bugün

bach'ın en sevdigim koncertoları, ardarda altı tanedir.
hicbiri dinlendirmez, aksine insanı harekete gecirir,
eglenceli, dinamik, neselidirler,
siddetli diyelim biz,
coskulu hatta,
ayrıca gorkemli,
ve tekrar tekrar siddetli,
gummm.

(bkz: brandenburg konçertosu no 1)
(bkz: brandenburg konçertosu no 2)
(bkz: brandenburg konçertosu no 3)
(bkz: brandenburg konçertosu no 4)
(bkz: brandenburg konçertosu no 5)
(bkz: brandenburg konçertosu no 6)
Bachın saray için ısmarlama yazdığı konçertolarıdır. Ancak hiç ısmarlama gibi değildir, muhteşemdir..
enerji dolu, ruhunuza ayar müzik. adam, yazarken kendini tutamamış, "zebaha gadar" müzik yazmış:
http://www.youtube.com/watch?v=49IOKnhX0Sk
http://www.youtube.com/watch?v=EC1E4_imS0A
http://www.youtube.com/wa...4m_jQ&feature=related
http://www.youtube.com/wa...TAx8g&feature=related
http://www.youtube.com/wa...a2rIg&feature=related
http://www.youtube.com/wa...FXba4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=49IOKnhX0Sk&feature=related
http://www.youtube.com/wa...zdTnE&feature=related
http://www.youtube.com/wa...rPVCs&feature=related
http://www.youtube.com/wa...HE3EM&feature=related

ayrıca
(bkz: john sebastian bach)
(bkz: barok müzik)
büyük eserlerdir. christian ludwigvon brandenburg´a ithaf edilmislerdir (bu arada "brandenburg" almanya´nin kuzeyyinde berlin bölgesine verilen isimdir, yoksa koncertolara konulmus özel bir isim degildir).

6 adet olduklari ve numaralari yukariya da yazilmis bwv 1046-1051 numaralarini almislardir.

1. koncerto da kornolar bu koncertodan sonra sadece brahms´ta görülen 8´lik degerin üzerine triole calma durumunda olduklarindan cok enterasandir.

2.koncerto´si bemal majördür, harika bir emprovizasyondur.

3.koncerto sol majördür. kendisinden sonra ilk olarak "jazz" müziginde görülen "kontrabass´a solo caldirmak" olayi bu koncertonun birinci bölümünde cereyan edecektir. bilindigi gibi jazz müziginde bir ara- orkestra´da calan bütün entstrumanlar solo atmak icin öne cikarlar, bu birinci bölüm aynen bu sekilde dizayn edilmis oldugundan, insanlari derin düsüncelere garkeder. kontrabass solo atarken digerleri hemen hemen hicbir sey calmamaktadir. bu gene bach disinda baska hicbir klassik müzik bestecisinde bu kadar acikca ortaya konulmamistir. koncerto´nun 3. olan son bölümü bir fügtür. bu koncerto, "sanki bir keman koncertosuymus" hissi verir- ama kimse tam olarak öyle oldugunu söyleyemez.

4.koncerto 3. den daha enterasandir. gercek bir solo keman partisi, 2 adet te solo flüt partisi vardir. birinci bölümdeki flütlerin hazirlayip, kemana devrettigi ve kemandan da orkestraya ve baslara gecen motif hakkinda uzun uzun yazi yazilabilir, yazmayalim sözlük yazarinin vaktini calmayalimdir. bu motif yalniz, aslinda ana tema olmamakla birlikte,cok önemli roller üstlenecek, yeni gelismelerin kaynagi olacaktir. son bölümü cok disiplinli bir füg olan bu koncertonun solo keman partisini calmak, bach´in keman icin yazdigi keman koncertolarinin solo partilerini calmaktan teknik olarak daha güctür.

5.koncerto da gene solo keman partisi ( bu solo partiler, orkestranin icindeki orkestra keman parileriyle karistirilmamalidir, onlar zaten vardir, solo diye özellikle betimledigim bu ses kolonlari "ekstra" partilerdir, arkada standard bir yayli calgilar orkestrasi her zaman mevcuttur), bir solo flüt partisi, bir de solo cembalo partisi mevcuttur (cembalo piyanonun atasidir). bu koncerto da cok garip bir bicimde cok uzun bir cembalo solosu mevcuttur. bu solo armonik yapisi bakimindan cok garip bir solodur. bu solo - arkada hicbir enstruman eslik etmediginden "cadenza" diye anilir- ancak aslinda "ad libitum" calinmaz, ritm icerisine yazilmis bir durumu oldugundan, o kadar kilasik cadenza´lara benzemez ( ad libitum - latince de "kafaya göre- serbest olmak demektir, bu durum normal cadenzalar icin gecerli olmakla birlikte bu eserin bu yeri, bestecisinin diktatörlügü yüzünden nasil calinacagi özellikle belirtilerek bestelenmistir)...bu kisim yüzünden bu eser "cembalo koncertosu" olarak adlandirilir olmustur. tam olarak dogru degildir bu- dogrudur, cembalo bastan sona eser de büyük sololar atmaktadir, ama keman ve flüt de ayni düzeyde olmamakla birlikte kesinlikle "silik" bir durumda degildirler.

6.koncerto cok enterasandir. ilkin orkestra düzeni olarak cok enteasandir. gercek bir devrimdir bu koncerto. bu koncertonun "orkestra donanimin da" 1.ve 2. keman yokturlar!!!! bu koncerto "kemanlarin olmadigi bir yayli calgilar orkestrasi" icin bestelenmistir. ne bu koncertodan önce ne de bu koncertodan sonra "kemanlarin devredisi" birakildigi bir yayli calgilar orkestrasi yoktur. kemanlarin seslerini viyolalar calar. bu koncerto da keman yerine 3 adet viyola partisi mevcuttur.