bugün

pasif içicilerde de oldukça yaygın görülür bu hastalık.
zamanında philip morris tiryakilerle birlikte pek çok da pasif içiciye 100.000.000'larca dolar tazminat ödemişti.
dünyada kanserden ölümlerin en sık sebebidir.
Tüm akciğer kanserlerinin %80-90'ı tek başına sigaraya bağlıdır.Kardiovasküler hastalıklardan sonra ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. fakat son yıllarda tıp bilimin gelişmesiyle erken teşhis edilen hastalar akciğer kanserinden kurtulabilmektedirler.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Ufuk Çağırıcı, erken teşhis ile akciğer kanserinden kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti. Çağırıcı,"Hastalık erken evrede yakalanırsa ameliyat ile başarı şansı yüzde 70-80 dolayında. Erken evredeki vakalarda ameliyat tek başına yeterli." dedi.

Son yıllarda akciğer kanserine yakalanan hasta sayısında büyük bir artış yaşandığını belirten Doç.Dr.Ufuk Çağırıcı, "Feminizmin etkisiyle kadınların da sigara içmeye başlaması nedeniyle bayanlar arasında akciğer kanserine yakalanma oranı çok yükseldi." dedi. Kliniklerinde 2005 yılında akciğer kanseri nedeniyle ameliyat ettikleri hasta sayısı 100-150 dolayında iken, geçtiğimiz yıl bu rakamın yüzde 15 artarak 200'e yaklaştığını kaydeden Doç.Dr.Çağırıcı, "Akciğer kanseri ancak erken dönemde yakalanabiliyorsa ameliyat edilebiliyor. Bu yüzden erken teşhis çok önemli. Bu nedenle sigara içen ve 40 yaş üstündeki kişilerin öksürük, balgamda kan çıkması, göğüs ağrısı gibi şikayetlerinde vakit kaybetmeden mutlaka bir göğüs hastalıkları hekimine başvurması gerekir." diye konuştu. Akciğer kanseri görülen hastalarda hastalığın erken devrede yakalanması, yayılma görülmemesi, bir akciğer ile sınırlı olması ve hastanın genel durumunun ameliyat için uygun olması durumunda ameliyat yapabildiklerini kaydeden Çağırıcı, "Eğer geç kalınmışsa ne yazık ki hastalar ameliyat şansını kaybetmiş oluyorlar." diye konuştu. ~http://www.mynet.com alıntıdır~
sizi büyütüp bu yaşlara kadar getiren kişinin,babanız kadar sevdiğiniz,ailenin en büyüğünün, her bayramda ilk eli öpülen kişinin,birgün adına akciğer kanseri dediğimiz bu hastalıktan dolayı bu dünyadan göçmesidir...
kesinlikle sigara içmemeyi öğütlüyor insana..aksi halde işte böyle acı çektire çektire alırım senin nefesini diyor.zira akciğer kanseri illetine yakalan kişi ciddi bir nefes alamama ve bütün kokulara karşı (iyi-kötü) duyarlı olma durumu yaşıyor.ve en sonunda adeta kan kusturmaya başlıyor.kaç tane sigara içtin sen? hadi sökül bakalım şimdi misali, parça parça çıkarttırıyor.yemek yedin üstüne iyi gider yak bir sigara..efkarlandın yak bir sigara..kahveyle iyi gider yak bir sigara..sevgilin terketti yak bir sigara..yakma işte! içme şunu çünkü bedelini ağır ödeyeceksin.bilmem kaç yıllık ömrünü en fazla altı ayda burnundan getirecek bu zıkkım, eriyeceksin.mesela deniz kokusuna hasret bırakacak seni,ciğerlerine çekemeyeceksin kana kana..vapurun balkonundasın.denizi,martıları izliyorsun.tam karşında rumeli hisarı sarayburnu..manzara güzel ama o tarafa karşı sigaranın dumanını üflemesen de olur sonunda o duman sana geri dönüyor cabasıyla.
yakalandığın gün öl daha iyi hastalığı. yavaş yavaş erime, aynalara küs olma hali. zamanla her organı sizden aldığı gibi saçlarınızıda sizden daha çok seven illet! sigaranın sadece tetikliyici etken olduğu hastalık.
uğruna,
45 senelik yaşamında tek bir sigara içmemiş olan canımı/anne yarısını toprağa koyduğum zalim hastalığın ölüm dansı!
küçükken mahellede oturup satranç maçlarını izlediğim,en sevdiğim abilerden birinin gencecik yaşta hayata veda etmesine sebep olan lanet hastalık. kanserin ne olduğunu bana üçlü beşli yaşlarda öğretmiş melun hastalık.
iştah azalması, öksürük, ağızdan kan gelme, bazı bölgelerde belirli ağrılar başlıca belirtileridir.
sizi yavaş yavaş ölüme götürür. ameliyat şansınız varsa 3 ay ertelersiniz bunu. son günlerde gayet bilinçlisinizdir, ancak vücut öylesine erimiştir ki hiç bir şey canınız istemez. hele yıllarca içmişsen bu zıkkımı canınızın hiç bir şey istemediğiniz bu döneminde düşmanınızı tekrar istersiniz. düşmanınızı sevdiğiniz durum sadece bu hastalıkta geçerlidir.
dünyanın en sinsi en kalleş en orosbu çocuğu hastalıklarından biridir.
genellikle çok geç teşhis edildiği için erken önlemi alınamayan ve öldüren kanser türü. günde 5 paket sigara içen insan yakalanmayabiliyor bu hastalığa, ancak 25 yaşındaki bir genç üstelik hiç sigara içmediği halde * yakalanabiliyor. sonuç olarak; sigara sağlığa zararlıdır *
zamanla halsizlik oluşturur. dolayısıyla çeşitli ilaçlar gündeme gelir, ancak hasta çoğunu kabul edemez bir haldedir. işte o zaman 1 çay kaşığı kestane balı sabah akşam alınmalıdır. hasta mümkün olduğunca ayakta kalmalı, gezmelidir. zira uyku ölüme daha çok yaklaştırır.
bulunduğu yerde kendini belli etmeyip vücudun başka bir bölgesinde oluşturduğu tümörle baş gösteren bela.

