bugün

osmanlı imparatorluğu'nun birinci dünya savaşında yenilmesinin ilkokul kitaplarındaki bahanesidir.

- hocam yaw niye yenildik?
- biz yenilmedik yavrum, almanya yenildiği için biz de yenilmiş sayıldık.
- inanıyım mı hocam.
- valla biz de meb'in yalancısıyız evladım.
(bkz: ittihat terakki)
(bkz: enver pasa nin alman hayranligi)
(bkz: ingiliz yandasi prens sabahattin)
(bkz: hasta adam osmanli)
(bkz: bati hayranligi)
(bkz: muasir medeniyetler seviyesi)
boş söylem, avuntu.

almanya yenilir, osmanlı zaten güçsüzdür; alman desteği de yokken zaten başaramayacaktır.
bunun üzerine ateşkes istenir, alınır.
ve hikaye gelişir, bugünlere gelinir.
küçük çocukların saf beyinlerinin enver'in salak komplekslerini, hırslarını, entrikalarını anlayamayacağını düşündüklerinden bu şekilde kestirip attıkları ilkokul kitaplarında birinci dünya savaşı başlığının altında yer alan cümle.
(bkz: gs uefa yi alinca biz de almis sayildik)
Sürecin doğal sonucudur. Almanya'nın yenilmesi sonucu itilaf Devletleri kuvvetlerinin tamamının Osmanlı topraklarına saldırması ihtimalinin o dönem itibariyle zaten sonucunun belli olması neticesinde ekseriyetin bu sonucu öngörerek blok yenilgisini teamülen kabülüdür.
ilköğretimde bazı öğrencilere anlatılan birsürü yanlış bilgiden sadece bir tanesi. osmanlı nın başarılarını anlatırken coşan, hatta bazen abartan öğretmenlerimizden bazılarının*, devletin 1. dünya savaşındaki başarısızlığını almanyanın üzerine yıkması. yıllarca konuyu yanlış bilmeme neden olan cümle.
(bkz: almanya yenilince bizim de yenik sayilmamiz)
almanya 2006'da almanya italya yarı final maçı sonrası hepimizin içine düştüğümüz durum.*
(bkz: almanya yenilince biz de yenik sayildik)
peki almanya yenseydi; oleeey biz kazandık diyebilecek miydik? dememiz gereken durum.
olaya futbol zihniyetiyle yaklaşanların cıvıklık derecesinde neredeyse gurur duyarak söyledikleri sözdür. bu tip insanlar almanya "yenseydi", "almanya yendiği için biz yendik" diyecekler miydi hep merak edilir.
tabi tabi denilen hadise. resmi tarih kitaplarının genç dimağlara söylediği büyük bir yalandır.Çünkü zaten Osmanlı Almanlardan önce savaştan çekilme kararı almıştır.(30 Ekim 1918)Almanlar savaştan daha sonra çekilmiştir.(11 Kasım 1918) Zaten savaşta sadece Çanakkale cephesi kazanılmış, diğer tüm cephelerde büyük yenilgilere uğramıştır Osmanlı ordusu. Bulgarlar 28 Ekim günü savaştan çekilince Osmanlı devleti "Almanlarla kara bağlantısı kalmadı düşman orduları Bulgar sınırına kadar dayandı" diyerekten Almanlara savaştan çekilceklerini söylerler.Art ada tüm ittifak devletleri savaştan çekilir ve savaş biter yani neymiş Osmanlı devleti Almanlar yüzünden yenilmemiştir,yüzyıllardır beklediği son gelmiştir,artık sırada genç cumhuriyetin ortaya çıkması gerekmektedir.
tarih öğretmenlerinin bilhassa ilkokul ve ortaokulda öğrencilerine 'şu cephelerde yenildik' diyememesinden ve aslında katıldığı her savaşı alan bir milletin torunları olduğunu gösterme çabasından kaynaklanmış söz öbeği.
ilkokul birinci sınıfta "örtmeniim biz birinci dünya savaşı'nda niye yenildik" sorusunun cevbıdır. sınıf atladıkça daha da derinleşir, olayın içine gemiler** falan da girer.
öğretici tarih in hayatımıza soktugu cümle. osmanlı'nın en kötü döneminde ,en karışık döneminde aldıgı dünya savaşı yenilgisini bile aslında yenilmezdikte almanya işte onlar yenildiler durumuna gelmesidir. **
2. dünya savaşından soora tam tersi gerçekleşen önerme. Almanya yenilince biz yendik Şeklinde düzeltilmiştir çünkü savaşın bitmesine çok az bir süre kala Türkiye galip gelecek devletlerin arasına katılmıştır.
öyleyse niye kimse itiraz etmemiş sorusunu beraberinde getiren tarihsel komplikasyonlardan biri..
ÇANAKKALE SAVAŞINDAN

+SEYiT ÇAVUŞ NE OLDU ŞiMDi.
-YENiLDiK RIZA ONBAŞIM.
+NEDEN
-ÇÜNKÜ ALMANLAR YENiLDi.
+O HALDE BiZ iNGiLiZLERi BURDA YENDiK. NEDEN YUNANLILAR YENiK SAYILMIYOR.
-ÇÜNKÜ ONLAR AVRUPA BiRLiĞiNE GiRECEKLER 75 SENE SONRA.
+HIMM.
(bkz: mustafa kemalin dayısının bahçesinde karga kovalaması)
(bkz: tarih dersinde öğretilenler)
bırıncı dunya savası nda osmanlı devletının tek basarısının canakkale cephesı nde oldugu gorulmustur. bu basarı savasın kazanılması demek degıldır. zıra ıngılız donanması canakkale savası ndan sonra ıstanbul a demırlemıstır. ayrıca osmanlı devletı bahsedıldıgı gıbı gayet basarılı bır savas surduruyor olsaydı, sırf almanya yenıldı dıye savası bırakmaz, galıp gelınceye kadar devam ederdı. bu cumle, yanlı tarıhın yıldızlı cumlesıdır, safsatadır.
ozaman ki savas tarziyla bu zaman ki hep karistirildigi icin yanlis gibi gelen eylemdir. simdiki savaslarda savas hic bitmez. sadece hukumetler devrilir. ama o zaman almanya yenilince osmanli da yenilmis sayildi. osmanli da kabul etti bu durumu. ama bir kisi kabul etmedi o da ataturk'tu. zaten savas taktiklerini alt ust ettigi icin muazzam bir zafer kazanildi.
+SEYiT ÇAVUŞ NE OLDU.
-ALMANLAR YENiLiNCE YENiK SAYILDIK.
+BU ÇANAKKALE iÇiN GEÇERLi DEĞiL DEĞiL Mi.
-ÜZGÜNÜM....
+SEYiT ÇAVUŞ NE OLDU
-ALMANLAR YENiLiNCE YENiK SAYILDIK.
+BUNDAN ANNEMiN HABERi OLMASIN OLURMU.
-ASLAN PARÇASI AĞLAMA.
almanlar yenildiğini kabul ettiğinde fransız birlikleri almanya içinde cirit atmıyordu. almanya'nın direncinin kırılması savaşın sonucunu getirdi -ki aynı şey bizim için de geçerliydi. çünki güneyde tamamen yenilmiş ordumuz şimdiki g.doğu sınırımıza yakın bölgelerde ancak toparlanabilmişti ve basra ve suriye üzerinden iyi teçhiz edilmiş ingiliz ordusu taarruza hazırdı ve muhtemelen g.doğu vilayetlerimizi de düşmana kaptıracaktık savaş sürseydi. almanya ve osmanlı'nın savaşı bırakmalarındaki etkenlerden birisi de wilson prensiplerinin uygulanılacağına inanılmış olmasıydı.

bu arada kurtuluş savaşında yunan ordusuyla savaştığımızı bir kere daha hatırlatmak vacip oldu. osmanlı ordusundan tüm itilaf kuvvetlerine karşı bir savaş vermesini beklemek büyük bir beklenti olacaktır.
(bkz: alamancı)