bugün

çok büyük adam , sağlam düşünür.son yüzyılın yüz türk büyüğü içinde sayılabilecek adam!
türk öykücü. istanbul ünivesitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü'nde okudu. öykülerinde anılardan, tarihten, masallardan yola çıkarak sevgi, dostluk, tutku, korku, ölüm, bireyin ezilmesi, inanç ve baskı çatışması, başkaldırma ve boyun eğme gibi temaları işledi.
ve baglacını hic kullanmamasıyla bilinir, gocmus kediler bahcesi ile kanımca en iyi seviyeye gelmistir. usta beni oldursen e en bilinen oykusudur. oyle bir anlatım dili vardır ki düs icinde dus, kurgu icinde kurgu, hayal icinde hayal bol bulunur. geceyi ve kediyi cok iyi betimlemistir, onu okuduktan sonra her ikisi icinde farklı bakıs acıları gelistirmeniz muhtemeldir.
(bkz: kılavuz)
altı ay bir güz
uzun sürmüş bir günün akşamı
troya'da ölüm vardı
kısmet büfesi
gece
ne kitapsız ne kedisiz
narla incire gazel
(bkz: derinde kör balık mavisi)
dostoyevski , kafka , fowles gibi isimlerin türk edebiyatındaki yüksekliği. okuması kesinlikle kolay bir yazar değildir. zaten kendisinin de metinlerini defalarca yeniden yazdığı bilinir. aslen felsefe ustasıdır. ben şahsen okumanın başlı başına emek ve özen ve zaman isteyen bir iş olduğunu kendisinden öğrenme şerefine nail olmuş bulunmaktayım. çok alçak gönüllü ve munis bir insandır. hiç ukalalık yaptığı görülmemiştir. gülümsemesi ve elinden düşürmediği sigarası meşhurdur (bir de bıyıkları) enis batur gibi büyük bir ustanın bile ustasıdır. ayrıca (bkz: cem akaş)duvarları kitapla dolu bir evde kedileriyle yalnız yaşadı. ama sanırım o engin kültürüyle dünyanın en zengin, kalabalık ve şanslı insanıydı. kitaplarını okumamış olup da merak edenler kesinlikle gece yada kısmet büfesi ile başlamasın. benim önerim göçmüş kediler bahçesi . diğerlerine biraz yavaştan girin, vurgun yiyebilirsiniz.
1930 yilinda istanbul da dogmus,1995 te ankara da olmustur. oyku ve anlatilariyla turk edebiyati ninen onemli yazarlarindandir. troya da olum vardi adli ilk oyku kitabinda derin ruh cozumlemelerini de iceren bir yapiyla bireyin ic sorunlarina, egilimlerine, toplumun kati kurallarina karsi cikis cabasina butunsellik icinde yaklasti.bu tutumunu tarihten masala oteki yapitlarinda da surdurdu.
istanbul ünv. felsefe bölümünü bitirdi. Rockefeller Bursu'yla Avrupa'nın çeşitli kentlerinde bulundu. 19742'ten sonra Hacettepe Ünv.sinde metin okuma ve yazma dersleri verdi. gece adlı romanı pegasus ödülüne layık görüldü. sevgi, dostluk, yalnızlık, tutku, korku ve ölüm gibi kavramlardan hareketle çağrışımlar, eğretilemeler ve simgelerden bolca yararlanan bir dille kendine özgü üslup geliştirdi. söz dizimine farklı bakış açısı getirirken dil yapısıyla anlatımın sınırlarını zorladı. resim, müzik, heykel, mimari vb. sanat dallarını düz yazıya taşıdı. edebiyatla felsefeyi sentezleyerek okurlarına yeni bakış açıları kazandırdı.

bilge karasu tartışmasız bu ülkenin yetiştirdiği en büyük yazarlardandır. onun eserleri herkeste farklı bir lezzet bırakabilme özelliğine sahiptir.
Yapıtları:

Öykü

Troya'da Ölüm Vardı (1963)
Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı (1970)
Kısmet Büfesi (1982)

Roman

Gece (1985)
Kılavuz (1990)

Anlatı

Göçmüş Kediler Bahçesi (1979)
Narla incile Gazel (1995)
Altı Ay Bir Güz (1996)
Lağımlaranası ya da Beyoğlu (1999)

Deneme

Ne Kitapsız Ne Kedisiz - Denemeleri (1994)
Öteki Metinler (1999)