öyle bir hastalık ki büyüklüğü mercimek kadar olsa bile hastalık ortaya çıktığında o mercimek kadarlık pislik tüm ciğeri sarıyor. kurtulmak içinse iyi bir direnç ve biraz da şans gerekiyor.*
(bkz: alternatif tıp)
karşınızda bir akciğer kanseri tanısı almış kişi varsa; yüzde 99 ihtimal ile 1 yıl sonra onu göremezsiniz.
küba tarafından aşısı tescil edilmiş hastalık.

--spoiler--
Küba Moleküler immünoloji Merkezi'nden uzman Gisela Gonzalez'in verdiği bilgiye göre, ileri safhada akciğer kanseri tedavisi için geliştirilen bir aşı Devlet ilaç Kontrol Merkezi'nde tescil ettirildi.

CimaVax-EGF adlı aşı, çeşitli klinik testlerde sınanırken, güvenilir olduğu ve bu tür tümörler taşıyan hastaların yaşam kalitesinde iyileşme sağladığı gözlendi.

Bu ürün üzerine araştırma 1992'de Ulusal Onkoloji Enstitüsü'nde başlamıştı. Aşı daha sonra Moleküler immünoloji Merkezi'nde (CIM), Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Merkezi'yle işbirliği içinde geliştirilmeye devam etmişti.

Epidermal Büyüme Faktörü (EGF) adlı proteini içeren aşıda, bu faktör bir başka proteine bağlı bulunuyor ve vücudun bağışıklık sisteminin EGF'ye karşı tepki vermesini sağlıyor.

Aşı olanların vücutları EGF'yi tanıyan ve ona bağlanan antikorlar oluşturuyor. Bu da EGF'nin hücrelerdeki almaçlara bağlanmasını ve hücrelerin çoğalmaya başlamasını önlüyor. Sonuç, tümör büyümesinde azalma oluyor. Ancak bu sonucun derecesi hastadan hastaya değişebiliyor.

