bugün

normal vatandaştan ziyade kürtlere yönelik pakettir.

ben şahsen tatmin olmadım.

muhalefet sert dille eleştirir.
haklıdırlar da.
kürt olmamama rağmen beni bile kısmen mutlu etmiş pakettir. kız arkadaşım kapalı ve kamuya girecek bir sonraki atamalarda. diğerleri derdine yansın.
beklendiği
üzere fos çıkmış pakettir.

umut liberalin ekmeği. bazı liberaller ve yetmez ama evetçiler seçim
barajının düşmesiyle ilgili umutluydu ama daraltılmış bölge işlerin daha
da boka sarmasından başka bir şey değil.

pakette olumlu bazı şeyler de yok değil aslında ama uzun zamandır
reklamı yapılan ve "reform" olarak tanımlanan bir paket için oldukça
sönük.
akp'nin dininde öğretmenin dini var, yargıda çalışanın yok şeklinde bir hüküm olduğunu öğrendiğimiz pakettir. en çok da siyasal islamcılar hülooğ der. rezaletin daniskası. bu ayıp da akp'ye yeter!
demokrasi sadece hükümete yetecek kadar varmış bize kalmamışı anlamamızı sağlamış pakettir.
demokrasi makinesi ayağınıza gelmiştir.
ülke, vatan, millet üzerine, din, dil, ırk üzerine insanlar üzerine demokrasi yapılır.
5 dakikada yapılır, hemen teslim edilir.
söz konusu paket ile boğazımıza kadar demokrasiye battık hayırlı olsun*.
vay amk bugunleride görecekmiydik dedirten demokrasi dir.

sikerim öyle demokrasiyi... herşeyi anlarım da andımızın suçu günahı neydi ?

ideolojilerinize mi tersti de kaldırdınız? türklügü övdügü için miydi savaşınız onunla?

amerikalıyım, düzenbazım demedigi içinmiydi kaldırma sebebiniz?

diyelim ki dinsizim, benimde bu ülkede ezan okunmaması için sikayet etme hakkım varmı demek oluyor bu? sonuçta okunmasın kardeşim rahatsız oluyorum..
ayrıca madem azınlıksın söyleme kalsın öyle türklük bu kadarmı çok koydu da size kaldırma geregi duydunuz..

ne mutlu tarikatcıyım diyene mi demek gerekiyordu kaldırmamak için. lan bela okusam okuyamam da zira allah'ta ( haşa) sizin tekelinizde idi dimi. oooo.....
Q ve W harflerinin serbestliği bütün ülkeyi apaçi yapmaya yönelik qanqalar oyuna gelmeyelim.
Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim fasa fisosu verilecekmiş. E tamam hoş güzel birşey bu. Ancak, sadece özel okullarda okuyanlar mı böyle eğitim fasa fisosunu alacak. Devlet okuluna giden kardeşlerimin eksiği nedir bu durumda. Andımız meselesi de koydu açıkçası..resmen türke dair ne varsa eritilmeye doğru gidiyor. Onun dışında paket için söylenebilecek birşey varsa umarım ülkemize hayırlı olur.
Hala düşündürtür bize demokratikleşme paketiyle andımız ne alakadır ? Diye.
adı üstünde demokratikleşme paketi.. bir ülkede kim neden demokratikleşmeden rahatsız duyar anlamakta güçlük çekiyorum..
yorumlara bakılırsa kimseyim memnun etmeyn paket,
sonra düşünürsün herkezi memnun edemessin zaten hayırlı olsun dersin gecer gidersin.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinin ilk bölümü, siyasi partilere ayrılmıştı. Siyasi partiler sistemi ve seçim sisteminde atılacak demokratikleşme adımları şöyle;

1- Seçim sistemi değişiyor
Başbakan, 3 alternatifli bir değişiklik önerisini gündeme getirdi. Bu alternatifler şöyle:

* Mevcut Sistemdeki yüzde 10 barajı ile devam
* Seçim barajının yüzde 5'e çeklip, 5'li gruplandırma ile daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi
* Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sisteminin uygulanması

2- Siyasi partilere devlet yardımı sistemi değişiyor

*Siyasi Partiler Yasası'ndaki ek birinci madde değiştirilerek, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oran yüzde 3'e çekiliyor.

