bugün

1877-1878 yılları arası osmanlı-rus savaşı rumi takvime göre 1293 yılında yapıldıgı icin 93 harbi olarak anılır.
aynı zamanda dogu anadoluda da devam eden savasta donarak bınlerce sehıt verdıgımız harptir. bu harpte alınan yenılgı sonrası sebebıyle ikinci abdulhamid meclisi feshetmistir. 1. mesrutiyet boylelıkle cok kısa sürmustür
(bkz: osmanlı rus savaşı)
Son asır Türkiye tarihinin dönüm noktalarından birini teşkil eden ve Rumî 1293 tarihine rastladığından, tarihimize Doksanüç Harbi" diye geçen savaştır.
daha ayrıntılı bilgi için:
http://www.dallog.com/savaslar/93harbi.htm
1877-1878 yılları arası osmanlı-rus savaşının diğer adını soran hocaya derste parmak kaldırarak soruya cevaben 69 harbi demiş olma şerefine nail olduğum harp. *

edit: sınıf yarılmıştır
(bkz: sinir harbi)
(bkz: 31 harbi)
(bkz: kafasi sadece sekse çalışan insanlar)
kafkaslarda yaşayan halkın zorunlu olarak batıya göç etmek zorunda kalmasıyla da sonuclanan savastır.su an kocaeli,sakarya ve istanbul da yasayan bir cok laz,gürcü ve megrel vatandasımızın ataları bu savastan birinci derecede etkilenmişlerdir.
türk tarihi için en önemli dönüm noktalarından biri olmuştur bu harp ve özellikle müthiş direnişiyle destanlaşan gazi osman pasa'nın plevne direnişidir ki 145 gün sürmüş ve ruslar karşısında sayıca çok az olan türk askeri tarih sayfasına bir destan yazmıştır.
istanbul(tersane) konferansının bir sonuca varamayarak dağılması ve kanun i esasi nin ilanıyla rusya nın osmanlıya açtığı harptir. romanya harbin ilerleyen döneminde ruslara katılmıştır.

osmanlı ordusu aşağı yukarı denk olduğu rus ordusuna batıda plevne ve birkaç müşir süleyman paşa nın elde tutmaya çalıştığı birkaç mevki dışında direniş gösterememiş, fakat doğu cephesinde bir süre ahmet muhtar paşa komutasında direnmiştir.

savaşı padişahın yıldız savaşından bizzat idare etme durumu yüzünden ordu mahvolmuş, plevne ye yardım bile gönderilmemiş ve rus ordusu yeşilköy önlerinde görülmüştür. ayestefanos ve ardından da berlin de imzalanan anşalmalarla sona ermiştir.
destansı plevne savunmasına rağmen türk askeri tarihinin yüz karası olan türk-rus harbi.rumi 1293 yılında cerayan eden harbe girmeden önce meclis'te basında moskova'yı nasıl işgal edeceğimizden söz eden nutuklar atılıyordu.rus ordusu yeşilköy'e kadar geldi, ingiltere başbakanı musevi asıllı disraeli'nin yardımı ile, zor durdurduk.
1877-1878 yıllarında kafkaslarda yasayan halkın yanı sıra balkanlarda yasayan halkın da anadoluya göç etmek durumunda kaldıgı savaştır.
(bkz: osmanlı da milletler ve diplomasi/@la paz)
savaşta doğuda erzurum batıda da istanbula çatalca önlerine kadar ilerleyen rus birlikleri alman ve ingiliz baskıları sonrasında durmuştur. yoksa osmanlı o tarihte tarih olacaktı. bu savaşta meclisi mebusanda çok kötü bir sınav vermiştir. rus birlikleri topraklarımızda ilerlerken meclis birtürlü savaş kararı verememiştir. bunu sebebi de balkan milletlerinin mecliste hayır oyu vermeleridir. bu olay üzerine meclis padişah tarafından feshedilmiştir. ama çok geç kalınarak.
(bkz: özü beni dilhun etti)
mithat, mahmud celaleddin ve redif paşa'nın osmanlı'yı ortasına attıkları meşhur savaştır. sultan abdülhamid'in savaşa girilmesiyle ilgisi yoktur çünkü kararı meclis vermiştir. (bkz: birinci meşrutiyet)
http://www.youtube.com/watch?v=QkzCtoTu0ng
nene hatunun türk kadınının gücünü, metanetini cümle aleme duyurduğu savaştır.
çıkma sebebi dünya tarihindeki en saçma savaş sebeplerinden bir tanesidir. rusya'ya göre sebebi şu imiş:

''osmanlı devleti'nde yaşayan ermenilere ve balkanlardaki azınlıklara iyi muamele gösterilmemesi üzerine rusya osmanlı devleti'ne savaş açmıştır.''

azınlıklara ve ermenilere iyi muamele edilmiyormuş bak sen. sanane amına koyim sen balkanlardaki azınlık mısın, sen ermeni misin? hangi hakla içişlerime karışıyorsun. bak kendi çorbana.

işte osmanlı bunu diyemedi.
toprak kaybederek kazanılan savaşlar arasında yer alır.
sülalemin büyük kısmını kaybettiğim savaş.
çocukluğum rahmetli babaannemden bu savaş ve köklü ailemizin uğradığı kıyımın yaralarını dinlemekle geçti.
her savaş gibi yıkıcı.
olum kaç doğumlusun sen.

1882 liyim

la doğru söle.

tamam 93 lüyüm.

valla de lan.

93 harbi.
hicri 1293 yılında gerçekleşmesinden ötürü 93 harbi die adlandırılan osmanlı-rus savaşıdır.

özet bilgi için:
--spoiler--
93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, (Rusça: Русско-турецкая война, Russko-turetskaya voyna; 1877-1878) Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Alexander döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna (Balkan) Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesi'nde savaşılmıştır. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi almıştır. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya ve Batı Avrupa ülkelerinde, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Hıristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşan tek taraflı kamuoyu, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm akımıdır. Avrupa'nın büyük güçleri savaşı önlemek için istanbul'da Tersane Konferansı'nı toplamışlar, ancak Osmanlı Devleti'ne yaptıkları taleplerin reddedilmesi üzerine savaş patlak vermiştir.
Yaklaşık 1 yıl süren savaşta Osmanlı orduları, savunma savaşı yapmıştır. Batılı devletler ise tarafsız kalarak, savaşı bitirmek için arabuluculuk yapmıştır. Özellikle Balkanlarda bu olaylar neticesinde etnik temizlikler yaşanmış ve yer yer kırımlar görülmüştür. Sonunda batıdaki Osmanlı savunma hatlarını kıran Rus ordularının önü açılmış, dirençle karşılaşmadan istanbul'un eşiğine (Yeşilköy) kadar ilerleyerek[6] Osmanlı Devleti'nin varlığını tehdit etmiş ve bunun sonucunda Osmanlı Devleti Ayastefanos Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak Batı Avrupa ülkelerinin bu antlaşmanın koşullarından hoşnut kalmamaları sonucu bu antlaşma geçerliliğini yitirmiş ve yeniden imzalanan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti, çok fazla toprak kaybetmiş, Balkanlar'daki nüfuzunu büyük ölçüde yitirmiştir. Balkanlar'da ve Kafkasya'da sayıları 1 milyonu aşkın Osmanlı vatandaşı mülteci konumuna düşmüş, savaş süresince ve savaştan sonra Anadolu'ya dev göç dalgaları yaşanmıştır.
--spoiler--
kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/93_Harbi
ruslar'ın bu savaşla ilgili 2005 yapımı turetskiy gambit adında bir filmleri vardır. bunu belirttikten sonra konumuza gelelim;

osmanlı devleti açısından tam bir hezimettir. ruslar'ın akdeniz'e inmesini istemeyen dingilizler araya girmese osmanlı devleti resmi olarak 1878'de son bulacaktı. vidin'den kalkıp plevne'yi savunan osman nuri paşa* dışında batı cephesinde osmanlı'nın varlık gösterdiği yer yoktur. öyle ki ruslar, günümüzde atatürk havalimanı'nın bulunduğu istanbul ilçesi yeşilköy'e kadar gelmişlerdi ve istanbul'u savunacak askeri güç yoktu.

doğu cephesinde ise batum, kars ve ardahan dahil, ahmet muhtar paşa'nın büyük başarı ile savunduğu erzurum hariç kuzeydoğu anadolu'da rus-gürcü-ermeni güçleri her yeri almışlardı. rus subaylar günlüklerinde ermenilerin sivil türkler'e yaptıklarından bahseder ve istisnasız hepsi ermeniler ile müttefik olmaktan duydukları tiksintiyi dile getirirler.

savaş nedeniyle hem balkanlar'dan hem de kafkasya'dan kaçan türkler günümüzde türkiye'nin pek çok yöresine dağılmıştır. bunlardan biri de ağın yöresine yerleşen atalarımdır. büyük dedem daha sonra atayurdu ruslar'dan geri almak için sarıkamış harekatı'na katılmış, burada ayak parmaklarını yitirmiştir.

bir diğer taraftan atalarım ise ahıska türkleri'nden olup, savaş sonunda sınırın osmanlı devleti tarafında kalmış olan şanslı kesimdir.

o yüzden bana kimse ermenileri savunmasın. hepsi ermeni olanlar bu olaylar olurken neredeydilerse oraya siktir olup gitsinler!
Erzurum da bulunan tabyaları ziyaret edince daha çok hatırlanan savaştır.
Alınan mağlubiyet orduda yeniden yapılanma ihtiyacını gündeme getirdi.
güncel Önemli Başlıklar