Şu ana kadar aşı ile Küba, Kanada ve ingiltere'de yedi klinik deneme gerçekleştirildi. Halen ikisi Küba'da ve biri Malezya'da olmak üzere iç deneme daha sürüyor. Bu klinik denemeler kapsamında 400'den fazla ileri safhada akciğer kanseri hastasına CimaVax-EGF aşısı yapıldı.

Gonzalez, yaptığı basın açıklamasında, aşının aşırı yan etkilere yol açmadığı, öte yandan bağışık sistemini tetiklediği ve bu sayede hastaların yaşam beklentisini dört ila altı ay arasında artırdığı, ayrıca hastaların yaşam kalitesini de iyileştirdiğini belirtti.

iki rekombinan (laboratuvar ortamında birleştirilmiş) proteinden elde edilen aşı, dünyada kendi alanında bir ilk. Şu ana kadar Kanada, ABD, Japonya, Avusturalya ve Brezilya'da tescil ettirildi.

Projede yer alan onkoloji uzmanı doktor Elia Neninger, bunun tedavi amaçlı bir aşı olduğunun ve kanseri önlemediğinin altını çizdi. Neninger, aşının amacının tümör hücrelerine yönelik kemoterapi ve radyoterapinin etkilerini sürdürmek ve güçlendirmek olduğuna işaret etti.

Neninger, aşının hastaların hayatlarını tehdit edebilecek yan etkiler taşımadığını ve ürünün güvenli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda aşının, nefes alma zorluğu, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi hastalığın sıkça ortaya çıkan semptomlarını azalttığını söyledi.

Aşı 12 Haziran'da Küba Sıhhi Kayıt Bürosu tarafından tescil edilmişti.

CIM'nin Klinik Araştırma birimi yöneticisi Tania Crombet ise CimaVax-EGF'in baş ve boyun, beyin, mide, meme, prostat, kalın bağırsak, yumurtalık ve mesane kanserlerine karşı da kullanılmasının olası olduğunu söyledi. Ancak bu diğer kanser tiplerine karşı aşının etkinliğini tespit etmek için yeni çalışmalar ihtiyaç duyulduğunu ekledi.

Dünyada bugün bir milyondan fazla ileri safhada akciğer hastası bulunuyor. Küba'da her yıl 4.500 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor.


kaynak:http://haber.sol.org.tr/dunyadan/599.html ve http://www.plturkce.org siteleri.
--spoiler--
bir kaç gün önce bu yazarın babasının da yakalanmış olduğunu öğrendiği şerefsiz hastalıktır. şu ana kadar bir umut başlangıç safhasında olmasını beklediğimiz ve tedavisinin kesin olduğunu düşünmek istememiz sebebiyle dik durmaya çalışmışızdır ama heyhat! dün akşam öğrenmişizdir ki hastalık ileri safhalardadır ve kemoterapi tedavisiyle bir ihtimal ömrü uzayacaktır. hayat nasıl bir orospu çocuğudur ki böyle sinsi ve götveren bir kanser türü benim babamı bulmuştur ve bir ihtimal benim elimden alacaktır. isyanım vardır artık herşeye.
ona esir düşebilirsiniz ama asla teslim olmassınız...
sadece adı bile insanı ürkütmeye, ölümle yüzleştirmeye yeterlidir bu hastalığın. ama bu hastalıktan kurtulmak istiyorsan ne adını düşüneceksin, ne internette okuduğunu, ne de onun bunun söylediğini. hepsini kulak ardı edeceksin, moral senin dostun o hastalığın düşmanı. bunu bileceksin bir kere. düşünmeyeceksin sağkalım süresiymiş, ölüm yüzdesiymiş, unutacaksın bunları,iyi de besleneceksin bu hastalıkta, bulantılarını dinlemeyecek yiyeceksin. bol bol da dua edeceksin..
belki format dışına çıkacak yazdıklarım ama biz 4 aya yakın bir süredir bu hastalıkla mücadele ediyoruz. allah göstermesin ama eğer bu hastalıktan çeken varsa, yada bilgiye desteğe herhangi birşeye ihtiyacı olan varsa her zaman bana ulaşabilir. bir an bile düşünmeden yardımlarımı esirgemeyeceğim. allah herkese acil şifalar versin.
öncelikle (bkz: #4286808)

ve sonunda babamı teslim alan sinsi hastalık. başlangıç evesinde bile teşhis edilse maksimum 10 senede ölüme götüren katil hastalık. sigaranın bu yüzyıldaki en büyük mucizesi! olan hain hastalık.

