-türkiye cumhuriyeti anayasası-

madde 1. türkiye devleti bir cumhuriyettir.

madde 2. türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

madde 3. türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.

bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

millî marşı istiklal marşı'dır.

başkenti ankara'dır.

madde 4. anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

not: bu bilgiler (bkz: megalokuz ve benzerleri) gibi yazarların hala boş boş hayallerle ortalığı karıştırmak için başlık açmasına önlem ve cevap olarak yazılmıştır.
Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 3- Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı istiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır.

(bkz: nah) dokunursun.
bu maddelere dokunulabileciğini açıklayan kişinin, anayasanın koruyucu kurumu olan mahkemenin başkanı olduğu düşünülürse, şu gün gelinen durumun vehametini ortadır.
tahminimce sadece 2. maddedeki laiklik ibaresi kaldırılacaktır.
anayasanın değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif edilemez maddeleridir. bazı ileri zekalı arkadaşlar 4. maddedeki ilk 3 madde değiştirelemez değiştirilmesi dahi teklif edilemez fıkrasını, 4. maddeyi değiştiririz olur biter anlayışını savunmaktadırlar. bi zeki sizsiniz amk bunu yapanlar bunu hiç düşünemedi.. bi de ehehehe olum ne var ki bunda edasıyla olaya girmeler falan.. bakın şimdi bana amcuk ağızlılar, 4.madde kendini de korur. yani 4. maddenin değiştirilmesi de söz konusu değildir. şimdi dağılın..
fransa cumhuriyeti anayasası:

Madde 1: Fransa bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyettir.

Madde 2: Milli amblem; eşit büyüklükte dikine üç sıra mavi, beyaz, kırmızı üç renkli bayraktır. Milli marş, 'Marseyez'dir. Cumhuriyetin temel ilkeleri 'Hürriyet, eşitlik, kardeşlik'tir. Prensibi; Halk tarafından, halk için halk Hükümetidir.

Madde 3: Milli egemenlik Fransız halkına aittir. Halkın hiç bir parçası ve hiçbir birey milli egemenliğin kullanılmasını kendisine ait göremez. Anayasa işlerinde halk bu egemenliği; temsilcilerinin oyları ve referandum vasıtası ile kullanırken diğer tüm hususlarda, genel, eşit, doğrudan doğruya ve gizli oyla Milli meclise seçmiş olduğu milletvekilleri vasıtası ile kullanır.

(bkz: maldanadam bizi fransa ya götür)
kimsenin değiştirme gibi bir niyeti olmamasına rağmen mahkeme başkanı hangi akla hizmet bu tartışmayı başlattı anlamak mümkün değil. gerçi o da pozitif yönde değişiklik mümkündür dedi ama yine de şu günlerde bu açıklama çok gereksiz. sorun yasalarda değil yorumlanmasında zaten. yorumlayanlar demokrasiye inanmış hakimler olursa sorun kalmayacaktır.
4. maddesi ile koruma altina alinmistir.
4. madde kendini korur diyen salaklar 4. maddeyi 100 kere okumali.
bu maddelerin degistirilemeyecegi dusuncesi var.

kismen dogru, ama eksik yorum. sakat biraz, aksak.

soyle ki, anayasa'nin dorduncu maddesi teknik olarak degistirilebilir. fakat bu maddenin degistirilmesi demek, ilk uc maddenin de degistirilebilecegi anlamina gelir. yani dorduncu maddenin degistirilmesi, dolayli olarak ilk uc maddenin de degistirilecegi anlamina gelir. bu durum da anayasa'nin ruhuna aykiridir.

anayasa mahkemesi boyle bir durumda, dorduncu maddenin degistirilmesi teklifini dogrudan reddedebilir. fakat referandumla birlikte mahkeme uyelerinin buyuk cogunlugu tbmm tarafindan atanacagindan, iktidar partisi kendi leyhinde karari gecirebilecek, siyasallasmis uyeleri atayabilir. bu dadorduncu maddenin degistirilmesinin, bizim yorumladigimiz gibi yorumlanamayabilecegi anlamina gelir. yani sike sike isteseler ilk uc maddeyi degistirirler.

ha bunu yaparlarsa ne olur? eskiden olsu tsk sokaktaki hoparlorlerden tsk ulke yonetimine el koymustur seklinde bir aciklama yapabilirdi, ama artik o da yalan. ne olur? ulkede ic karisiklik cikar. kutuplar keskinlesir, islam ve laiklik yanlilari catismaya baslar, pkk iyice azitir falan. sonra? sonra bir gece ansizin birileri demokrasi getirir ne oldugunu anlamayiz bile.
2. maddedeki "laik" ibaresi kaldırılıp 35 milyon fenerbahçe, 32 milyon da galatasaray taraftarı vardır yazılacakmış.
öyle diyolla.
4. madde değişemez diye bir ibare olmadığı için değişebilir konumdadır. yapılırken bu madde ve ilk 3 maddenin değiştirilmesi teklif edilemez ve değiştirilemez yazılsa tartışma olmayacaktı.
gerektiğinde "pozitif" yönde değiştirilebilecek maddelermiş. nasıl pozitif lan? zaten en gerekli maddeler bunlar ve dokunulmaz kılınmış. daha ne kafa karıştırmaya çalışıyorsun.
4. maddede ilk üç maddenin değiştirelemeyeceği yazar ama 4. maddenin değiştirilemeyeceği ile ilgili hüküm bulunmaz, büyük bir çelişkidir.
4.maddede biter iş. O değişirse ilk 3 madde de değişir, zira anayasada yasaklanmamıştır.
'Allah ın dışında, kulları durumundakilerden uydurma ilâhlar mı istiyorsunuz?' saffat suresi 86 ncı ayet.
(bkz: anayasanın dördüncü maddesini değiştirmek)
madde 5: ilk 4 madde koyunların oyları ile değiştirilebilir. haberiniz olmaz.
madde 6 : koyun dedikleriniz koyduğu zaman bozulmakta olmaz.
şüphesiz en güzel ve olması gerekeni belirten, bölücü ve yobazları inim inim inleten 2. maddeyi içinde barındıran maddelerdir.

madde 2: Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1924)
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1961)
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (1982)

Diğer iki anayasa halk oylamasıyla nasıl değiştirildiyse yeni yapılacak anayasa, eski anayasaları tümüyle iptal ederek geçerli olacaktır. yani konulan kanun kullanılacaktır..

Fakat derseniz ki biz anayasayı değil ilk 3 maddeyi değiştireceğiz, o zaman 4. madde değişir ve ilk 3 madde değiştirilebilir.

Ha 1982 anayasasını yapan zihniyet :

--spoiler--
madde 4- anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 inci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
--spoiler--

değilde

--spoiler--
madde 4- anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 inci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi ve ilk üç maddeyi koruyan 4 üncü madde hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
--spoiler--

olarak yazsaydı anayasa değiştirilemezdi...

Ha bu anayasayı nah komple değiştirir diyen birisi var ise

--spoiler--
MADDE 6. – Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.
--spoiler--

Maddesi anayasaların değiştirilebileceği hükmünü verir, referandum yapılır ve salt çoğunluk sağlanırsa yürürlüğe girer.
Bu 4 maddeyi tek korumaya çalışan parti suanda mhp gerçekten bu vatani bu kadar korumaya çalışan bir partiye insanlar nasıl oy vermez anlamak çok zor.ulkuculer olduğu sürece kimsenin degistiremiycegi 4 madde. ney zorunuza giti beyler gercek bu degilmi 2. Pkk partisi olmus ATATÜRK'ün ilkelerini cöpe atmis hain chp'de degistirilsin diyo Baskanlik sistemi icin yapmadigi entirika kalmamis cozum surecinde pkkyla masaya oturmus Akp'de simdi soyleyin bana bu laflarin nersinde yanlis var.
Değiştirilmesinden yana olmasam da bana hep buglı gelmiştir. Dördüncü maddenin değiştirilmesi teklif edilebilir anlamı çıkıyor buradan. Dördüncü madde değiştirilir ilk üç de değiştirilebilir.
4.maddeye anayasının ilk üç değil ilk dört maddesi değiştirilemez,değiştirilmesi teklif dahi edilemez yazılması gerektiren durum.
(bkz: şimdi onlar düşünsün)
Şu anda olan;

1. madde
devletin şekli:
türkiye devleti bir cumhuriyettir

2. madde
cumhuriyetin nitelikleri:
türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan,demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

3. madde
devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.

bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

milli marşı "istiklal marşı" dır.

başkenti ankara'dır.

4. madde
değiştirilemeyecek hükümler:
anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Olması gereken;

1. madde
devletin şekli:
türkiye osmanlı devleti bir Hilafi şeriat devletidir.

2. madde
Devletin nitelikleri:
türkiye osmanlı devleti, toplumun huzuru, Ümmetin dayanışması ve adalet ilkeleri çerçevesinde, Kur'an hükümlerini esas teşkil eden, Osmanlı ümmetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, islami ve sosyal bir hukuk devletidir.

3. madde
devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, ve başkentiyle türkiye osmanlı devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili osmanlıca-türkçedir.

bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayrak içerisinde, allahu teala hazretlerinin muhterem adının yazdığı türk bayrağıdır.

başkenti istanbul'dur.

4. madde
değiştirilemeyecek hükümler:
anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin hilafi şeriat olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki islam ve kur'an-ı kerim i esas alan nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri ve de bu hükümlerin meşruluğunu koruyan 4. madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Allah bize, inşaallahu teala o günleri de gösterecektir. Bu olmadan canımızın bu tenden ayrılmaması dileğiyle.
I. Devletin Şekli
Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti.
Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ayyıldızlı al bayraktır.
Milli marşı 'istiklal Marşı' dır.
Başkenti Ankara'dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
Madde 4- Anayasanın 1'inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2'nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3'üncü maddesindeki hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.