bugün

oldukça büyük bir sayıdır.
Avogadro sayısı veya Avogadro sabiti, bir elementin bir molündeki atom sayısı ya da bir bileşiğin bir molündeki molekül sayısıdır. 1 mol yani 12 gr Karbon12 elementindeki atom sayısı deneysel olarak hesaplanarak 6.02214199x1023 bulunmuştur
Abimin arkadaşıyla tartışıp doğruluğunu arkadaşına ispatlamak için beni aradığı sabittir.
Ülkede güzel şeyler de var azizim.
602.10 üzeri 21'dir.
avogadro gaz hipotezini destekleyen sabittir. üstüne sabit tanımam yay sabitinden gayri.
herşey amedeo avogadro'nun, bizdeki imam hatipin dengi sayılan kilise okulunu bitirip başladığı, bizdeki dengi imamlık olan papazlıktan sıkılmasıyla başlıyor esasen. "hocam, papazlık da iyi hoş, forsu var, emekliliği var, insanlar sana saygı gösteriyor, misal bak ben burda istediğim lokantaya gireyim, hesap ödemeden çıkarım, ama bi yere kadar hacı, hergün kafamda dan dun çan, yok günah çıkartmalar, bana ne lan komşunun karısıyla halvet olmuşsan, dimi efendim ama? başka türlü faydalı olayım ben insanlığa" deyip, gözüne fiziği kestirmesiyle başlıyor.

fizik konusunda araştırmalar yaparken birgün, çaydanlıktaki buhar gözüne ilişiyor, "lan ne molekül vardır bunun içinde biliyo musun" diyor. yanındaki arkadaşıda diyor ki, "asıl azot olsa burda var ya", amedeo durur mu, yapıştırıyor cevabı; "ne var ki lan bunda, azot da olsa, aynı sayıda molekül olur"

arkadaşı bu ayarı kaldıramıyor tabi, sırf bizim amedeo'yu zor durumda bırakmak için "say lan o zaman" diyor. amedeo da sayamıyor, ancak diyor ki, "lan öyle bi sayı bulucam ki, bu lafını yedirticem". yemiyor içmiyor çalışıyor, sonrasında sabit bir sayı buluyor. bu sayıyla, aynı sıcaklık ve basınç altında her türlü gazın (evet osuruk dahil), aynı sayıda molekül içereceğini ispatlıyor, farkında olmadan tarihe geçiyor, kendini gaza getiren arkadaşı hakkındaysa tarihte bir bilgi yok, belki hiç ciddiye almadı amedeo'yu, azotla aynı sayıda molekül içerdiğini bilmeden fosur fosur osurdu.
üç alınmayan sayı malesef.
sevmediğim bir sabit sayıdır. 1 mol de yeter. ne gerek var o kadar uzun uzun yazmaya.
her maddenin bir molünde eşit sayıda tanecik olduğunu ifade eder.
yoksa ne avagadro, ne de başka biri bunu tek tek saymamıştır, sayamaz.
ayrıca bunun teorik olarak bir önemide olmaz. yasa güzeldir sonuçda ve de evrensel.
bilimin temelinde bu vardır, modellemeler ve anlaşılabilir bağıl büyüklükler.
Kimyanın en saçma şeyidir. Nasıl yasalaştığına hayret ettiğim bir konudur. Zira o kadar taneciği oturup saymak, bunu her tepkimede kullanıyor olmak çok uçukça. Ayrıca bir kimya öğretmeninden duyduğuma görede rakam hayali. Gerçek rakamı bulursanız köşeyi dönersiniz demişti.

Ha bir de Avogadronun Kimya fakültesinden atıldığı için kendine ispatlama yolu için bu sayıyı bulduğuda söyleniyor.
amedeo avogadro tarafından hesaplanan sabit bir sayıdır.

+bu herif okumaz, siktirsingitsin okuldan.
a.avogadro:hocam bi sayı bulup geri gelicem ananızı ağlatıcam.**
(bkz: altı virgül sıfır iki çarpı on üzeri yirmi üç)
(bkz: avokado sayısı)
bu sayıyı bulan ve aynı soyadını taşıyan muhterem için şöyle bir şehir efsanesi mevcuttur.
-yok efendim- bu arkadaş çok haylazmış, öğretmeni demiş senden bi cacık olmaz. atmış bunu okuldan. git demiş tamirci çırağı ol. bu da sinirlenmiş tabi. ulan demiş, zaten devir buluş devri. daha yeni yeni aydınlanıyoruz. bi şey bulup geleyim de ağzının payını vereyim. sonra da karşımıza bu sayıyla çıkmış. olabilir mi? neden olmasın.
kimya dersi konusu değildir, "yüksek kimya dersi" konusudur. hakikaten kimya alanında doktora yapanlar haricinde kim kullanmış bu sayıyı günlük hayatında?

ama eğitim müfredatımızda öyle çok yanlış vardır ki, sırf bu sayıyı suçlamamak gerekir, mesela sürtünmenin ihmal edildiği problemler mi desem (siz günlük hayatta bir iş yaparken sürtünmeyi ihmal edimn bakalım ne oluyor), havuz problemleri mi desem (üstteki musluğu aç havuz dolsun, alttakini aç boşalsın, hangi insan evladı her 2 musluğu da birden açar yahu?), kütlesi ihmal edilmiş çubuk(hopaalaa daha az evvel kimya dersinde her maddenin kütleye sahip olduğu söylenmedi mi, şimdi fizik dersinde çubuğun kütlesini ihmal edeceğiz, karar verin kütlesiş var mı yok mu?), gibi daha neler neler kafamıza sokuldu (nedense sokuldu deyince aklıma sokullu mehmet paşa geldi şimdi, o da tarih dersinin fiyaskosudur)
pi sayısına göre daha bir karizması, ağırlığı olan sayıdır.
muhtemelen avakado meyvesi yerken buluş yapan bilim adamının koyduğu terimdir. öss sınavına hazırlanırken mol ve kimyasal hesaplamalar konularında öğrenci dostlarımızın karşısına pek bir sık çıkar. buluşu yapan bilim adamının fizikî görünüşü ele alınırsa, avakado meyvesini fazla kaçırdığından rahatça söz edilebilir.

(bkz: #1506176)
"altı virgül sıfır iki çarpı on üzeri yirmi üç" olarak ezberlenebilir.
sayının ortaya cıkısı cem yılmaz tarafından bilinmektedir ;
avogadro abiyi yetersiz oldugu icin okuldan kovmuslar o da ;
-ulan öyle bir sayı bulacam ki ananızı ağlatacam demiştir . *
(bkz: bir tat bir doku)
söyleyen hocaya bağlı olarak öğrencileri yarabilcek sayıdır.
kimyayla ilgili bir bölümde okuyan üniversite öğrencisinin en sevdiği sayı olur zamanla.

(bkz: stockholm sendromu)
lisedeki psikopat kimya hocamızın her derste en az 5-10 defa sorduğu sayıdır. bu yaşıma geldim hala unutmadım neyime yaradıysa..

pkh: avagadro sayısı sen snubberr söyle! *
snubberr: 6,02 X on üzeri yirmiüç
pkh: aferin otur.
snubberr: bsg yaa her ders her ders..

pkh: psikopat kimya hocası
Allah onun belasını versin diyorum başka da bişey demiyorum. *
simdilik lise ikinci sinifta ogretilen sayi.
sınavlarda hep unuttuğum, ve bu yüzden hesap makinesine küçük küçük yazmama neden olan hede.