bugün

islamiyet in emperyalizm anlayışına sahip olması

islamiyet ne emperyalisttir ne de komünist... islamiyet bu iki ideoloji ortaya çıkmadan 1200 yıl önce gönderilmiş bir dindir. islamiyet'in emperyalizme de, komünizme de, liberalizme de benzeyen yönleri vardır. mesela islamiyet'in özel teşebbüsü teşvik etmesi kapiatlizmi andırırken, zekat'ın farz oluşu komünizmi andırmaktadır. "işçiye alın teri kurumadan hakkını veriniz" düsturu da islamiyet'in işçiye verdiği değeri göstermektedir.

etraflıca düşünüldüğünde islamiyet'in insan yapısı ideolojilerin hiç birine benzemediği ama pek çok iyi yönlerini bünyesinde barındırdığı görülecektir.

günümüz şartlarında islamî kurallarla bankacılık yapılmadığı için ne arabistan'da ne türkiye'de ne de diğer müslüman nüfuslu ülkelerdeki yapılanmaları islamiyet'in gereğiymiş gibi algılamak çok yanlış olur. zira islamiyet faizi yasaklamıştır. faizin yasaklanması paradan para kazanmayı ortadan kaldıran mucizevi bir reçetedir. bu şekilde parası olanlar para kazanmak için hizmet veya sanayi sektörlerine yatırım yaparak istihdam sağlamak zorundadırlar. ayrıca islamiyet'in zekatı farz kılması parasını elinde tutan zenginleri yatırıma teşvik edecektir. çünkü parayı elinde tuttuğu müddetçe her sene o paranın 40'ta 1'ini fakirlere zekat olarak dağıtmak zorunda kalacaktır. ama eğer o parayla yatırım yaparsa, mesela bir fabrika kurarsa o külfetten kurtulmuş olacaktır.

demek ki islamiyet temelde para babalarını falan değil, halkı korumaya almıştır. islamiyet kural ve kaideleri ise bugün hiç bir ülke tarafından uygulanmadığı için günümüz şartlarına bakarak konu hakkında yorum yapmak yanlış olacaktır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar