bugün

ingilizce öğretmenliği bölümünde olduğum için beni etkilemeyecek olan sistem ancak sınıf öğretmenliği vs bölümlerdeki arkadaşlar adına üzücü olan durumdur. ancak sistemi dengede tutmak ve idareyi kolaylaştırmak için dördere bölünmesi mantıklıdır. eksileyeceklere şimdiden teşekkürler.

p.s.: iktidar yanlısı değilim.
keşke kötünün iyisi bir sistem olsa ne yazık ki kötünün kötüsüdür. *
meslek eğitimini daha etkin hala getirecek sistemdir. bu sayede daha iyi eğitim almış kalifiye işçiler yetiştirilebilir. üreten, üretmek isteyen, üretimi esas alan her ülkenin eğitimli kalifiye eleman yetiştirmesi bir zorunluluktur. örneğin; dünyanın en fazla ihracat yapan ülkelerinin başında gelen almanya'da birçok eyalette eğitim daha 4. sınıftan itibaren üniversite öğrenimi için ve mesleki eğitim için olmak üzere ayrılıyor. bu sayede mesleki eğitim bizdeki mevcut sisteme nazaran daha nitekli ve daha uzun süreye yayılarak veriliyor. almanya nın ihracattaki başarısının önemli nedenlerinden birisi de bu eğitim sistemidir bence. türkiye nin de üretime dayalı büyümeyi esas alan bir ülke olduğu düşünülürse bu eğitim sistemi daha yararlı olacak.
5 yaşında okula giden bir çocuk ileriki yıllarda tercihini kullanıp eğitimine son verecektir.

yapılan araştırmalarda erken yaşta okula başlamış kişiler eğitim hayatının herhangi bir döneminde eğitim hayatını sonlandırdığı görülmüş.
(bkz: hz darwin de seçmeli ders olsun)
hunharca yapılmış bir yasa kıyımıdır.
8 yıllık eğitimi bir kenara bırakalım, 5 yıllık eğitimi bile çok gören zihniyetin yasa s*çmasıdır.
dolaylı yoldan öğretmenlik mesleğine de vurulan bir darbedir.
müteahhitler tarafından desteklenen sistem. neden mi? bugün akp grup başkanvekili elitaş tv'de bu sistem için yeni okul binalarının yapılacağını söyledi.
"işletme fakültesi" mezunu milli eğitim bakanımızın önderliğinde sonuçları düşünülmeden hazırlanan ve özellikle okul öncesi ve 1. sınıf çocukları başta olmak üzere ilköğretim öğrencilerine bir hançer gibi saplanan ve ileride dönülemez yanlışlar silsilesi oluşturacak sistem.
(bkz: 3+1)ETKiSi VERECEK GiBi BiR DURUM.
zam artı zam artı zam...
(bkz: 4 artı 4 artı 4 eşittir para)
http://bilemiyorumaltan.b...enin-egitim.html?spref=fb
Parti programına konmamış , seçim çalışmalarında yer almamış ,öğretmene eğitimciye tek soru sormadan, yapılmış eğitim katlidir. Demokrasi naraları atılırken kendilerinden başkalarına nefes alma hakkı tanımayan kendi isteklerini dayatan çalışmadır. Her okul imamlaştırılmış,samimi müslümanları şekilci dincilere dönüştürürken din kulturu ahlak bilgisi ogretmenlerine yepyeni iş imkanı saglayacaktır.
kendisine dair bilgi edinmek isteyenlerin ondan bundan çok milletvekili fikri ışık'a sormaları icap eden sistem.