Çeviri

Şehir Çocuğu (H. Wouk) (1953)
Abraham Lincoln (E. Ludving) (1953)
Doktor Martino (W. Faulkner) (1956)
Ölen Adam (D. H. Lawrence) (1962)
Peter Pan (J.M. Barrie) (1966)
Sessiz Bir Ölüm (S. de Beauvoir) (1966)
Bella'nın Ölümü (G. Simenon) (1981)
Üç Deneme (i. Calvino) (1993)
(bkz: iletişim/@meister-writer)
gece adlı romanıyla pegasus edebiyat ödülünü almıştır.eserlerinde 've' bağlacını hiç kullanmamak y kaynaştırma harfini 'ğ' olarak yazmak gibi prensipleri vardır. yazarla tek derdim bu kadar muhteşem bir yazım ustalığı bu kadar keskin bir yaratıcılk karşısında beni aşağılık kompleksine sürüklemesi. kolay anlaşılmaz. dili insanı büyüler ki özellikle gece'deki alegoriyi çözmek için bazı bölümlerini defalarca(her bölüm birkaç sayfadır yani deli değilim) kitabı ise iki defa okudum.

benim nacizane tavsiyem bilge karasu'yla yeni tanışacak olanların Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı ile başlayıp gece ile üstadı noktalalamaları. ağır eserlerle başlayanlar aksi takdirde kamyon çarpmışa dönebilirler..
"sis demek, biliyorum, doruğa yaklaşmakta olmak demek."*
öldüğünde dokuz* dil biliyormuş kendisi. en son japoca çalışıyormuş. bir de kitaplarının anadolu üniversitesi kütüphanesine bağışlanmasını vasiyet etmiş. 1075 adet kitabı mevcut anadolu üniversitesinde, bakılabilir, araştırılabilir. dikkat çekici olan ise kitaplarının arasında çok az sayıda felsefe metni olması. ayrıca 3 adet tablo ve kendine ait tüm notaları da yine anadolu üniversitesi özel koleksiyonunda.
talat sait halman'ın "ingilizce yazsaydı dünyanın en tanınmış yazarlarından olurdu" diyerek deyim yerindeyse bok yediği yazar. Bilge Karasu ömrü boyunca Türkçe için çalıştığını, yazdığını; Türkçe'ye yeni açılımlar getirmeye uğraştığını söylemiştir. Öyle ki bir yazı işçisi olarak görür kendini, harcı, kumu, taşı da sözcüklerdir. Yabancı sözcük bulmakta zorlanırsınız metinlerinde hatta kendi yarattığı sözcükler vardır. En iyi dostlarından Talat sait halman'ın tabii ki iyi niyetli bu tümcesi aslında onu hiç tanıyamadığını göstermektedir. Oruç Aruoba'nın bu konuyla ilgili bir yazısı için http://www.metiskitap.com...s/Catalog/Book.asp?ID=892

edit: iş bu entry zamanında şimdi yerinde yeller esen bir üstteki entrye istinaden yazılmıştır.
hacettepe felsefe bölümü, hocalarını, ustalarını unutmamış. internet sayfalarına bir bölüm eklemişler. ödülleri, dergilerde yayınlanmış yazılarının listesi mevcut. bir de hacettepe felsefe bölümünde bulunan bilge karasu kitaplığının kataloğunu hazırlamaktalar sayfaya eklemek için.

http://www.felsefe.hacettepe.edu.tr/b_karasu/
kelimeleri, bir silah gibi kullanabilecek kadar iyi yöneten fakat silahlardan nefret ettiği için dildeki yaraları iyileştiren düşünce insanı. ayrıca insanlık kavramının en çok yakıştığı muhterem insan (dı-r)...
söz büyücüsü.
" ne kitapsız, ne kedisiz " çıkmam abi !
(bkz: haluk a mektuplar)
...
senin yanımdasızlığın
bir silik suskuydu,
gün-süz karanlığımın keser
açardı kapısını , sesin ,
yüzün, yürümen...

(bkz: çeşitlemeli korku) dan
ölümü kurmaksızın yaşamı kurmanın olanaksızlığından bahseder ki gece bile aydınlanıverir.
"baygındım/ölüydüm/yüzüyordummorbirsuda/
gözümkapalıydı/konuşmuyordum/
oyunbitmezkidiyordum/vezireçıkıyordum/
vezirleribenimdiyeşillerin/almıştım/
alıyordumartık/karşıkarşıyagelmiştik/
oyunbitmezkibitmezkibitmezki.."

B.K
türk edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden: öykücü, romancı. fantastik nüveler içeren öyküleriyle sadece edebiyatımızda değil, tüm dünya edebiyatında "özgün bir çığır"dır. bundan dolayıdır ki başyapıtlarından "gece" ingilizce çevirisiyle pek çok ödül almıştır. ama naçizane fikrim şudur ki, "göçmüş kediler bahçesi" hayatımda okuduğum en ama en lezzetli edebiyat metinlerindendir; dolayısyla karasu'nun da "en başyapıtıdır". özellikle "alsemender"i okumanın çok özel bir duygu olduğunun altını çizmeli.
1991'de "Gece" romanıyla, Pegasus Edebiyat Ödülü'nü almış öykücü.