bugün

sosyalizm

"sosyalizmi savunanlar, üretim araçları üzerindeki özel mülkiyetin kamu mülkiyetine geçmesiyle dünyadaki tüm problemlerin halledileceğini iddia etmiyorlar. iddia edilenler, sosyalizmin, kapitalizmin başlıca olumsuzluklarına çözüm bulacağı, sömürüyü, sefaleti, güvensizliği, savaşı ortadan kaldıracağıdır.

bireysel kar için bireysel çaba yerine, toplum yararı için kolektif çaba harcanması temel prensiptir. üretilen tüm mallar para kazanmak için değil, insanlara yarar sağlamak için yapılacaktır.

sosyalist toplum düzeninde ücret eşitsizliği olmakla birlikte fırsat eşitliği vardır. herkese yetenekleri ile orantılı "ücretsiz" eğitim sağlanır.

sosyalistler, halkın özel mülkiyetini elinden almak şöyle dursun, daha çok,insanın, eskisinden daha fazla özel mülkiyeti olmasını isterler. iki tür özel mülkiyet vardır. niteliği gereği kişisel olan mülkiyet vardır: kişisel tatmin için kullanılan tüketim malları. bir de kişisel nitelikte olmayan özel mülkiyet türü vardır: üretim araçları mülkiyeti. bu tür mülkiyet, kişisel tatmin için değil, tüketim mallarının üretimi için kullanılır. sosyalizm, birinci tür özel mülkiyeti, diyelim ki, giydiğiniz elbiseleri elinizden almak değildir, ikinci tür özel mülkiyeti, yani elbiseyi yapan fabrikayı almak demektir.

sosyalizm, uluslarüstü bir harekettir. barbar rekabet sistemi yerine, işbirliğine dayanan ortak zenginlik için uygar işbirliğini koymaktır.

sosyalizm gerçekleşmeyecek bir düş değildir. toplumsal evrim sürecinde bir ileri adımdır."

(bkz: leo huberman)