bugün

beşinci murat

otuz üçüncü osmanlı padişahı. ancak sadece 93 gün tahtta kalabilmiştir. cinnet geçirmesinden dolayı akıl sağlığı yerinde değil diyerek tahttan indirilmi$tir. 2. abdulhamit'in abisidir.
eğer tahta çıkmasaydı osmanlı'nın 33. padişahı 33 yaşında ikinci abdulhamit olacaktı. sonra 93 gün hüküm sürdü ve tahttan indirildikten sonra 93 harbi patlak verdi. böyle garip bir durum da var. ancak ilk erkek evlat olması sebebiyle çok iyi yetiştirildiği, fransızcayı iyi bildiği bilinir.
imparatorluğa veda adlı kitaptan;

1876 yılının 30 ağustos çarşamba günüdür ve vakit sabahın altısıdır. puslu bir sonbahar ba$langıcıdır. dolmabahçe sarayı'nın bu alaca karanlıktaki sukuneti içnde bir cam kırılmasının şangırtısı duyulur. osmanlı sarayı için bu ses alı$ılmı$ bir gürültü değildir. kırılan pencereden uzunca boylu ve üniformalı bir adam fırlar dı$arıya. rıhtıma doğru gider. bu genç insan, pe$inden kendisini kovaladıkları anlaşılanlardan önce, ilerideki rıhtımın parmaklıklarına koşar. kendisini suya atmak niyetinde olsa gerektir. iki ayaktan oluşan merdivenlerde beline sarılırlar. iki haremağası ve üç üniformalı subay, ellerine vurmaya ba$larlar. ya pençeleşmiş ellerini koparacaklardır bu parmaklıktan ya da cinnet geçirmi$ olduğu bütün dünyada bilinen 5. murat hayatına kıyacaktır. bu genç irisi padişahı parmaklıklardan koparırlar. padişah ve müslümanların halifesini adeta altı okka yaparak yan kapıdan içeri sokarlar. kapanan sadece kapı değil, osmanlı tarihinin bir devridir. sultan murat'ı bekleyen tek akıbet, artık tahttan indirildiğini dile getirecek bir fetvadır.
i$te tam o anda, saat altı civarında, sarayın üst katında kuzeye açılan bir oda penceresinde, bir başka adam bu acı sahneyi seyreder. bu faciayı bir bakıma bekler gibidir. bir süre bakar ve sonra içeri çekilir. osmanlı devleti'ni tam 33 yıl idare edecek olan ikinci abdülhamit'tir bu insan. tahta çıkmayı elbette hayal ve arzu eder ama, kardeşini de çok sever. tahsillerini bile ortaklaşa yapmışlardır. intihara kalkışan, güzel sanatlara, edebiyata ve musikiye düşkündür.