bugün

günümüzde en cok kullanilan P2P protokolü. Bram Cohen tarafindan yaratilmistir.

Diger p2p protokollerinde dosyalar bir server üzerinden upload edilir, kullanicilar da bu server'a baglanirlar. Kullanici sayisi arttikca server'in isgal ettigi bandwidth artar ve dolayisiyla server'i ayakta tutmak zorlasir; hem para yönünden hem de dosyanin 'sagligi' yönünden problemler ortaya cikar. En sonunda server cöker, kimse dosyaya ulasamaz.

Buna karsin Bittorrent protokolünde kullanicilar dosya paylasimina upload yönünden katkida bulunurlar. 100 MB üzerindeki dosyalar icin bu hayati önem tasir. Kullanici, bir dosya download ederken kendinde olan parcalari diger kullanicilara upload eder. Böylece herkes eksik parcalarini birbirinden tamamlar ve merkezi bir server ihtiyaci da ortadan kalkar. Bu sistemde önemli olan yeterince kullanicinin upload etmesidir.

Bittorrent üzerinden upload edenlere 'seeder' download edenlere de 'leecher' denir. Download ve upload'a baslamak icin gerekli dosya bilgileri kücük bir .torrent dosyasinda toplanir. Bu .torrent, dosyanin ismini, uzunlugunu(büyüklügünü), hash(kücük parcalara bölme) bilgilerini ve tracker'in URL'sini barindirir. Tracker'lar kullanicilarin(peer) birbirlerine baglanmalari icin gereklidir. Ayni torrent i download eden ve dosyanin paylasimina baslayan kullanicilar ayni bir ya da birden fazla tracker'a bilgilerini gönderirler. Bu bilgiler sayesinde diger peer'lere baglanilir ve istatistiki bilgiler toplanir.

Bittorrent, dosya gönderimi icin TCP protokolünü ve kendine has bir hashing sistemini kullanir. Dosyalar kücük parcalara bölünür(örn. 512 kb). Bu parcalar en iyi performans icin siralanir. Örnegin en az bulunan parcalar önce download edilir. Ayrica bu sistem kullanilan client'a göre degisir.

Sonuc olarak Bittorrent sayesinde servar'lara tonlarca para harcamadan cok yüksek download hizlarina ulasilabilmektedir. (bkz: ben bugün bunu gördüm) http://img354.imageshack....g354/6137/download7yk.jpg
internetteki toplam trafigin %35'ini isgal eden p2p protokolü. Diger bütün p2p protokollerinin toplamindan daha fazlaymis.

kaynak :http://p2pnet.net/story/2920
su ana kadar kullandigim en iyi p2p protokolü. Kullanimi kolay, isleyisi ve calisma prensibi mükemmele yakin, server degil client bazli oldugu icin veri kaybi minimumda ve verim maksimumda, neredeyse her durumda her network'te calisabiliyor. DC++ gibi kastirmiyor, aktif-pasif ayrimi yok; emule ve kazaa gibi sadece server bazli protokollerden kat kat daha hizli ve saglam.
Bram Cohen isimli 29 yaşındaki bir programcı tarafından tamamen zevk olsun diye tasarlanan ve bedava dağıtılan daha sonradan bir download çılgınlığı yaratan program. Kendisine sürekli olarak gelecek tehditleri ve açılacak davaları düşünerek şimdiye kadar herhangi dosya indirmemiş. Film şirketleri ve diğer medya ürünleri dağıtımcılarına şu şekilde çıkışmış ve bir güzel ayar vermiş:
içerim dağıtıcılığı yapan şirketlerin hiçbir çıkış noktası yok. Geniş bant aralıklarının kullanıcılara maliyetleri giderek düşüyor ve neredeyse sıfıra yaklaşmakta. Sabit disklerin büyüklükleri ise gitgide artıyor, fiyatları ise hızla düşmekte. Bu gidişatın sonunda varılacak noktada, ister istemez aslında sizin şirketinizin malı olan her film ve her şarkı bir sabit disk üzerine bedava olarak indirilmiş olacak. içerik dağıtımcılığı sektörünüz, buharlaşmaya mahkum.

