bugün

yüzüncü yıl gelmeden ikiyüzlülükle yüzleşmek

12 yıl önce erdal inönü shp'sinin doğru olarak yaptığını (yani mhp genel başkanı alpaslan türkeş'in ermenistan'la diyalog çabalarını desteklemesini) anımsayıp; bugün, ermenistan açılımı sırasında chp başkanı deniz baykal'ın iğrenç, milliyetçi bile olamayan, ırkçı yaklaşımını görünce insanın aklına ancak politik ikiyüzlülük gelebiliyor.

bu arada, 12 yıl önce türkeş'i eleştiren abdullah gül ise şimdi yeni politikanın mimarı olarak ermenistan'a gitti. bu kötü politikacılık ve ikiyüzlülük müdür, değişim midir, yoksa politikanın getirdiği tabii sahtelikler midir? bunun değerlendirmesini de yazarlarımıza bırakalım.

cumhurbaşkanı'nın geldiği parti ise * onun bu adımının arkasında duramayıp, utangaç biçimde kıvırttı, ne yazık ki.

oysa gerçekler çok açık:

1. türkiyenin önünü açmak için alpaslan türkeş'in o dönemdeki davranışı çok doğruydu. ideologluktan, devlet adamlığına yönelişti.
2. erdal inönü'nün ve shp'nin türkeş'i destekleme tavrı doğruydu.
3. rp'li abdullah gül'ün o zaman ki tavrı yanlıştı, politik muhafazakarlıktı, kötü politikacılıktı.

ya bugün?

1. alpaslan türkeş'in mhp'si kötü muhalefet örneği vererek, 12 yıl önceki tavrının çok gerisine düştü.
2. deniz baykal'ın chp'si 12 yıl öncesinin çok gerisine düşerek ırkçılık sularına daldı, türkiye'nin önünü açmak gibi bir derdi olmadığını, tek bildiği muhalefet yapma şekli olan, akp'nin her yaptığına karşı çıkmak çizgisinde ilerlediğini gösterdi.
3. abdullah gül 12 yıl öncesinin ilerisine geçerek, doğru bir girişimde bulundu.
4. akp ise gül kadar ilerlemecilik yapamayacağını kanıtladı ve cumhurbaşkanının "sorumluluk içermeyen" girişiminin arkasına saklandı. yani başarısız olursa suçlu o, başarılı olunursa nemalanmaya çalışmak gibisinden...

kimin kazandığı henüz belli değil ama politik ikiyüzlülük yapanların ve gerçekle yüzleşmeyenlerin kaybedeceği kesindir.

örneğin, doğma büyüme istanbullu, ataları 400 yıldır istanbullu olan bir adam takside şöförle konuşuyor...

şöför: - abi, senin aksanın biraz değişik geldi, kıbrıslı mısın?
adam: - yok hayır, ermeniyim.
şöför: - estağfurullah abi!

sıradan halkta oluşturduğumuz bu ve benzeri duygular için ermeni yurttaşlarımızdan özür dilenmesi, bu gibi ırkçılık kokan konularda uyanık olunması çok önemlidir. bunları, yüzleşilmesi gereken ikiyüzlülüğümüz olarak tarihe not düşüyoruz.

diğer bazı ikiyüzlülük örnekleri:

didim'de belediye'nin, çok sayıdaki ingilizce bilen müşterisi için, su faturalarını türkçe ve ingilizce açıklamalı olarak basmasını, "çağdaş belediyecilik" örneği olarak sunup; diyarbakır sur belediyesi'ni ise kürtçe açıklamalı benzeri çabaları nedeniyle cezalandırmak, belediye başkanını görevden almak, hapiste süründürmek, mümkünse yerine yenisini seçmek için hazırlığa girişmek;

gazze'deki çocuklar israillilere taş atınca bunu güzel bulup, diyarbakır'daki çocuklar taş atınca terörist muamelesi yapmak.

kaynak: yazının bazı kısımları yyu sözlükteki yazılarımdan * alınmış, güncel eklemeler yapılmıştır.