3- Siyasi partilerin ilçe teşkilatlanması kolaylaştırılıyor
Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklik ile, ilçede teşkilatmak için, beldelerde teşkilatlanma zorunluluğu kalkıyor. Mevcut sistemde bir siyasi partinin ilçede teşkilatlanmak için "beldelerin en az yarısında teşkilat kurma zorunluluğu" vardı. Şimdi beldelerde teşkilat kurulması zorunluluğu kaldırılıyor.

4- Partilere eş başkanlık sistemi geliyor
Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklikle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önü açılıyor. Bunun için, Seçim kanunun 15. maddesine bir ek getirilecek. Bu çerçevede, "siyasi partilerin tüzüklerinde yer alan ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla" partilere eş genel başkan sistemi uygulama imkanı tanınacak.

5- Siyasi partilere üyelikte engeller kalkıyor
Siyasi Partiler Yasası'nın 11. maddesinde değişiklik yapılarak, Siyasi partilere üye olmayı daraltan, kısıtlayan unsurlar kaldırılıyor. Oy verme hakkına sahip olan herkesin, siyasi partilere üye olabilmesinin önü açılıyor.

6- Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı geliyor
298 sayılı kanunun ilgili maddesi değiştirilerek, siyasi parti adaylarının yapacakları propaganda Türkçenin dışında farklı dil ve lehçeleri de kullanmalarının önü açılıyor. Benzer bir değişiklik, Siyasi partiler kanunu 43. maddesinde de gerçekleşecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokrasi paketinde, seçim sistemi dışında atılacak devrim niteliğindeki adımlar ise şöyle;

7 - Nefret suçuna ceza artımı geliyor
Nefret saikiyle işlenmesi durumunda belirli suçların cezaları arttırılıyor. Kişilerin dili, , ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, felsefi inancı, dini inancı ya da mezhebine karşı işlenen suçlarda cezalar, TCK'nın ilgili maddelerinde yapılacak değişikliklerle arttırılacak.

8- Ayrımcılık ceza kapsamında
Bu çerçevede, kişinin inançlarını yerine getirmesi ya da belirli haklarını engelleyenler de, ceza kapsamına alınıyor. Bu suçun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar gerçekleşecek. Ayrıca, "Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu" oluşturulacak.

9- Yaşam tarzına saygı TCK ile güvence altına alınıyor
Dini inancın yerine getirilmesi ceza kapsamına alınıyor. dini ibadet ve ayinlerin yapılmasını engelleyenlere de ceza verilecek. Bu çerçevede, bir kimsenin inanç, düşünce ve kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tercihlerine müdahale edenlere ya da bunları değiştirmeye zorlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek

10- Klavyelere özgürlük geliyor
Belirli harflerin kullanılmasına yönelik cezai müeyyideler kaldırılıyor.

11- Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda değişiklik
2911 sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kapsamında değişiklik yapılarak, toplantı yeri ve zamanının belirlenmesinde katılımcılık ilkesi getiriliyor. Toplantı ve gösterilerin süresi uzatılıyor. Mevcut sistemde açık yerlerde güneş batmadan bir saat önce, kapalı yerlerde saat 23'te son bulması öngörülen toplantı ve gösterilerin saatleri birer saat uzatılacak.

12- Hükümet komiseri uygulaması sona erdiriliyor.
Hükümet komiserinin mevcut sistemdeki görevleri, "düzenleme kurullarına" devrediliyor. Bu çerçevede, toplantının sürmesinin mümkün olup olmadığına düzenleme kurulları karar verecek. Düzenleme kurulu, bu durumu kolluk kuvvetlerine iletecek.
En son sözü ise toplantı ya da gösterinin yapıldığı yerdeki mülki amir söyleyecek.

13- Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılıyor.
2923 sayılı kanuna getirilecek ek ile, özel eğitim kurumları kanununa tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde eğitim veren özel eğitim kurumu açılabilecek. Bu dil ve lehçeler, Bakanlar Kurulu kararı ile tespit edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı bunların esasları ve denetimini düzenleyecek. Farklı dil ya da lehçede eğitim veren özel okullarda, belirli dersler de Türkçe okutulacak.

