bugün

mojito

iyi yapılan yerlerde en çok satılan kokteyller arasındadır. yapılışı için tarifler verilmiş ama, profesyonel olanını makbul görenler şu tarifi kullanabilir.

Mutlaka lime* bulunur. Lime kesmek öğrenilir. Biraz limon suyu sıkılır. Nane yapraklarının taze, yani kararmamış olanı bulunur. iri yapraklar tercih sebebidir. Cl saymak öğrenilir.

Lime kesmek:

Önce lime ortadan ikiye bölünür. Sonrasında iç kısmından keserek, her yarımdan 5 dilim çıkacak şekilde elma dilimi kesilir.

Cl saymak:

Misketli şişe tam dik olarak bardağa boşalırken içinizden hızlı olmayan bir tempoda 1001, 1002, 1003 diye sayılır. Mojito için Tam kararında alkol 6cl'dir. Barlarda genelde 5cl verilir. Fazlası size kalmıştır. Buradaki önemli nokta, 5cl koyacaksak, 1004 dediğimizde; 6cl koyacaksak, 1005 dediğimizde şişeyi çekmektir. Zira son bi cl siz çekerken bardağa gider.

Yapılış:

4 dilim lime bardağa atılır. Ardından iki tepeleme tatlı kaşığı şeker atılır. Çok az, gerçekten çok az limon suyu konur ve bu üçü ezilmeye başlanır. Lime'lar haşat olmadan önce ezme işlemi sona erer. Ardından saplarından kurtulmuş naneler bi tutamdan biraz fazla olarak bardağın içine atılır. Sonrasında bardağın ağzına kadar kırık buz doldurulur. Buzun kırık olması hakikaten gereklidir. Evde yapıyorsanız, buzu bir kaşık yardımıyla avucunuzun içinde kırabilirsiniz. ya da poşetin içindeyken, sert cisimlerle poşetin ağzını çok az açık bırakarak(patlamaması için) kırabilirsiniz. Sonrasında alkolü istediğiniz sertlikte koyup en son kalan kısma 2cl soda koyarsınız. (Şişeyi az yatırıp 1001 diyip, çekme modu) Sonrasında kaşıkla şekerin erimesi, nanenin tadının hissedilmesi için kokteyl karıştırılır. Çok da abartılmaz.

Nane'nin görüntü olarak bozulmaması için ezilmemesi makbuldür. Ancak siz illa keskin nane tadı hissetmek istiyorum diyorsanız, naneyi en başta lime, şeker ve limon suyuyla birlikte eziniz. Yine de naneleri öldürmemek adına buradaki sıralama, nane, lime, şeker ve limon suyu olmalıdır.

Bu arada bardak diye bahsettiğim, büyük casablanca bardağıdır. 33'lük herhangi bir bardak da aynı işi görür.