edit: imla
en öümcül kanser türüdür. hastaların % 80' i ne yazık ki kurtarılamamaktadır. ayrıca geniş bir metastaz sahası vardır.
kadın ve erkekte en fazla öldüren kanser çeşidi. en büyük etken tabi ki sigara.

5 yıllık sağkalım %15 civarında(ortalama)

evre 1 için %80'e kadar çikarken. evre 4 için bu oran %3'lere düşüyor( 5 yıllık sağkalım). tahmin edileceği üzre genelde hastalar tanısını ileri evrelerde alıyorlar.
akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. en tehlikeli kanser türüdür.
şu anda sigara içen sözlük yazarlarının yaklaşık 60 yaşına geldiğinde yakalanacakları hastalıktır. en sık görüleni epidermoid ca'dır.
hastalığın birincil nedeni tabiki sigaradır. bu güne kadar bu evlerden uzak hastalığa yakalanıp kurtulanı görmedim. en fazla 3 ay, sonrası malum.
kanserlerin en boktanlarindan. yüzde 95 sigara icmek yüzünden olur. daha dogrusu, sigara icmeyenlerde görüldügü cok nadirdir.

belirtileri ;
- hic dinmeyen öksürük
- kanli balgam
- gögüste devamli bir agri
- bogaz ve yüzde sismeler
(bu belirtiler, baska hastaliklarin da belirtisi olabilirler. akciger kanserini sadece doktor, tespit edebilir.)

bu belirtiler görüldükten sonra uzun yasama sansi yüzde 5 tir. hastalik teshis edildikten sonra, hastalarin 10´da 9´u ilk yil icerisinde ölürler. akcigerdeki tümörler diger bölgelerdekinden cok daha cabuk gelisir ve öldürücü darbeyi de o kadar cabuk vururlar.

kemoterapi uygulamasi bazen ise yarar, yaramazsa, cok büyük bir operasyon olan tümörü alma girisiminde bulunulur. bu operasyon basarili olursa, akcigerde biriken suyun disari alinabilmesi icin hastanin kücük bir el arabasi seklinde gündelik islerini yaparken önünde yürüttügü bülow drenaj aleti, uzunca bir süre hayatinin bir parcasi olur.

.tümörün ameliyatla alinabilmesi, tümörün cesidine ve akcigerde yerlestigi yere göre degisir. kalbe cok yakinsa alinamaz.

almanya da günde 400 kisi akciger kanserinden ölmektedir. bu, burada hergün bir "jumbojet" in düsmesiyle hemen hemen ayni seydir.

belirtileri görüldükten sonra doktora giden ve akciger kanserini yenen sahis sayisi cok azdir. akciger kanserini yenenler genellikle hicbir belirti görülmeden "saglikli" vaziyetteyken doktora gidip, "erken safhada" akciger kanseri teshis edilen sahislardir.

edit : kimsenin gözünü korkutmayalim. ancak insanlar genellikle doktora "bir sikayetleri olunca" giderler. akciger kanseri sözkonusuysa, eger kanser "hissedilebilir" bir safhaya gelmisse, hasta "uzunca bir süre öksürmüs, gögüs agrilari duymus ve bu yüzdewn doktora gitmis" se, o hastanin kanser düzeyi, ortanin oldukca üzerine cikmis demektir, o adam büyük ihtimalle ölür. akciger kanseri ancak ve ancak, hicbir sinyal vermedigi hasta kendisini cok saglikli hissettigi bir dönemde, hasta "hicbir sikayeti olmadigi bir an" da doktora gider de hastalik kesfedilirse, iyilestirilebilir.

o yüzden diyor doktorlar her yil kendinize "check up yaptirin" diye....gerci biz de her yil yaptirmiyoruz, ama mantiklisi her yil yaptirmak.