testikuler feminizasyon

insanda embriyolojik dönemde wolf ve müller kanalı vardır. müller kanalı dişilik gelişimi için uygundur. wolf kanalı ise erkeklik gelişimi için.androjen uyarısı ile wolf kanalı gelişir ve kişide erkek üreme organları oluşur. eğer embriyo bu hormona karşı duyarsızsa erkeklik kromozomu olan xy sahibi bile olsa erkekliği gelişmeyecektir. testisleri olan bir dişi çoçuk ortaya çıkacaktır.
bu testisler ileriki dönemde alınmalı ki kanser gelişmesin. tabi ki ömrü boyunca kadın olarak yaşamış birine senden erkek yumurtalarını alacağız demek o hastada yıkıma sebep olabilir. hiç adet görmeyecek ve çoçuk doğuramayacak olan bu kişiler ben de testiküler feminizasyon var diye değil adet göremiyorum diye başvurular doktora. sebebini öğrenmeleri ise onlar açısında anlayamacakları birşey olabilir.
bu konulardan en ilginç olan şey belki de erkek ve dişi üreme organları çok farklı olsalarda aynı kökene sahip olmalarıdır. mesela kadındaki kızlık zarının homologu olan yapı (tabi çok küçük ve iç yapılarda bulunuyor) erkeklerde ilk ergenlik boşalması ile yırtılıp bozuluyor. ilk çıkan spermler bu yapıyı delip geçiyor anlayacağınız. bu konuda daha çok şey var söylenecek ama belki başka zaman...
edit: testiküler feminizasyon başlığından taşınmıştır.
edit: analog kelimesi homolog şeklinde düzeltildi.