyla istanbul’a gelmiştir. ıı. Abdülhamit “Ertuğrul Süvari Alayı’nın Galata Köprüsü’nden Geçişi” tablosunu beğenince, Zonaro’yu Saray Ressamlığı unvanına layık görmüştür. Deniz, manzara ve portre çalışmaları vardır.

https://www.facebook.com/...05/posts/854852588353853/
: Il reggimento imperiale di Ertugrul sul ponte di Galata
(The Imperial Regiment of Ertugrul on the Galata Bridge)
karakeçili bilecik - sögüt türklerinden kurulu" ertuğrul "
hassa süvari alayının galata köprüsünden geçişi .

görsel
üniformaları , atları güzelmiş .