Kaynak : Bilim Teknik Dergisi, Mart 2005, sayfa 87, fiyat 3,5 milyon
internette ücretsiz bir şekilde dosya paylaşmanın en kolay yolu olarak görülen protokol. dosyaların kalıcılığının insanlara bağlı olması seeder, hiçbir şekilde yüksek hızlı ve yüksek bant genişliğine sahip sunucuya ihtiyaç duyulmaması büyük avantaj.

(bkz: utorrent)
(bkz: azureus)
yeni dosyalar için bulunmaz nimet. birisi dosyayı paylaşıma açıyor ve ondan indirmek isteyenler o sıraya giriyorlar ve mecburen de diğerlerine yollamış bulunuyorlar. peki o dosya popülerliğini yitirdikten sonra?

işte sonrası muallak; ya kapağı kral avrupa torrent sitelerine atacaksın ki her gün yayıma giren onlarca yeni dosyadan aradığını bulabilesin(her zaman bulmak diye bir şey yok) ya da katır'a gelesin.

daha önceden de demiştik; port açabilmişseniz ve sabırlıysanız, emule kraldır. orada bulamadığınız şeyleri torrent aleminde hiç bulamazsınız. torrent aleminde bulduklarınızın hepsi ve fazlası da emule de vardır. ama emule birden sunucuya bağlanıp 100 kb ile çekmez dosyayı (yaptığı vaki tabii de), 10 kb ile çeker bazen de sırada bekletir ama o film biter elbet.
birçok dosya indirilebildiği için diğer torrentler yerine kullanılası, hızlı torrent şeysi. ben ki torrentin ne olduğunu geçen hafta öğrenmiş biriyim, araştırdım buldum arkadaş; bittorrent gibisi yok.
utorrent varken genelde kullanılmayan torrent indirme programıdır.*
ilginç protokol; indirmeye başladıgınız dosyada download sıfırdayken upload 4, 5 kb/s upload etmeye başlar kafa karıştırır, ne aldında ne veriyorsun sorusunu gark ettiripduru.
dosyayı indirdikten sonra "ortalanıyor" diye bir yazı çıkaran torrent programı. hala ne olduğunu anlayabilmiş değilim.
her türlü içeriği indirebiliceğimiz program.
son sürümü 6.2 olan ve 2003'te yayınlanan ve aradığım makaleyi de kapsayan bir bilimsel derginin o yıl çıkan sayılarını bulmamı sağlamış program.
bir p2p protokolü olan torrent ile karıştırılan hede. torrent başka şeydir, bittorrent başka şey.

torrent indirme protokolü, bittorrent ise bu protokolü kullanan basit bir programdır. benzerleri için;

(bkz: utorrent)
(bkz: azereus)
internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir.
ares ile birlikte kullanınca kafayı yiyebilen program.
az önce yaşadığım bir olayı anlatayım. torrent açıkken aresden birşey indirme gafletinde bulundum ve torrent e baktığımda farkettim ki indirme hızı önceden 100kb/s iken artık 25kb/s yi geçmiyordu. yarım saat süren bir sinir habinin ardından farkettimki ayarlar daki band genişliği ataması kendi kendine "max 25" olarak belirlenmiş...
kısacası dikkat diyorum...
en kullanışlı, en güzel ve en hızlı torrent indirme programı. sayesinde onlarca dosya indirdim.

(bkz: discography)
sevdiceğim.
başka torrentlerde de var mı bilmiyorum ama indirmeler bitince kapat butonu beni benden alıyor.
yararlı sitelerden biridir.

bir dönem tt tarafından bloklanmış fakat sonra tekrar açılmıştır.
utorrent ile farkını anlayamadığım torrenttir.
kalite olarak sanırım vuze den de daha iyi. daha hızlı.
yeni kullanmaya başladığım ve utorrent ile pek farkı olmadığını gördüğüm programdır. hatta programın sadece rengi değişti diyebilirim. o derece aynılar.
10 dakikada indirmeyi %20'lerden %60'lara getiren program.

programa ekleyeli 1 hafta olacak, anca %60'a geldi. utorrent'ten kesinlikle iyi ama nedense yavaş.
Kimisi için çok şeydir, kimisi için o nedir? Politikası da basittir "al-ver ekonomiye can ver!" Yani indirirken aynı zamanda gönderirsiniz. Utorrent ile lisede çıkıyorlarmış hatta sevişmişler bir dönem.
sert düşüşte.
Az bi kar ettiydik kriptodan onuda siken coin benim için.