14- Köy isimleri geri veriliyor
Köy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz. Köy isimlerinin değiştirilmesi içişleri Bakanlığımızca olacak. il ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor, bu tip taleplerde burada değerlendirecektir.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24818799.asp
türklerin fobisidir bi nevi.
metro dahil yapılsa bölünme denir muhalefetlerin her daim nitelendirdiğin artık klişeleşmiş kimsenin yemediği kelimedir bölümme felan yoktur efendim iyiyiz böyle.
bazı haysiyetsizleri emellerine bir adım daha yaklaştıran paket. türk olduğunu söylemeye korkan, çekinen ya da aslında türk olmayan organizmaların icadıdır.

neymiş andımız kaldırılmış. buna sevinen organizma var. bak 'saf' kardeşim iyice dinle amerika'da da böyle bir öğrenci andı vardır ha amerika'da var diye doğrudur demiyorum ama bu andı biz okurken hissederek okurduk bir şey ifade ederdi sen öyle okumadıysan bilemem. orada türk'üm derken illa genetik bir türklükten bahsedilmiyor ulusun tamamı kastediliyor ama saf kardeşim sen o çok modern abilerinden öğrendiğin gibi '' yeaa adam türk değil ki neden türk'üm desin ki'' kafasıyla baktığın için senden bir bok olmayacak.

anadil meselesine gelince isteyen öğrensin isteyen kurs açıp dersini versin ama devlet bunu kendi eliyle yaparsa bu ülkeyi bölünmeye götürür. bak çok medeni belçika bölünecek çok medeni ispanya bölünecek hadi onlar medeni olduğu için bir zarar gelmez ama bu coğrafyada etnik bir ayrılık kan ve ölümden başka bir şey getirmez.

şu halde özgürlükçü sosyalist ayağı yapanı çok fena bozarım bu paket akp nin memleketin köküne kibrit suyu dökme adımlarından biridir. aklı başında her insan bunu görebilir zira koyu dindarların da zaten -türk bile olsalar- türkiye ve türklükten nefret ettiği bilinir arap sevdalısıdır onlar akp de onların devamı olarak vazifesini yerine getiriyor.

özetle: milli varlığımız 90 küsür sene öncesinde olduğu gibi tehlikede, iktidardakiler yine allah kitap ayağına halkı uyuştururken millet çok ciddi tehditlerle karşı karşıya bunu okuyan aklı başında bir insan evladı varsa sosyalist insan hakları sevdalısı'ayaklarını' bırakıp olanları bir daha düşünsün.

tanrı türk'ü korusun.
(bkz: akp halkı değil halk akp yi paketleyecek)
demokratikleşme iyidir. değişimin önünde duranlar, değiştikçe kaybolurlar. avrupa'nın önde gelen devletleri bu işleri halledeli baya oldu. şimdi başka işlere bakıyorlar. bizim de artık bu meseleleri halledip, halka ve devlete katmedeğer getirecek işlere bakmamız lazım. onlarca yıldır halkın kafasını işe yaramaz fikirlerle doldurup, zamanımızı ve buna tüm dinamiklerimizi çaldılar.
bizler afrika kabilesi değiliz. elbette ki değişime ve gelişime hazır olmalıyız. bu paket ise bunlardan biri.
hepsini anlarım hadi tamam derim de andımızdan ne istediniz lan piçler.

eğer ortada bir demokratikleşme var ve kürtlerin hakları(!) gerçekleştiriliyorsa; kürtler, türklerden daha fazla nüfusa sahip olmalı.

(bkz: demokrasi)
80-90 yıllık tabuların bir kısmını yıkmış pakettir. inşallah ilerleyen dönemlerde de devamı gelecektir. kamuda başörtüsü serbestisi yıllardır gereken bir şeydi ve bugüne nasip oldu.

andımız gibi dr. reşit galip'in dikta ettiği ve türk olmayan çocuklara da okutturulan andımızın kalkması iyi oldu. her şeye kendi çerçevemizden bakmaktan ziyade genel olarak düşünmek lazım. eğer biz, laz, çerkes, kürt veya başka bir ırka mensup olsaydık andımızı okumak hoşumuza gider miydi? başka milletten biri varlığını niye türk varlığına armağan etsin ki? burası türkiye mecbur okuyacak tarzına bir yaklaşımın zaten paket açıklanmadan önce, kürtçü, boş, göt kılı, koyun tarzı söylemlerini çokça okuduk buradan. o yüzden tartışmaya girmek gereksiz. herkeste biraz hoşgörü olması gerekiyor.