http://siyaset.milliyet.c....2012/1523115/default.htm
eskiden bir şehrimizde 5 tane anadolu lisesi, bir tane de fen lisesi vardı. bu şehrin seçkin liseleri bunlardı. şimdi bir baktım tüm düz liseler anadolu lisesi olmuş, serseri yuvaları anadolu lisesi. yoldan geçen bomboş sıradan adam bu seçkin okullarda okuyanlarla aynı statüye gelmiş. her şehire üniversite açılıyor. üniversite değil bildiğin yüksek lise. çoğu üniversite'de araştırma yapılacak bir tane laboratuar yok. çoğu bölümün binası yok farklı fakültelerde eğitim görüyorlar. amfi bile yok çoğu üniversitede. kadavrası olan üniversite sayısı sınırlı. eskiden tek bir sınavla kim tek sınavda konsantrasyonunu sağlayıp, stres yaşamadan, adam gibi çalışmayla belli kısıtlı sürede istediği yeri kazanıyor görebilcekken şimdi boka sarmış. bi sürü sınav'a girilip çıkılyor. oyuncak mı lan bu? sen gidip meslek liseli adamı teknoloji fakültesi adı altında mühendis yaparasan gör ülkenin halini. iyi o zaman hayvan gibi çalışıp odtü'yü, itü'yü, boğaziçi'ni kazanan adamla o meslek liseli nerdeyse sınavsız bir mülakatla aynı mesleğin erbabı olsun. mühendis olmak bu kadar kolay mı? etraf nitelikseiz eleman kaynıyor. sonra özel okullara adam sınava girmeden parayı basıp, eşek gibi çalışıp ilk 10.000'lere giren öğrencilerle aynı bölüme giriyor aynı mesleğin elemanı oluyor. saçma sapan 4+4+4 ile uğraşacağına üniversitelerin kalitesini arttır. gereksiz yüksek lise olan üniversiteleri kapat. gereksiz anadolu liselerini tekrar düz yap. özel okullara kısıtlama getir. zibil gibi türemesinler belli kriterleri sağlayan 5-10 özel üniversite eğitim versin. türkiye'nin asıl sorunları ne öğretmen ataması, ne kopya skandalı. tamamen seviyeyi arttıramama ve milletin gözünü boyamak için üniversite ve anadolu lisesi açılmasıdır.
anaokulunun 4 yaşında başladığı,
5 yaşındaki çocuğun nedense sınıf öğretmenleri tarafından ilk dönem oyun şeklinde alışma şeklinde geçeceği,
ikinci dönem okuma-yazmaya başlanacağı açıklanmıştır.

eğitim sistemi tamamen farklı olduğu için de yeniden düzenlemeler yapılacakmış.
şimdi sistem kabul edildi.
yapacak bir şey yok.
ama; allah rızası için amacınızın dışına çıkmayın.
amaç=eğitim kalitesini yükseltmek.
hiç bir işe yaramayacak sistemdir. istediğiniz sistemi getirin ''ezberci zihniyet'' bozulmadıktan sonra bir işe yaramaz. buda ha deyince olacak bir şey değil. öğretmenleri ona göre yetiştirin. sayfalarca müfredat dayamayın belki o zaman işe yarar. ama bu sistem eğitimden çok siyasi sebeplerle getirildi gibi geliyor ya neyse.
kızları kocaya göndermek için değiştirilen eğitim sistemi...
kimsenin doğru düzgün bir şey anlamadığı ve kimsenin de çıkıp doğru düzgün bir şey anlatmadığı yeni eğitim sistemi. sağcısı sağcı olduğu için savunur, solcusu solcu olduğu için istemez.

(bkz: kimse de demiyor ki aga bu nedir)
yetkililerle girdiğim diyaloglar, savunanları ve karşı çıkanların görüşlerini birleştirerek yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgiler ışığında:

ilköğretime başlama yaşının 60-72 ay olması: ilk etapta anlaşıldığı gibi anasınıfı bypass edilmemiş, ilköğretim 1. sınıf için bir opsiyon getirilmiştir. öğretmen ve idareci arkadaşlar bilirler, eğer çocuk eylüldeki kayıt döneminde 6 yaşından gün almamışsa otomatikman anasınıfına yönlendiriliyordu. bu da yıl kaybına yol açıyordu. örneğin bu eylül kayıt olacak çocuk ekim 2007 doğumluysa ve okulun en erken birinci ayında 6. yaşından gün alacaksa; eski sisteme göre 1 sınıfa kayıt yapamıyordu. yenilenen sistemle velisi de rıza gösterirse 5 ve 6 yaş arası çocuklar ilköğretime başlayabilecek. dolayısı ile ekim 2007 doğumlu çocuk 1. sınıfa gidebilecek, yıl kaybetmeyecek.

okuma-yazma öğretim süresi: 1. sınıf çocuklarının genellikle oyun çağı çocukları olmasından dolayı 1. sınıf ders etkinliklerinde daha fazla oyun ve oyunla öğretim öngörülmüştür. bu da okuma-yazma eğitiminin 1. ve 2. sınıfı kapsadığını gösteriyor. ancak belirtmekte fayda var, ilköğretim öğretmenlerinin arasındaki gereksiz yarış sebebi ile sistemin doğru uygulanmama riski var. öğretmen ne kadar çabuk okuma-yazma öğrettiği ile övünerek meslektaşlarını baskı altına alıyor. halbuki gelişim her alanda devam etmeli, okuma-yazma ile birlikte psikomotor ve sosyal-duygusal gelişim de gözetlenmeli. birçok öğretmen bunu göz ardı ederek okuma-yazma yetisini * ön plana çıkarıyor.

