adam olmak 

/ 2
kapat
  1. toplumun istediği gibi bir birey olmaktır.
    -derslerinde başarılı,
    -ailesine ve büyüklerine itaatkar,
    -ülkeye karşı sorumluluklarını yerine getiren,
    -vakti gelince aile sahibi olan,
    -küçüklerine sevgili,
    -yumuşak başlı,
    -örf-adet-gelenek-görek dörtlüsüne uygun davranan insanalrın toplumca "adam" olarak görülmesi durumudur.
    tam tersi durumda;
    -okulunda başarısız,
    -bir baltaya sap olamamış,
    -aklı 5 karış havada,
    -toplumu hiçe sayan,
    -aykırı davranan,
    -bildiklerinden şaşmayan,
    -kendini gerçekleştirmek için kendisiyle bütünlemiş,toplumu ıskalayan,
    -kendini sınırlandırmak istemeyen kişiler toplumun gözünde "adam" değildir.
    (adam olmak kelime ikilisindenki "adam" kelimesi erkeklik cinsiyetini kastetmemektir)
    #151095 (asiti kaçmış kola, 05.04.2006 11:35)
  2. farklı ses, farklı soluk olmaktansa, diğerleri gibi düşünmeye başladığımız an, olmuşuzdur adam.
    #231462 (asiti kaçmış kola, 11.05.2006 15:18)
  3. insan olmak.*
    #520461 (neyzhen, 10.08.2006 06:36)
  4. Çevrende herkes şaşırsa bunu da senden bilse sen akli başında kalabilirsen eğer,
    Herkes senden kuşku duyarken hem kuşkuya yer bırakır hem kendine güvenebilirsen eğer,
    bekleyebilirsen usanmadan yalanla karşılık vermessen yalana, kendini evliya sanmadan kin tutmayabilirsen kin tutana,
    Döküp ortaya varını yoğunu bir yazı turada yitirsen bile yitirdiklerini dolamaksızın dile
    baştan tutabilirsen yolunu yüregine,
    sinirine dayan diyecek direncinden başka şeyin kalmasa da herkesin bırakıp gittiği noktada sen dayanabilirsen tek.
    Düşlere kapılmadan düş kurabilir Yolunu saptırmadan düşünebilirsen eğer,
    ne kazandım diye sevinir, ne yıkıldım diye yerinir, ikisine de vermeyebilirsen değer söyledigin gerçeği eğip büken düzenbaz kandirabilir diye safları dert edinmezsen ömür verdiğin işler bozulsa da yılmaz,koyulabilirsen yeniden işe
    Herkesle düşüp kalkar erdemli kalabilirsen, Unutmayabilirsen halkı krallarla gezerken
    Dost da düsman da incitmezse seni Ne küçümser ne de büyültürsen çevreni
    Her saatin her dakikasina Emeğine katarsan hakçasına Her şeyiyle dünya önüne serilir
    Üstelik oğlum adam oldun demektir.

Rudyard KIPLING
    #520497 (thelordie, 10.08.2006 07:15)
  5. eskisi gibi olmamak, mesela güzel giyinmek, küfürü bırakmak, düzgün bir ilişki yaşamak, e tabi para kazanıyo olmak, bi şekilde bi düzen oturtmak adam olmanın belirtisi hatta bizzat kendisidir.
    #891213 (kobrullah, 21.11.2006 21:07)
  6. "adam gibi adam" olmak vardır bir de, en zor olanı da budur.
    #891225 (deli bozgun dolu dizgin, 21.11.2006 21:09 ~ 21:10)
  7. emre aydin'ın birçok şarkısında kullandığı tabir.
    #1004317 (kedisever satanist, 15.12.2006 23:47)
  8. sözlüğe bakıldığında ise;
    -bilmediği konuda fikir yürütmemek,
    -her ne olursa olsun saygı duymayı öğrenmek,
    -muhalif başlıklar açmamak,
    -sözlüğün kalitesine ayak uydurmak ve yükseltmeye çalışmak.
    #1134636 (xsentos, 10.01.2007 20:36 ~ 20:40)
  9. rte nin erişemeyeceği bir mertebe.
    #1134677 (nearly insane man, 10.01.2007 20:44)
  10. (bkz: kadın olmamak)
    #1134682 (peygamber devesi, 10.01.2007 20:46)
  11. bireyleri kendi ucuz söylemlerinden kurulmuş derme çatma kriterlerle ölçüp "adam olmak" ya da "adam olmamak" kararlarını vermeye niyetlenenlerin ivedilikle anlaması gereken anlam öbeğidir.efendim "adam olmak" biri 4 biri de 5 harften oluşan bir kelime grubu olmanın dışında daha detaylı ve girift bir muhtevayı işaret eder şüphesiz.

olsaydı; bu muhteviyatın bence en önemli kalemlerinden biri ise "bildiğim bir şey varsa o da bir şey bilmediğimdir" bilgelik dolu ifadesinde görüldüğü üzere, adam olmadan ya da buna bile karar verebiliyor olmak af buyurun ama öküzlük olacakken, başkalarının adamlığı hakkında yorumlar kusuyor olmanın anlamsızlığı olurdu herhalde.
    #1363848 (resul balay olmak, 02.03.2007 01:06)
  12. Çevrende herkes şaşırsa, bunu da senden bilse,

Sen aklı başında kalabilirsen eğer,

Herkes senden kuşku duyarken, hem kuşkuya yer bırakır,

Hem kendine güvenebilirsen eğer,

Bekleyebilirsen usanmadan,

Yalanla karşılılık vermezsen yalana,

Kendini evliya sanmadan,

Kin tutmayabilirsen kin tutana,

Düşlere kapılmadan düş kurabilir,

Yolunu saptırmadan düşünebilirsen eğer,

Ne "kazandım" diye sevinir, ne "yıkıldın" diye yerinir,

ikisine de vermeyebilirsen değer,

Aptallara tuzak kurmak isteyen düzenbazın,

Söylediğin gerçeği eğip bükmesine dayanabilirsen,

Ömür verdiğin işler bozulsa da yılmaz,

Koyulabilirsen işe yeniden,

Döküp ortaya varını yoğunu,

Bir yazı turada yitirsen bile,

Yitirdiklerini dolamaksızın dile

Baştan tutabilirsen yolunu,

Yüreğine, sinirine dayan diyecek,

Direncinden başka şeyin kalmasa da,

Herkesin bırakıp gittiği noktada, sen dayanabilirsen tek

Herkesle düşüp kalkar erdemli kalabilirsen,

Unutmayabilirsen halkı, krallarla gezerken,

Dost da düşman da incitmezse seni,

Ne küçümser, ne de büyütürsen çevreni,

Her saatin her dakikasına, emeğini katarsan hakçasına,

Her şeyiyle dünya önüne serilir,

Üstelik oğlum, adam oldun demektir.

Rudyard Kipling

Çeviri: Bülent Ecevit
    #1521141 (tatlı su levregi, 12.04.2007 23:53)
  13. işin güç kısmı, adam olmak değil, adam kalmaktır... *
    #1627340 (fatal, 10.05.2007 11:18)
  14. kendinin ne olduğunu ve ne olmadığını bilmektir. değerlerine, düşüncelerine, sevdalarına, nefretlerine, öfkelerine vs. sahip çıkmaktır. öyle herkesin harcı değildir adam olmak. içten gelir herşeyden önce. zordur, zahmetlidir aynı zamanda da. ama adam olmak insan gibi insan olmakla eş değerdir aynı zamanda da.
    #1627447 (bigudi, 10.05.2007 12:18)
  15. nedense erkeklerin bir türlü olamadığı şey..sanırım kapasitelerinin üzerinde..
    #1627452 (freedean, 10.05.2007 12:20)
  16. (bkz: ben sana kupayı alamazsın demedim)
    #1627497 (editor, 10.05.2007 12:40 ~ 12:42)
  17. herkesin harcı olmayan bir yetidir.

