bugün

--spoiler--
Ahlatşahlar Beyliği
Alaiye
Artuklu Beyliği
Aydınoğlu Beyliği
Candaroğulları Beyliği
Çaka Bey
Çobanoğulları Beyliği
Danişmendliler
Dulkadiroğulları Beyliği
Eretna Beyliği
Eşrefoğulları Beyliği
Germiyanoğulları Beyliği
Hamidoğulları Beyliği
inaloğlu
Kadı Burhaneddin
Karamanoğlu Beyliği
Karesi Beyliği
inançoğulları
Mengüçlü Beyliği
Menteşe Beyliği
Pervaneoğulları
Ramazanoğulları Beyliği
Sahipataoğulları Beyliği
Saltuklu Beyliği
Saruhanoğulları Beyliği
Teke Beyliği
--spoiler--
beylikler dönemi boyunca anadolu'da hüküm sürmüş büyüklü küçüklü çeşitli beyliklere verilen bir ad.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılışından sonra, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde kurulan küçük Türk devletlerine verilen ad (XIII. yüzyıl sonu).Bu beyliklerin başındakiler genellikle Selçuklu valisi ya da uç beyleri idi­ler. Bir süredir Moğollar’ın sıkı denetimi altında giderek zayıflayan Selçuklu Devleti, çökmek üzere olduğundan bu beylerin her biri onun yerini almak amacındaydı. Bu nedenle sayıları 13 ile 17 arasında de­ğişen Anadolu beylikleri 13. yüzyılın sonlarından 14. yüzyılın ortala­rına kadar birbirleriyle savaşmışlardır. Güçlü olanlar küçükleri yene­rek kendilerine kattıklarından, zamanla sayıları azalmıştır. Sonunda Osmanoğulları hepsini ortadan kaldırarak, Anadolu’da Türk birliğini gerçekleştirmiştir. Anadolu’nun bir kesiminde kısa ya da uzun bir sü­re egemenlik sürmüş olan beylikler, alfabe sırasına göre şöyle sıralanabilir: Alaiye beyliği (Alanya yöresi), Aydınoğulları beyliği (Aydın), Candaroğulları, lsfendiyaroğulları (Kastamonu ve Sinop), Dulkadiroğulları (Elbistan, Maraş), Eşrefoğullan (Beyşehir), Eretna beyliği (Kay¬seri, Sivas), Germiyanoğulları (Kütahya yöresi), Hamidoğulları beyli¬ği (içel ve Antalya), Hüsamettin Çobanoğullan (Kastamonu), inan- çoğulları (Denizli), Kadı Burhaneddin beyliği (Kayseri, Sivas), Kara- manoğulları (Karaman, Konya), Karesi beyliği (Balıkesir), Mengüce- koğulları (Kemah, Erzincan), Menteşeoğulları (Muğla), Ramazanoğulları (Adana), Osmanoğulları (Bilecik, Bursa), Sahip Ataoğulları (Afyon), Saruhanoğulları (Manisa), Süleyman Pervaneoğulları (Sinop).

Kaynak: http://www.yeniansikloped...beylikleri/#ixzz2OPrRwHum
(bkz: timur a giden anadolu beyi tebdili kıyafetleri)
(bkz: amınoğulları beyliği)
birinci beylikler dönemi kutalmışoğlu süleyman şah ın kuzey suriye de tutuş a yenilerek ölmesi sonucu ortaya çıkmış; ikinci beylikler dönemi de kösedağ sonrası başlayarak 16. yy başına kadar sürmüştür.

atlanan bazı beylikler olmasın diye yazalım.

bayburt hakimliği, erzincan emirliği. akkoyunlu, karakoyunlu, bozdoğanlı, çayganzan, samagar, babuk, baranbay kavimleri. taceddinoğulları, taşanoğulları, eşrefoğulları, hacı emirliler.

ayrıca eretna nın kurduğu bir beylik değil devlettir, zira 1343 yılında bağımsız olmuştur. daha sonra eretna devleti içinden çıkan amasya-hacı şadgeldi-, koyluhisar, şarki karahisar, tokat-şeyh necib-, kayseri-ömeroğulları- gibi beylikler ve yine bir devlet olan kadı burhaneddin devleti bu dönem içinde değerlendirilir.

ramazan beyliğinin osmanlı ya ilhakı 17. yy da gerçekleşmiş olup bu beylik müstakil değildir. türkmen ağalığı payesi ramazanoğullarına verildiği için bu tip göçebe bir beylik ortaya çıkmıştır.
(bkz: aydınoğulları)

Soyum buna dayandığı için yerim.
anadolu türkmenlerinden, türkmenlerin 1071'deki malazgirt savaşından sonra anadolu'da kurdukları devletlerdir. Savaşın hemen ardından, özellikle doğu anadolu ve güneydoğu anadolu'da kurulan devletlere birinci dönem anadolu beylikleri, aynı dönemde; önce anadolu'nun batı ucunda iznik'i başkent edinen, sonradan da haçlı seferleri nedeniyle başkentini konya'ya taşıyarak orta anadolu merkezli olarak devam eden anadolu selçuklu devleti'nin zayıflası ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise ikinci dönem anadolu beylikleri olarak ifade edilir.
haklarında güzel bir senaryo ve kurgu ile harika bir dizi çıkarılabileceğini düşündüğüm bir konsept. çok sayıda karakter var, güç dengeleri ve dağınık bir harita var, yerine göre ortak düşman da, iktidar oyunları da var. ah ki tecrübeli ve becerikli birileri el atsa olaya.
Dizi yapılırsa osmanlıların egemenliğine koşa koşa girmediği için nasıl kötü insanlar olduğu anlatılacak beyliklerdir. Objektif anlatılırsa her beyliğin iç mekanikleri, komşularıyla ilişkileri anlatılabilirse hoş olabilir.
400 çadırlık bir Türk aşiretinden, Alemi Nizama uzanan beylik: Osmanlı!
Her ne kadar anadolu'da kurulmasa da dönemin türk beyliklerinden

(bkz: dobruca beyliği)
Timur ve Yıldırım arasında bölündüler. Kimisi doğru tarafta kimisi yanlış tarafta saf tuttu.

Birinci ve ikinci dönem diye ayrılan beylikler.
Osmanlı bayrağı altında toplanma falan söz konusu değildir. Osmanlı ana ticaret yollarına bilhassa iznik ve bursa'nın alınmasından sonra hakim olmuş ve gelirlerini inanılmaz oranda arttırmıştır. Bu da osmanlı'ya rakip beyliklerden çok daha donanımlı ve düzenli bir ordu kurma şansını vermiştir. Bu ordu çevrede ki işsiz türkmen gençlerine istihdam sağlamış, sonuçta bir kartopu etkisi oluşmuştur. Celali isyanlarının da tek nedeni değişen ticaret yolları sonucu gümrük gelirlerinin azalmasıyla ekonominin bozulması ve bunu sonucu yaşanan büyük enflasyondur.