bugün

fakir olduğu halde kurban kesmek

dine aykırı davranmaktır.

kurban kesim koşulları şunlardır:
a- müslüman olması,
b- akıllı ve büluğa ermiş olması*,
c- hür olması*,
d- nisab miktarı mala sahip olması*,
e- seferi olmayıp mukîm olması, gerekir*.
...
--alıntı--
kurban kesmede nisap sadaka-i fıtırla mükellef olmaktır. bu durumdaki müslümana kurban kesmek vaciptir. bu da: temel ihtiyaçlarının dışında üreyici, nâmî olsun veya olmasın nisap miktarı mala sahip olmaktır. bu da fitre nisabı ile aynı olup üzerinden bir yıl geçmesi şartı da aranmaz. yani daha önce fakir iken, kurban kesme günlerinde 200 dirhem gümüş veya 20 miskal altın* veya bunların karşılığı olan para veya ticaret malına sahip bulunan kimseye kurban vacip olur. temel ihtiyaçlara ev, normal ev eşyası, binit, meslek aletleri ve benzerleri ile bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bir yıllık geçim masrafları da girer.
nisabı eksilten borç, eyyam-ı nahirde kurbanlığın kaybolması kurbanın vücubiyetini düşürmez. kişi vaktin başlangıcında fakir sonunda zenginleşirse kurban kesmesi gerekir. kurban kesmekle mükellef olan aldığı kurbanlığı kaybeder ve mal varlığı nisabın altına düşerse eyyam-ı nahir’de fakir olduğundan yeni bir kurban almaya gerek yoktur. zengin olduğu halde yerine yenisini alıp keser ve diğerini de bulursa bunu kesmesi gerekmez
--alıntı--
...
--alıntı--
kişi vaktin başlangıcında fakir, sonunda zenginleşirse kurban kesmesi gerekir.
--alıntı--
...
--alıntı--
soru: eşim ve ben asgari ücretle çalışıyoruz ve tek kurban kesiyoruz. biz bu durumda zengin sayılır mıyız? iki kurban kesmeye imkânımız yok ki? ayrıca altın 80 gramı geçerse zekât vermek gerekiyormuş. bizim geçmiyor ama altını para olarak hesaplamalı mıyım?

cevap: sizin kurban bayramı günlerinde, borcunuz harcınız dışında, elinizdeki para miktarı 85 gram altının tutarını geçiyorsa kurban kesersiniz. geçmiyorsa size iki değil bir kurban da düşmez.
85 gramın altındaki altına da zekât düşmez. bu mikdarı geçerse kırkta bir oranında zekâtı vardır.
--alıntı--