yerleşim yerlerine eski adlarının geri verilmesi de, kuvvetle muhtemel orada yaşayan insanları mutlu edecektir. zaten talep hakkı da onların olmasının gerekir. oturduğumuz yerden, oranın tarihi ve kültürü ile yoğrulmuş kişilerin taleplerini eleştirmek en naif ifade ile haksızlık olur.

seçim barajı için 3 farklı seçenek sunulması, % 3 oranında oy almış bir partinin devlet yardımından faydalanması gibi unsurlar ise muhalefeti güçlendirmek ve çeşitlendirmek adına olumlu bir yaklaşım.

anadilde eğitimin özel okullar aracılığı ile sunulması, her ne kadar maddi durumu kötü olan vatandaşların faydalanmasını engelleyecek olsa da, en azında bu yönde bir çalışma yapılması açısından olumlu hareket.

Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu ve kişinin, dili, ırkı, milliyeti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenen belirli suçların cezasının artırılması ise insanların temel hak ve özgürlüklerinin teminatı konumunda.

sonuç olarak, demokratikleşme açısından önemli bir adımdır bu paket. inşallah devamı da gelir ve ülkemizdeki farklı dil, din ve ırktan insanlar bir arada mutlu mesut yaşamaya başlarlar.
daha 19 yaşında istediği sadece özgür yaşam olan ali ismail korkmaz'ın sopalarla dövülerek öldürüldüğü bir ülkede hangi paket açıklansa ne olur.
iyiye doğru yol aldığımızın işareti olan pakettir. bazı kesimlerin tepkisini çekmesi doğaldır. onlarca yıllık bazı tabuları yıkan paket olmuştur. dünyayı verseniz ay neden benim değil diye hır çıkaracakları ise zaten memnun etmek mümkün değildir. pakete gelince:

1- siyasi partiler ile ilgili olan kısım zaten yıllarca yapılması beklenen değişikliklerdir. sadece bdp'ye göz kırpan eşbaşkan düzenlemesi olmuştur bu zamana kadar konuşulmayan.

2- seçim sisteminde 3. seçenek olarak sunulan ve aslında tam manasıyla demokratik seçim olan öneri ne iktidar tarafından ne de muhalefet tarafından onay görecektir. çünkü parti liderlerinin ağırlığını azaltan bir seçim sistemidir. doğal olarak hem akpartiye yarayan hem de seçim barajını düşüren 2. seçenek uygulanacaktır.

3- "düşman" olarak bildiğimiz ermenilerin, rumların bile okulları varken; ingilizce, fransızca, almanca eğitim veren liseler varken kendi vatandaşımız olan kürtlerin, lazların, çerkezlerin kendi dillerinde eğitim verememesi anlaşılamaz bir durumdu. geç kalınmış bir karardı hoş iktidara gelme nedeni baş örtüsü serbestliği olan partinin bunu ancak iktidarının 11. yılında gerçekleştirebiliyor olması ise aslında bu işi ne kadar çabuk yaptığının göstergesidir.

4- köy isimlerinin geri verilmesi hususu ise zamanın hükümetinin türkçe, kürtçe, lazca beğenmediği isimleri değiştirmesi saçmaydı. fiiliyatta halk zaten eski isimleri kullanıyordu.

kısacası aslında çok köklü değişiklikler olmasa da atılan adım ciddidir. milletimize hayırlı olsun...
beni göt etmeyi başarmış pakettir. akp'nin ciddi değişiklikler yapabileceğine hiçbir zaman inanmamıştım. doğrusunu söylemek gerekirse bu paketin "önemli" kısımlarının yürürlüğe gireceğini de düşünmüyorum. epey göz boyama gibi duruyor. eğer seçim barajı %5'e iner, 7 yaşındaki çocuklara zorla okutulan andımız kalkar, kamuda baş örtüsü serbest hale gelirse, gerçekten demokratikleşme paketi olur. çok mu iyi olur? hayır. ama iyi olur. tebrik ediyorum şimdilik. bekleyip göreceğiz.

