bugün

the wall olarak bilinen pink floyd parçası.Asi gençliğin ilk haykırış sesidir.
bu şarkıyı coverlıyanlar arasında korn,marilyn manson ,hatta duman da vardır.
çoğu insan pink floyd un sadece bu şarkısını bilir. ama unutmamak lazımdırki (bkz: comfortably numb) (bkz: wish you were here) gibi insanı uçuran şarkıları vardır.
tüm zamanların en muhteşem şarkılarından birisi...
coverlarının toplamının 1000 ile çarpımı orjinalinin yerini tutmayan parça. üç bölümden oluşur.
korn denen aptal grubun içine sıçtığı güzel pink floydşarkısı.
yanlış bir sistem karşısında, öğrencilerin yaşadıklarını en iyi şekilde dile getirmiş pink floyd efsanesi. bir başkaldırı, isyan, serzeniştir. türkiyedeki versiyonu için;
(bkz: osym gotumu ye)
bir pink floyd efsanesi... (bkz: pink floyd bunu hep yapiyor)
sadece ismiyle bile çok şey anlatan mükemmel şarkı..
"Dark Side of The Moon" gibi olağanüstü ve akla zarar ve bir benzerinin yapılması mümkünsüz ve galiba 20 yıl boyunca 1 numarada kalmış bir albüm yaratan Pink Floyd adıyla müstear, senfonik rock\'un en baba grubunun -Tamam hemen itiraz etmeyin, "Yes"i unutmadık- The Wall adlı albümünün en tanınan parçası...

Aslında günümüzden galiba bir 33-34 yıl önce doldurulmuş olan "The Dark Side of the Moon" zamanın müzik anlayışı ve teknik imkanları da düşünüldüğünde rock tarihinin -belki de- en önemli 3-5 albümünden birisi olmasına karşın, biraz da -yanılmıyorsam Alan Parker tarafından- filminin de yapılmış olması "The Wall" u grubun en tanınmış albümü yapmıştır.

Filmin ve albümün ana teması "Atipik" tarafından, yukarılarda bir yerde gayet güzel özetlenmiştir.

Parça "Tinker bell"in de söylediği gibi üç bölümden oluşmakta ve bu üç bölümden ilk ikisi albümde ardarda yer almaktadır. Üçüncü bölüm ise iki kasetten oluşan albümün -sanıyorum- ikinci bölümündedir.

"Daddy has flown across the ocean" diye başlayan ilk bölümde bir "flash-back" ile geçmişe dönen "pink" isimli kahraman, çocukluğunda, pilot olan ve savaşta ölmüş babasına özlemini dile getirmektedir.

Bu bölümde anne, çocuğu üzmemek için "öldü" yerine "Baban okyanusun ötesine uçtu" der. Baba artık "yalnızca bir anı olarak yaşamakta"dır.
"Aile albümündeki, bir anlık fotoğraf görüntüsüdür o"
Sonra haykırır pink isimli kişi, "Baba, benim için geride ne bıraktın" diye... Ve sonra sözünü bağlar "Yalnızca duvar için bir tuğla..."
Ve zaten "Sen de duvardaki bir tuğlasın..."

Daddy has flown across the ocean,
Living just a memory.
A snapshot in the family album.
Daddy what else did you leave for me?
Daddy what you leave behind for me?
all in all it's just another brick in the wall.
all in all you're just another brick in the wall.
duman versiyonu için

http://www.youtube.com/watch?v=eUN0BFVQAiI&search=duman
kanal 1 in yayına başladığı ilk günlerde verdiği klipler arasında korn'un klibini görüp 'bu şarkının adı ne lahn' dememe yol açmış şarkıdır
Pink Floyd'un en bilindik eserlerindendir lakin daha pek çok kulağı okşayan parçaya da imzasını atmıştır bu olağanın üstündeki grup..

