bugün

#5646010
bir ülkenin anadili değil, resmi dili olur.
kürtlerin anadili kürtçedir*.
her milletin anadilini özgürce konuşma hakkı vardır.
anadilini konuşmak inat değil ihtiyaçtır.

(bkz: ruhsal gereksinim)

edit 2: insanlığın lisan özgürlüğünü iki kelimeyle savunmam mı bir yerlerinize battı. bilesiniz ki fikirlerimin sonuna kadar arkasındayım, eksiler umrumda değil.
oktay ekşi'nin dediğine göre anne sütünün helal olduğu gibi ana dili konuşmak da helaldir ve konuşulmalıdır.
bazı dil bilimciler tarafından bir dilin tüm özelliklerini taşımadığı gerekçesiyle dil olarak kabul edilmeyendir.
ermenice gibi farsçadan doğma bir dil.
farsçadan doğma bir dil bile olamamıştır. bugün kürtçe eğitim isteyenler kürtçe üçgen ne diye sorsak bu soruya bile cevap veremezler. bırakın eğitimi kürtçe konuşma dili bile bir acayiptir. kabadır.
hint avrupa dillerindendir.bazılarınca farsçanın diyalekti olduğu ısrarla savunulmasına rağmen üzerindeki tüm baskılara rağmen le mondenin yaptığı dünyanın en zengin dilleri sıralamasında farsçayı geride bırakmıştır.yani birileri kürtçenin olmadığını savunmaya kalkarsa önce bir araştırsın diye söylüyorum
ayrıca birileri tarafından ikinci resmi dil olmasının türkiyeyi böleceği dillendirilmektedir.ben ise şunu savunurum bir dil resmi dil oluyor diye bir devlet bölünüyorsa o devlet olmasın daha iyi
baksana kürtçe'ye araplarin cehennem dili dedikleri farsçadan bile zenginmiş, oğlum sen ne diyor medler,persler gibi iki dünya tarihine iz bırakan bir milletin dili ne olduğu belirsiz bir milletin dilinden nasıl zengin olabilir? kabullenmek zordur ama bilim herzaman kazanır.zaten kürtlere kalsa zazaca bile kürtçenin bir lehçesindir.
belli bir insan topluluğunun resmi bir dili olabilmesi için önce yürekleri, sonra ülkeleri,ancak daha sonra bu ülkeyi temsil eden bir dillerinin olması gerekir. sözün özü: bu "kürtçe" için bir ütopyadır...
türkiye de genellikle doğu ve güneydoğu insanlarının bilip kullandığı, istanbulda doğmuş buralı gençlerin ise konuşamayıp yarım yamalak anca anlayabildiği, ihtiyarlar konuşup gülüşürken mal mal bakan gençlerle dalga geçtiği dil.
#5753788
köklü bi geçmişi ve zengin bi edebiyatı vardır.
yasaklanmis olan dil. neden yasaklandigini hala anlamis degilim. o dili konustugun an terörist olursun.
dünyada yaklaşık 25 milyon kişinin kullandığı bir dildir. türkiye'de 10-12 milyon kişinin anadilidir. Günlük hayatta kullanımı, kişinin ekonomik düzeyine ve yaşadığı ortama göre değişir. türkiye için konuşursak genelde köylülerin konuştuğu bir dildir.

ayrıca bildiğim 3 lehçesi vardır:

(bkz: sorani)
(bkz: gorani)
(bkz: kırmançi)
kürtlerin dilidir. birileri neden rahatsiz olur anlamak guc. birisi ingilizce, fransizca, almanca yaninda konustugu zaman her dedigini anlarmisin!!! istisnalar haric anlayamazsin, ama sana kufrettigini de dusunmesin. kimse kimsenin dusmani degil neden kufretsin, yoksa kufredicek bir davranista bulundun da ondan mi sana kufrettiklerini dusunuyorsun. tamamen bozuk bir psikoloji neticesidir boyle dusunceler. boyle dusunceler birlik ve beraberligimize zarar veriyorlar. herkese illa türkce konusturmak zorunda birakmak maalesef bugune kadar yaptigi gibi bundan sonra da sadece ayristirmaya yarar. hukumetin simdi farkli kesimlerden gorus topliyarak bu ayrismanin onune gecmeye calisiyor.
destek olmakta fayda var. her seyden önce iyi niyette fayda var. önyargisiz bu duruma yaklasmak lazim. empati kurmak lazim.
kürt halkı'nın anadili dir. bugüne kadar yaşayan dört lehçesi bulunuyor.
bunlar; kurmanci,zazaki,sorani ve gorani lehçeleri dir. türkiye'de yaşayan kürtler genellikle kurmanci ve zazaki lehçeleri ile konuşurlar.
konuşan kesim tarafından dil olduğu iddia edilen ve hatta ana dil olması için yoğun baskı yapılan aslında bir bölge tarafından konuşulan bir lehçedir. ama maalesef bir kısım insan bunun farkına varmış değildir.
farsçanın angutçasıdır kesinlikle dil değildir.
4 yıl dil eğitimi alan arkadaşımın yalancısıyım.
at ile eşekten doğma bir katır gibidir. dil bilimcilere göre kesinlikle bir dil değildir.
Kürt nüfusu tam olarak 23.5 milyondur. Bunun 11.25 milyonu Türkiye'dedir. Türkiye Kürtleri genelde Kurmanci olduğu için şivede Kurmanci şivesidir fakat şehirden şehire, köyden köye değişen bir dil farklılığı vardır. Doğu illerinde bu sadece dil farkıdır fakat Batı Kürtlerinde (Konya, Ankara) Kürtçe, Türkçeleşmiştir ve yarı Türkçe yarı Kürtçe konuşulur. Köyden köye farklılıklar vardır. Ancak bu da dilin asimile olmasından dolayıdır. Doğuda bu sorun daha az yaşanır.

