bugün

kaos teorisi

--spoiler--
Kaos bazen günlük hayatta buzdağının görünen kısmı gibi bize sadece burnunun ucunu gösterir. Örneğin musluktan akan su bazen düzenli damlasa da bazen düzensiz biçimde damlar. kalbimiz çoğu zaman düzenli atsa da bazan çarpıntı yapar. Sigara dumanı belli bir yere kadar düzdün yükseliyor gibi gözükse de bir anda kırılmaya ve çalkalanmaya başlar. Borsada, önemli iç ve dış siyası olaylar olmadığı zamanlar bile düzensiz gibi gözüken sürekli bir dalgalanma vardır.
Kaos teoremi, böyle günlük yaşamda tanımlanabilen kaotik olayların arkasında yatan dinamikler olduğunu ve bunların Lineer olmayan (nonlineer) denklem sistemleri ile beli bir yere kadar tahmin edilebileceğini savunan matematiğin teoremidir (Belli bir yere kadar diyorum çünkü Kelebek etkisi yüzünden sürekli hesaplamaların imkansızlığı ortaya çıkıyor). Bu non lineer denklem sistemleri grafiğe döküldüğü zaman "atraktör" adı verilen şekiller ortaya çıkmaktadır.

--spoiler--

işte bu olaya kelebek etkisi denmesinin asıl sebebi de bu atraktörde yatmakadır. çünkü atraktöre basit bir şekilde baktığınızda bile bir ortaya çıkan şeklin bir kelebeği andırdığını görebilirsiniz. yani yok kelebek kanat çırpsa kasırga olacaktır yüzünden kelebek etkisi değil. atraktör resmi linkte mevcuttur.

`http://img.donanimhaber.c...1466A93A570BFF6A5A677.jpg`