--spoiler--
SEÇiM SiSTEMi:
Öncelikle seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyor tartışmaya açıyoruz. Mevcut sistemi, özellikle 12 Eylül ardından her zaman tartışma konusu olduğunu biliyoruz. Hemen tüm siyasi partiler de sistemin değişmesi gerektiğini ifade ettiler. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Bunu bilenlerimiz var, bilmeyenlerimiz var. Biz 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu. Yüzde 10 barajı vardı. Partimizi kurarken mevcut sistemin katılımcılıktan uzak olduğunu biz de ifade etmiştik. Geçen yıl da seçim sistemini değiştireceğimizi ortaya koymuştuk.
Tüm öneri tavsiye eleştirileri gözden geçirdik. Bir adım atıyoruz. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz üç farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz. iki, barajı yüzde 5’e çekip, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi. Üçüncü olarak da ülke barajını tamamen kaldırarak, dar bölge seçim sistemini getirebiliriz.

SiYASi PARTiLERE DEVLET YARDIMININ KAPSAMI GENiŞLiYOR:
Siyasi haklar konusunda ikinci düzenlemeye siyasi partilere devlet yardımı kapsamını genişletiyoruz. Devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı, yüzde 3’e çekiyoruz. Yani seçime katılan partilerde yüzde 3 oy alanlara da devlet yardımı yapılacaktır. Bu değişimin rekabetin daha adil hale gelmesine neden olacağına inanıyoruz.

Siyasi partilerin teşkilatlanmalarına da kolaylık getiriyoruz. 20. Maddeyi değiştirip, ilçede teşkilatlanmak için beldede teşkilat kurma şartını kaldırıyoruz.

SiYASi PARTiLERDE EŞ GENELBAŞKANLIK:
Bir başka düzenlemeyle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. ilgili yasa maddesini değiştirmeyi uygun gördük. Seçim kanunun 15. Maddesine ek yapıyor, iki kişiden fazla olmamak kaydı ile eş genel başkanlık sistemini getiriyoruz.

SiYASi PARTiLERE ÜYELiKTE ENGEL KALKIYOR:
Bir başka yasal düzenlemeyle, siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. 11. Maddedeki değişiklikle, üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz.

FARKLI DiL VE LEHÇELERDE PROPAGANDA:
Yine siyasi partiler kanunundan yapacağımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe’nin yanında farklı dillerin kullanabilmesini mümkün hale getiriyoruz. Ön seçimlerde de getiriyoruz. Kısıtlayıcı hükmü kaldırıyor, ön seçimlerde de farklı dille propaganda imkanını sağlıyoruz.

NEFRET SUÇUNA AĞIR CEZA:
Yeni süreçte nefret ayrımcılık yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha etkin biçimde mücadele etmeye başlıyoruz. Belirli suçların cezalarını daha da artıyoruz. Belirli suçlar, kişinin dili ırkı rengi cinsiyeti engelliliği siyasi düşüncesi dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse cezası daha da ağırlaşacak. Kişinin belli haklarını kullanmasını engelleyenleri ceza kapsamına alıyoruz. Bu sebeple işlenen suçun cezasını bir yıldan üç yıla kadar artırıyoruz.

AYRIMCILIKLA MÜCADELE VE EŞiTLiK KURULU:
Türkiye’de hiç kimse dilinden ırkından milletinden renginden inancından, gereğini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuruyoruz.

YAŞAM TARZINA SAYGI TCK iLE GÜVENCE ALTINA ALINACAK:
Yaşam tarzına saygıyı TCK ile güvence altına alıyoruz. Dini inancının gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Dini ibadet ve ayinlerin bireysel olarak engellenmesini bu kapsama alıyoruz. Bir kimsenin inanç düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan tercihlerine müdahale edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.

KLAVYELERE ÖZGÜRLÜK:
TCK’da belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz. Yani Q,X ve W harfleri klavyelerde kullanılabilecek.

GÖSTERi YÜRÜYÜŞLERi KANUNUNDA DEĞiŞiKLiK:
2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda önemli değişiklikler yapıyoruz. Mülki amir, ilgili STK’ların görüşlerini almak suretiyle nihai kararını verecek. Sürelerini de uzatıyoruz. Açık yerlerde güneşin batışından bir saat sonraya kadar süren toplantılar, güneş batmadan dağılınacak şekilde, kapalı yerlerde saat 24:00’e kadar yapacak. Hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz. Artık düzenleme kurulları tarafından yerine getirilecek. Kurul, toplantının amacına çıktığını gördüğü durumda dağılma kararı alacak ve durumu kolluk amirine bildirecek, gösteri ve yürüyüş kanuna aykırı hale gelirse, gösterinin sona erdiğini ifade edecek. Düzenleme kurulu bunu yerine getirmezse, o mahallin en büyük mülki amiri kararı verecektir.