Kuzey Irak'ta 4.5 milyon Kürt vardır. Çoğu Soranidir ve Sorani dili Kürtçe'nin en az ayrıma uğrayan dilidir. Goraniler ise iran'ın Kuzey Batısı ve Hazar Gölü'nün güney doğusunda yer alır. Konuşan kişi yaklaşık 1-1.5 milyon civarındadır.

Hin-Avrupa dil ailesindendir. Farsça'dan çok etkilenmiştir. Kürtler'in soyu Farslar'a dayandığı için Farsi bir dilde denilebilir.

Konya ve Ankara'ya 1870-80 yıllarda büyük bir Kürt göçü başlamıştır. Bu Kürtler ise Adıyaman-Malatya'dan gelmiştir. Dilleri asimile olan en büyük Kürt grubu bunlardır.

Dersim çoğunlukla Zaza olmakla birlikte Kürtlerle karıştırılır. Bugünki ismi ile Tunceli bir Zaza şehridir ve yaklaşık 3-3.5 milyon Zazaca konuşan kişi vardır. Genellikle Kürt zannedildiği için Kürt nüfusuna dahil edilirler.

Kürtçe, Ankara, Konya bölgesinde Antep, Malatya, Erzurum, Kars, Ermeni Kürt Bölgesi, irani Kürt bölgesi, Kuzey Irak, Suriye'nin Kuzey Kesimleri, Gürcistan'ın, Azerbaycan'ın bir kısmı ve Hazan denizinin Güney doğusu ile Fırat ve Niclenin Güneyinde konuşulan bir dildir.

Diasporada ise yaklaşık 4-5 milyon Kürt vardır.
yök ün bile açılımlar sırasında kabul etmediği kürt dili ve edbiyatı bölümünden anlaşılacağı üzere böyle bir dil yoktur
son günlerde okuduğum üzere zamanında amerikalıların kürtçe bir alfabe hazırladık bunları o bölgede vatandaşlara öğretmek isitoyruz diye teklif ettiği alparslan türkeş tarafından anlatıldığını gazetelerde yer aldı
yök ün kürt dili ve edebiyatı bölüm adını kabul etmemesi sayesinde yok olduğu düşünülen dil. öncelikle yök ün yaptığı herhangi bir şeye güven duymak nasıl bir aklın ürünüdür. yök bugüne kadar neleri doğru yapmıştır ki bundan sonra bir konu ile ilgili düşüncemizi oluştururken yök ü referans alalım.

ikinci olarak ise bir etnik grup bir dili konuşuyor hatta bu dilde şarkı,kitap,şiir gibi kültürel ürünler ortaya sunabiliyor ve bunlara gerek duymaksızın böyle bir dilin varlığını iddia ediyor iken böyle bir dil yoktur demek nasıl bir mantiki sürecin ürünüdür.

dillerin oluşumu ile ilgili açık olan birşey vardır ki ulus devletlerin oluşum süreçleri içinde hemen her devlet dile müdahale etmiş ve dili standartlaştırmıştır. her nasıl fransa bir ulus devlet olmadan önce fransa nın güneyinde konuşulan fransızca ile kuzeyinde konuşulan fransızca birbirini tutmuyorsa yada türkiye bir ulus devlet olmadan önce türkçe kendine ait bir alfabesi olmayan ve standartlaştırılmamış bir dil ise bugün kürtçe nin de başına gelen budur. türkiye devleti kürtçenin bir dil olarak standartlara ulaşması için hiçbir gayret göstermemiştir. bundan sonra her ne kadar yök itiraz etse bir üniversite de açılacak kürt dili ve edebiyatı bölümü ile birlikte kürtçe nin de kuralları netleşmiş bir dil haline gelmesi mümkündür.
böyle bir dil varmıdır, yokmudur tam emin değilim. var olma şansı göbek bağını kesmeye çalışan harflerle dolu olduğunu göstermez gibi.
sanki var olsaydı 40 milyon kürt konuşarak kürtçeyi, türkçeden daha öne geçirebilirdi, ha demek ki 40 milyon kürt yok. buna istinaden kürtçe de yok diyebilirmiyiz, nitekim, belki, biraz da olsa yok.
q,x, w gibi harflerle kurulmuş bir alfabe türkiye ye uyarmı, evet uyar. bütün işyerlerinin tabelaları ingilizce asılmaya başlanmışken uyar. ha kürtçe var mı? yok mu? tabi osman pamukoğluna sormak lazım.
varsa iyimidri, zaman gösterir. yoksa büyük kayıpmıdır tabi ki hayır.
Standarda ulaşması Türkiye'nin görevi değildir. Zira, nasıl ki Almanya, Fransa, Türkçenin standartlaşması için çaba harcamassa aynısı Türkiye için de geçerlidir. Ha, kürtçe konusunda kendini geliştirmek, kürt kültürü konusunda araştırma yapmak için enstitüler kurulur, ama devletin bu konuda bir çaba sarf etmesi her şeyden önce kürtler tarafından istenmez.

ek olarak, bu dilin en gelişmiş ve standartlaştırılmış olanı Sorani lehçesidir. O da Irak'ta konuşulmakta, Türkiye'de konuşulmamaktadır.
türkçe gibi, kürtçe de dil değil, lisandır. **