bugün

deniz kaplumbağası.kabuğu kahverengi,göğsü sarı renkte,boyu 1 metre,kilosu 450 kilo.bu özellikleriyle kaplumbağalar arasında en hızlı,en büyük,en uzun ömürlü olanıdır.*
ulkemizde Dalyan kiyilarinda gorulen kaplumbagalardir. insanlarimiz bunlara evcil hayvan muamelesi yapmaktan geri kalmaz pek tabii.
http://www.dalyan.com.tr/gallery/?gal=2&pic=6
Caretta caretta Linnaeus,
Deniz Kaplumbağası

Sırt bölgesi genellikle kırmızımsı kahverengidir. Kabuğu oluşturan plakaların üzerinde dağınık sarımsı gri lekeler bulunabilir. Karın bölgesi sarımsı beyaz ya da portakal rengindedir. Yuvalarını, kolay kazılabilen kumsallara, sahil şeridinden 15-20 metre uzakta yaparlar. Yuva yapımı saat 22.00 - 04.00 arasında olur. Çiftleşme, 2-3 yılda bir kez olur ve suda gerçekleşir. Dişiler bir defada spermlerin hepsini kullanmayabilir. Ertesi yıl eğer çiftleşecek erkek bulamazlarsa depo ettikleri spermleri kullanırlar. Bir defada 100 kadar yumurta bırakabilirler.Yumurtalar 2 ayda açılır ve yavrular denizin sesinde ve ayın suya yansımasından yararlanarak denize girerler. Eşeysel olgunluğa ulaşan yavrular (ortalama 12-14, en fazla 30 yıl) üremek için doğdukları kumsalla geri dönerler. Henüz nasıl döndükleri tam bilinmemektedir.
(bkz: kaplumbağa terbiyecisi)
caretta caretta' ların dişleri bir aslanın dişlerinden bile daha keskindir. elini veren kolunu almaz misali tuttugunu koparır. *
(bkz: iztuzu) kumsalı
dünyada soyu tükenmekte olan canlılar listesinde yer alan bu sevimli deniz kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için dalyan'daki iztuzu plajına gelirler. plaj onlar için belli bir saatten sonra kapanır. kolay yumurtlasınlar ve yumurtalarına zarar gelmemesi için.
(bkz: kerata)
32 derece sicaklikta yumurtadan cikan erkek yavrularinin cinsiyet degistirmesi ile nesillerinin tehlikeye girdigi kaplumbaga turu.
izleme cihazlarıyla her adımları takip edilen Muğla'nın en değerli sakinleri.
bütün talk-show cuların diline espiri olmu$ kaplumbağ türü.
insanlara saldırma, ısırma vakalarında artış vardır...
geceleri kumsala çıkarlar...
mersin'de özellikle de anamur taraflarında sayıları fazladır. oksijenlerini suyun altında değil, yüzeyde alırlar ve su altında uzun bir süre bu oksijenle idare edebilirler. bir seferde 100'e yakın ve daha aşkın sayıda yumurtladıkları kayıtlara geçmiştir. yavrular ortalama 2 ay içerisinde yumurtadan çıkarlar ve ne hikmetse hep gece çıkarlar yumurtalarından. "fiti fiti" mini mini adımlarla denize yürüler. zarar vermeyen ve bizim de zarar vermememiz gereken hayvanlardır.
iztuzu taraflarında görebileceğiniz kaplumbağa türü.
antalya kaş'ta, şirin bir aile pansiyonu.
antalya kemer'de bir rivayete göre tuvalet kağıdı kullanıyorlarmış. *

eğer bunu yemezseniz de bokları insan boklarının aynısıymış. *
Nesli tükenmekte olan hayvanlardan sadece biri.
dünyanın en aylak hayvanlarından birisi olduğundan dolayı bir pansiyona isim olabilir ya da ileride açılabilecek bir kitapçının adı..
geceleri ay ışığında ılık rüzgar ile dünyaya gelen canlı. rotalarını ay ışığı belleyip denize açılıyor yavruları.
görsel
Antalya/Gazipaşa Belediyesinin simgesi olan caretta carettalara Gazipaşa'da sıkça rastlanır. Gazipaşa kumsallarında caretta carettaların üreme döneminde hayvanların korunması için ateş yakmak yasaktır. Kumsala gelen insanlar bira eşliğinde Akdeniz Akşamlarını ateşsiz söylemek zorunda kalıcaktır.
dalyan'ın simgesi olan soyu tehlike altında bulunan su kaplumbağaları. bir boy büyükleri kelonia midas olarak adlandırılır ve onların da soyları tehlike altında malesef.
Bu kadar korumaya ragmen hala nesli tukenmeye devam ediyosa koy gotüne rahvan gitsin kaplumbağasıdır.
bazı zavallı insanlardan daha çok önemsediğim canlılardır. bak hayvan demiyorum, canlı diyorum.
Sigara paketinin üzerinde yazan 20 class cigaretta yı ne zaman okusam aklıma gelen kaplumbağa cinsi.
Artık nasıl çağrışıyorsa.