bugün

kürtçe

yök ün kürt dili ve edebiyatı bölüm adını kabul etmemesi sayesinde yok olduğu düşünülen dil. öncelikle yök ün yaptığı herhangi bir şeye güven duymak nasıl bir aklın ürünüdür. yök bugüne kadar neleri doğru yapmıştır ki bundan sonra bir konu ile ilgili düşüncemizi oluştururken yök ü referans alalım.

ikinci olarak ise bir etnik grup bir dili konuşuyor hatta bu dilde şarkı,kitap,şiir gibi kültürel ürünler ortaya sunabiliyor ve bunlara gerek duymaksızın böyle bir dilin varlığını iddia ediyor iken böyle bir dil yoktur demek nasıl bir mantiki sürecin ürünüdür.

dillerin oluşumu ile ilgili açık olan birşey vardır ki ulus devletlerin oluşum süreçleri içinde hemen her devlet dile müdahale etmiş ve dili standartlaştırmıştır. her nasıl fransa bir ulus devlet olmadan önce fransa nın güneyinde konuşulan fransızca ile kuzeyinde konuşulan fransızca birbirini tutmuyorsa yada türkiye bir ulus devlet olmadan önce türkçe kendine ait bir alfabesi olmayan ve standartlaştırılmamış bir dil ise bugün kürtçe nin de başına gelen budur. türkiye devleti kürtçenin bir dil olarak standartlara ulaşması için hiçbir gayret göstermemiştir. bundan sonra her ne kadar yök itiraz etse bir üniversite de açılacak kürt dili ve edebiyatı bölümü ile birlikte kürtçe nin de kuralları netleşmiş bir dil haline gelmesi mümkündür.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar