bugün

(bkz: koyunhisar Savaşı)
bafeus muharebesi ile koyunhisar savaşı farklıdır.

bapheus muharebesi yahut bizim verdiğimiz adıyla yalakova muharebesi bugün hersek burnu dediğimiz (osmangazi köprüsü'nün güney çıkışı) yerde cereyan etmiştir.

burada iznik kuşatması için gemi ile yardıma gelen bizans ordusu (2000 kişi kadar) hersek burnunda karaya çıkmış, otman gazi de burada iznik'e yardıma gelen bizans kuvvetlerini pusuya düşürerek muharebeyi kazanmıştır.

bafeus muharebesi(yalakova) yapıldığı yer şurasıdır;
görsel

koyunhisar savaşı ise daha farklı bir yerde ve farklı bir tarihte yapılıyor.

koyunhisar savaşının yapıldığı yer de şurası;
görsel

bu koyunhisar muharebesinin diğer adı dimbos muharebesi'dir. (not: dimbos bugün marmaracık köyü ile koyunhisar köyü arasındaki bir mevkinin o dönemdeki ismidir, bu muharebe "dinboz" olarak da bilinir)

otman gazi'nin kuvvetleri burada kite, adranos, kestel ve bursa tekfurlarının birleşik kuvvetleri ile savaşmıştır. dimbos-koyunhisar muharebesi neticesinde bursa şehri harici tüm bursa ovası osmanlı'nın kontrolüne geçmiştir.

bafeon (yalakova) muharebesinin yapıldığı tarih: 1302.
koyunhisar (dimbos) muharebesinin tarihi: 1303.

yani bafeon muharebesi ile koyunhisar muharebeleri osmanlı beyliğinin her ikisinden de zaferle çıktığı iki farklı muharebedir.

not: bafeon (yalakova) muharebesinin olduğu bölge o devirde "koyunhisar" ismi ile anılmıyorsa, yahut hersek burnu-hersek lagünü-yalakova diye bilinen yerde bir koyunhisarı/koyunhisar yoksa doğru olan budur.

#tarih
Ünlü tarihçi halil inalcık'A göre osmanlı beyliği'nin bağımsız bir beylik haline gelişini sağlayan savaş. Dolayısıyla kendisi beyliğin kuruluş tarihini 1302 kabul etmekteydi.