(bkz: adam gibi adam atam)
    #1627521 (kaygili, 10.05.2007 12:51)
  18. --spoiler--
    ne zaman adam oluruz
    --spoiler--
    #1627634 (girgirci25, 10.05.2007 13:28)
  19. siyasi görüşten bağımsız olarak özü sözü bir olmak, doğru düzgün bir ruha sahip olarak vicdan ile yolalmaktır.
    haysiyetli, erdemli ve namuslu bir insan evladı olmaktır ki zordur adamlık faziletini gönülde taşımak.

(bkz: abdüllatif şener)
    (bkz: ismail cem)
    (bkz: şener şen)
    ve elbette ki (bkz: barış manço)
    #1763800 (oh bebek, 13.06.2007 18:32)
  20. hem padişah olup, hem de babasının ayağına gidip elini öpüp af dileyen insanın durumudur.

(bkz: padişah olup adam olamamak)
    #1763810 (thelastturc, 13.06.2007 18:35)
  21. mükemmel bir rudyard kipling şiiridir. rahmetli bulent ecevitin tercümesi de ayrı bir tattır.
    #1962177 (arude50, 18.07.2007 20:53)
  22. Adam olmayi basarmis birinin aciklayacagi bir durum olsa gerek.
    #1962445 (naturalborndreamer, 18.07.2007 21:35)
  23. topluma göre sürünün bir parçası olmak, özünden ve ideallerinden vazgeçmek, sıradanlaşmak, her doğruyu heryerde söylememek, yitmek, bitmek ...
    #2016679 (xsentos, 26.07.2007 22:40)
  24. Türk filmlerinde sıkça geçen repliğin konusu,

çakma örnek:

-bak işte baba, utandırdım seni, büyüdüm sığ adam oldum.
    +ben sana sığ adam olamazsın demedim, adam olamazsın dedim eşşek herif.
    #2052483 (sig adam, 01.08.2007 20:03)
  25. (bkz: ben nasıl büyük adam olucam)
    #2052493 (vera, 01.08.2007 20:04)
/ 2
© 2008 - uludağ sözlük

adam olmak başlığındaki tanımlamalar uludağ sözlük yazarları tarafından yapılmıştır. adam olmak ile ilgili tanımlamalar bulunmaktadır. yazılanların hepsi yalan olmakla beraber sadece uludağ sözlük yazarlarını bağlamaktadır. sitede yazanlar birinci dereceden el emeği göz nuru olup yürütülmesi durumunda iş bu kişi uludağ a tatile ıssız bir kulubeye davet edilecek 'ben içerdeyim gel canım nedir bu adam olmak nedir problem' denilip uludağ gazozuna ilaç konmak suretiyle etkisiz hale getirilecek ve sonra ibreti alem için bilimum dağ hayvanatına yem yapılacaktır. ayrıca soğuk içilmesi tavsiye olunur ve bundan doğabilecek bir boğaz tahribatı durumunda bana ne denilir. feci şekilde bir ek$i sözlük klonudur.

» cursed » le phallus » hayvan uzun entry kasan yazar » okula gitmeyince coken huzursuzluk » johann heinrich pestalozzi » 26 ekim istanbul halisahada futbol zirvesi » geleneksel kaldirim tasi degistirme festivali » cumhuriyet halk partisi » kuran in bestseller olamamasi » fyodor mihailovic dostoyevski » allah her zaman var » silik kutusunun devamli yanmasi » haber alma ozgurlugu » bir delinin gunlugu » sevgilisinin iskoc etegi giymesine izin veren kiz » a » b » c » d » e » f » g » h » i » j » k » l » m » n » o » p » q » r » s » t » u » v » w » x » y » z » 0 » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9 » sitemap » kısa » texas katliami » mitsubishi lancer evolution ix » ikinci abdulhamid » ask yakar » cumlesinin sonuna iki nokta koyana uyuz olmak » silte » istanbul » carrie » taraf a yayin yasagi » asik veysel satiroglu » pkkgercegi net » ankara belediyesi ni chp nin almasi » antunes » aktutunlu cicek » danielle lloyd