bugün

şerefsiz osmanlı ya dönüş

saltanatcıların ve hilafetcilerin osmanlı sanrısını yıkmak uzere hazırlanmıs bir kitap. bu kitap tarihle olan bagı yok etmez, sadece saltanatcı ve hilafetci grubun argumanlarını sarsar.

efenim, osmanlı bir imparatorluktu ve fark edemedeginiz uzere her imparatorluk gibi sadece kendi teskilat burokrasisini korumayı onemserdi. islammıs, hristiyanlıkmıs, turkmus, ermeniymiş, herhangi bir tanesini gonulden ve ask ila yayma amacı gibi bir amac pek de bir umurlarında degildi.

anadolu tarım yeridir, balkanlardaki turk ve musluman olmayan gruplar ticaret yapar, cezayir dekiler osmanlı nın ic hatlarını guvene alır gibi unsurların birlesimiydi osmanlı imparatorlugu.

anadolu da duzenli olarak ezdigi musluman halkı din ile daha da uyusturmaya calısır, balkanlar da yasayan gayrı-muslim halki ticarete tesvik eder boylece yuksek oranda vergi alırdı. anadolu da yasayan insanlara ticaret hakkını 1850 lerden once vermeye calısmadı ( zaten bu hakkı veren ittihat ve terakki idi), cunku anadolu daki insanların zenginlesmesi ve ticaret yapması durumunda balkanlardan alınan vergi dusecek, anadolu insanının tarıma olan bagımlılıgı ve asker yetistiriciligi zayıflayacaktı. ( bilindigi uzere gayri-muslimlerden daha cok vergi alınır).

tabi ki, bir ust paragrafta yazdıklarımı begenmeyen biri anadolu da cıkan isyanların nedenlerini cok iyi analiz etmemis demektir. iran sahları, turkluge ve turklere daha yakındı ( bahsi gecen turkler alevidir, turkmenler yani); ve osmanlı dan cok ceken bu turkmen grupları iran sahları nın onlara sıcak bakması nedeniyle osmanlı ya karsı isyan cıkarmaya yatkındılar.

tabi ki, turkmenlerin osmanlı tarafından ezilmesinin nedenlerine de acıklık getirmek gerekir. turkmenlerin sahip oldugu din anlayısı, osmanlı nın dikte ettigi muslumanlık anlayıslarına uymuyordu. ( burada bir ek daha, zamanında osmanlı ve iran ın birlesmesi gundeme gelmişti, fakat osmanlı, irandaki musluman mezheplerin din anlayıslarının osmanlı nın iktidar araclarına zarar verecegini ongorerek bu birlesmeyi reddetti, (bkz: osmanli sadrazami iran la osmanli tek devlet olsun) .)

osmanlı imparatorlugundaki, muslumanlık ustunden gelen bu iktidar turkiye cumhuriyeti zamanında da bozulmadı. kerkuk ve musul daki turkmenler cogunlukla korunmadı, goz ardı edildi. bla bla bla... ( ne desem bos).

(bkz: osmanli hanedanligi nin turk olmamasi)

(bkz: osmanli da oglancilik)