5. sınıfların hazırlık sınıfı gibi olması: yeni adıyla ilköğretim 2. kademenin ilk sınıfı olan 5. sınıf bir hazırlık sınıfı gibi, seçmeli dersleri ile dil öğrenimi ve yönlendirme sınıfı niteliği taşıyor. seçmeli derslerin en dikkat çekici olanı şüphesiz kuran-ı kerim dersi. bir çok yerde milli eğitim tarafından zorunlu seçmeli olarak seçileceği endişesi taşıyorum. bu olursa ülkede büyük cümbüş var demektir. bu dersleri kimin vereceği, ders içeriğinin nasıl olacağı şu an muamma. tahminlere göre din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, yetmediği yerde ise imamlar devreye girecek. bu konuyu ayrıntılı şekilde ayrı maddede ele alacağız ancak yabancı dil kapsamında ne gibi diller öğretilecek bir kesinlik yok. kürtçe'nin de öğretilebileceği gelen duyumlar arasında.

seçmeli kuran-ı kerim dersi: önce şunu belirteyim ki zaten yapılan ama denetlenemeyen bir eğitimin okullarımız bünyesinde toplanmasına sevindim. abuk subuk cemaatler ve eğitimden bi-haber insanlarca verilen derslerle yıllardır kuran kursu yarasını çözemiyorduk. bu olaya karşı çıkmadan önce bu açıdan bakmanızı salık veririm.

ancak uygulamayı eleştirmemiz gereken noktalar da mevcut. örneğin hristiyan ve musevi öğrenciler latince, ibranice öğrenebilecek mi? pasifist, ateist, new-age gibi inanışlara sahip kişiler ne gibi derslerle muhattap olacak? ateistler bilim sınıfına mı toplanacak mesela?
ya alevi vatandaşlarımız, ki azımsanamayacak derecededirler, onların durumu nasıl çözülecek anlamış değiliz. en kötüsü, bu yaşta yaşatılan ayrışmayı ilerde nasıl gidereceğiz?

6-7-8 sınıflarının mesleki, hobi ve yetenek dersleri içermesi: yönlendirmenin tamamlanmasıyla beliren ilgi ve yeteneklere dayalı eğitimin kalbidir. dolayısı ile branş öğretmeni ve derslik ihtiyacını beraberinde getiriyor. bu halihazırda işsiz bir çok branş öğretmeninin atanacağı anlamına geliyor. ancak derslik ihtiyacının nasıl çözüleceği konusunda en erken bu yaz çalışma yapılabilecek. uygulamanın sağlıklı olabilmesi için de dersliklerin 12-30 öğrenci sınırında tutulması da cabası.

anasınıfı branşında bir değişiklik yok. 4 yaşında gidilen yer anasınıfı değil kreştir. kreşlerin eğitim biçimi de tüzüğü de öğretmenlerinin donanımı da ayrıdır.

not olarak: bu sistem her koşulda bir tasarıdır ve tutmaması durumunda düzenlemeler yapılabilecekmiş. yani open source bir durumla karşı karşıyayız arkadaşlar. tüm illerde uygulanması ise 5-10 yıl alacak.

mini yorum: şahsi görüşüm hiçbir sistemin gerçekten bilgili bireyler yetiştirme kaygısı taşımadığıdır. okul ve sistemler çim biçme makinesi gibi iş yaparak birbirine benzeyen kişiler yetiştirmeyi hedefliyor. modern dünya bu düzene dayalı ve maalesef biz de modernleşiyoruz! dolayısı ile üzerinde tartışılması gereken asıl konu eski sistemden neden bu kadar çabuk vazgeçildiğidir. her ne olursa olsun istikrarlı şekilde uygulanan sistemler kendi kahramanlarını çıkaracaklardı. gözden kaçan ayrıntı istikrar olmalıdır bence.

bence bu dünyada eğitim, bildiğini ve eğitildiğini zanneden eğitimsiz bireyler yetiştirmek anlamına geliyor.
tıpkı demokrasinin, insanın kendini yönettiğini zannetmesi gibi..
dershanelerin gerekliliğini ortadan kaldırmayan, bilakis ekmeklere yağ süren değişiklik.
(bkz: 4+4+dirt)
geri dörtlüde cemaatin, orta sahada iş adamlarının ilerde hükümetin olduğu sistemdir.
cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır.
4+4+4= 20 milyar $ şeklinde bir denkleme sahip eğitim sistemidir. pi sayısını 3 alabilirsiniz.
güncel Önemli Başlıklar