Lise çağlarındaki gençleri de okula karşı kendi çaplarında açılan isyan bayrağını da, yine kendi çapları içerisinde yükseltmeye yaramıştır..
birçok mantıklı karşı çıkmaya vesile olmuştur onlar bunlardan ayrıdır, saygım da sonsuzdur..

bir de klibi vardır ki görülmeye değer..
Klibinde oynayan çocukların, o zamanlar okuldan uzaklaştırma almış olması gibi rivayetler de dönmektedir etrafta..
eğitim fakültesi öğrencilerinin mutlak suretle dinlemesi ve kendilerince bişeyler çıkarması gereken pink floyd şaheseri.
günümüz şartlarında eğitim sistemi için bu denli sert eleştiri yapması halinde ülkemizde satanist, sarhoş, dumancı ilan edilebilirdi pink floyd. zamanında dünyada fırtınalar kopardı ve en büyük etkiyi anavatanı amerika' da yaptı. yaptığı eleştiri orada da eleştirildi acımasızca; ama gerekliydi ve türkiye için hala gerekli böyle şarkılar. korkmadan yılmadan herkesin sevmesi gerekmeden işini yapmayan öğretmen, eğitimci, sistem ne varsa eleştirmeli şarkılar. ben de öğretmen adayıyım ; ama eleştirilmesinde fayda olacağını düşünüyorum. gelecek nesilleri yetiştirecek öğretmen adayları dinlesinler bu şarkıyı, sırf garanti meslek, parası iyi * diye seçmesinler, sevmedikleri işi yapmasınlar; yoksa "leave those kids alone" deriz biz gençler olarak.
fakülte filminin soundtrack inde de kullanılmış olan bi başka deyimle öğrenci marşı
korn'un coverladığı klibinde özellikle ön sıradaki hafif toplu kırmızılı kızın dikkatimi çektiği şarkı.
kız klip boyunca sırf korn'a yakın olabilmek için arkadaki tüm fortçuların saldırılarına göğüs germekte ya da onlar karşı hissizleşmekte iken, daha arkalarda öndeki arkadaşının işini bitirip, sıranın kendisine gelmesini bekleyen çakallar da görülmektedir. velhasılıkelam; klip, sonunda hem kız şarkıyı en önden dinleyebildiğinden hem de fortçular muratlarına ermekten dolayı mutlu olduklarından, mutlu bitmektedir.
(bkz: tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bak)
öss gençliğinin duygularını en iyi ifade eden şarkı
şarkıda karşı oldukları şey eğitim sisteminin insanı robotlaştırması. tek tip, makine gibi insan "üretmek" amacında olması; baskıcı oluşu... ** çocuklar seri üretimde makine bantlarından geçen mamuller gibi seri üretim bandından geçmekte; ve duvardaki gölgeye yansıyan çarklar arasında ezilerek sosis olmaktadır. kısacası eğitim sisteminin amacının; kişinin kendisini gerçekleştirmekten çok kapitalist üretimin hammadelerinden olarak görülen insan kaynakları nın oluşturulması doğrultusunda genç dimağların tazeyken programlanması olduğunu anlatmaya çalışıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=XhwOGINZ6aE
duman'ın 2005 teki yedikule konsrinde okumaya çalıştığı fakat pek beceremediği pink floyd şarkısı.
tum profesyonel ve amator gruplarin coverladigi, her konserde we don t need no education diye bagirip ertesi gun pasa pasa okula gidilen, giderken bile kendi kendine soylenen efsane sarki
korn coverinin insanı aşiri gaza getirdiği pinkfloyd şarkısı.
lise sıralarında, sözlüde (bkz: another brick in the wall)

askerde tatbikat anında (bkz: in the army now)
uludağ üniversitesi 2005 i.i.b.f'nin kep atma töreninde bangır bangır tekrarlarca çalarak biri bize bir şey anlatmak istiyor herhalde diye düşündürten şarkı. *
korn un içine ettiği,resmen tüm havasını kaybettirdiği parça. duman dan bahsetmeyelim bile. şarkı saygısızlık olur.

another brick in the wall dendi mi akla çoğunlukla part 2 gelir. "we don't need no education" uzun süreler msnlerde nick altına yazılmış, hem eğitime isyan, hem de karizma amacı olarak kullanılmıştır.
hene kadar "don't" ve "no" kelimeleri aynı cümlede kullanılarak pozitif bir anlam edinilmeye çalışılsa da tam tersi, anlamı güçlendirmektedir. ingilizcenin hıyarlığı diyelim.
şu bünye pinkfloyd un duvarında bir tuğla olabilmek için neler vermezdi.

(bkz: the happiest days of our lives)