ÖZEL OKULLARDA FARKLI DiL VE LEHÇELERDE EĞiTiM HAKKI:
Bir başkası eğitimle ilgili. Yapacağımız yasal değişikliklerle, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Özel kurs imkanını getirmiştik. Daha sonra ise üniversitelerde açılmasını sağlamıştır. Okullarda seçmeli ders olarak öğretilmesinin önünü açmıştık. Şimdi de özel okullarda mümkün hale getiriyoruz. 2923 sayılı kanun ile düzenlenmiştir, bu kanuna yapacağımız ek ile farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek. Dil ve lehçeler bakanlar kurulunda tespit edilecek. Bu okullarda belli dersler Türkçe okutulacaktır.

KÖY iSiMLERiNDEKi YASAL ENGEL KALKIYOR:
Köy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz. Köy isimlerinin değiştirilmesi içişleri Bakanlığımızca olacak. il ve ilçe isimlerinin değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor, bu tip taleplerde burada değerlendirecektir.

NEVŞEHiR ÜNiVERSiTESi'NiN iSMi DEĞiŞiYOR:
Nevşehir Üniversitemizin ismini Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

KiŞiLERiN ÖZEL BiLGiLERiNE GÜVENCE:
Getireceğimiz bir başka yenilik. Kişisel verilerin korunması hakkında. Yasal güvence getiriyoruz. 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliğiyle güvence getirmiştik. Şimdi uygulama için taslağı hazır olan kanunu meclisimize gönderiyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.

YARDIM TOPLAMADAKi KISITLAMA KALKIYOR:
Yardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Yardım toplama konusunda sınırlama altına alınmıştı. Kurban derisi fitre ve zekat konusunda THK’ya yetki verilmişti. Aslında anayasa aykırı bir durum oluşturulmuştu. Şimdi yasal olarak da bu yanlış uygulamaya son veriyoruz. Vatandaşımız yardımını istediği yere verebilecek. Şu ana kadar açıkladığımız reformlar yasal düzenleme gerektiriyor. Fakat paketimiz bundan ibaret değil. ikinci kısımda idari düzenleme gerektiren reformlar bulunuyor.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST:
Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında baş örtüü yasağını kaldırıyoruz. Ayrımcılık içeriyordu. Kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan TSK mensupları, yargıda hakim ve savcıları bunun dışında tutuyoruz.

iLKOKULLARDAKi AND KALKIYOR:
ilkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Geçen yıl orta okullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de ilk okullarda kaldırıyoruz.

MOR GABRiEL MANASTIRI'NIN ARAZiSi iADE EDiLiYOR:
Mor Gabriel Manastırı’nın arazisi iade ediliyor. Böylece bir haksızlığı gideriyor Süryani vatandaşlarımıza önemli bir haklarını teslim ediyoruz. Şu anda 250’den fazla iade yaptık.

ROMAN DiL VE KÜLTÜR ENSTiTÜSÜ KURULUYOR:
Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Karşılaştıkları sorunlarla araştırmalar yapmak amacıyla bir ilimiz üniversitesi bünyesinde enstitü kuracağız. Adımlar atıyoruz bu amaçla 2009 yılında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz roman çalıştayı sonrası çalışmaları hızlandırıyoruz. Özellikle barınma noktasında çok önemli bir adım attık, TOKi eliyle Roman konutları yaptık. Bu inşaatlar devam ediyor. Projeler hazırlanıyor.

Demokratikleşme paketimiz işte bu paketlerden oluşuyor. En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. Yeni hedeflere ilerlemeye devam edeceğiz. Açıkladığımız reform paketinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
--spoiler--
neye göre demokrasi, kime göre demokrasi?..şizofren bir diktatörün iki dudağı arasından çıkmış safsatalar. tek amaç kemalizmi bitirmek. alıştıra alıştıra... bu paketlerin daha arkası gelecektir. geçiniz!
içinden geneli ilgilendiren birşey çıkmadığı gibi yine %50 için hazırlanmış olan güzelliklerle dolu pakettir. sanırsın yeni kurulmuş bir partinin atacağı ilk demokrasi adımı ama sen 11 yıl sonra hala demokrasi paketimiz var taze çıktı diyebiliyorsan otur ağla. bu arada 'ne mutlu türküm diyene'.