bugün

venüs

Biliyorum daha önce yazılmış ama ben de yazmak istedim. Böylesi sevdiğim bir konuda bu denli çok girdi olmasına sevindim.

Venüs, kendi etrafında çok yavaş döner. Venüs'te bir gün 243 dünya dünü sürer. Ancak gezegen, Güneş'in etrafında dünyaya oranla çok daha hızlı döner, bu nedenle Venüs'te bir yıl yalnızca 225 dünya dünya günü sürer. Anlayacağınız Venüs'te bir gün bir yıldan daha uzundur. Her zaman çok enteresan gelmiştir. Venüs'ün bu özelliğinin güneş sisteminin erken dönemlerinde yaşadığı bir çarpışmadan dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Bilinen evrende bütün gezegenler bağlı oldukları sistemin yıldızlarıyla aynı yönde döner ama Venüs aldığı darbe nedeniyle dönüş yönünü değiştirmiş olabilir. Yaşadığı bu kozmik kaza nedeniyle tüm diğer gezegenlerin aksine saat yönünde döner. Yani Venüs'te güneş batıdan doğar.

Güneş'ten 67.674.244 kilometre uzaklıktadır. Bu da güneş ışınlarının ona 6.054 dakikada geldiği anlamına gelmektedir.

Venüs, sarımsı sülfirik asit bulutlarıyla örtülüdür. Karbondioksitle dolu kalın ve zehirli bir atmosfere sahiptir. Bu da güneşten gelen ısının dış uzaya gitmesine engel olur. Bu yüzden de güneşe en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Yüzey sıcaklığı 475 dereceyi bulur ki bu da kurşunu dahi eritebilecek bir sıcaklıktır. Aynı sebeplerden dolayı Venüs'ün yüzeyinde korkunç bir hava basıncı vardır. Bu dünyadakin 90 katından fazladır ve örnek vermek gerekirse okyanusun yaklaşık 1,5 km altındaki basınca benzer.

Venüs, bir uzay aracı tarafından keşfedilen ilk gezegendi. 14 Aralık 1962 tarihinde NASA'nın Mariner 2 uzay aracı Venüs'ün bulutlarla kaplı atmosferini geçmeyi başardı. Sovyetlerin uzay aracı Venüs'ün yüzeyine bugüne kadarki en başarılı inişi yaptı. Ama aşırı sıcaklık ve basınç nedeniyle uzun süre hayatta kalamadılar. Daha sonra da Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Venüs Ekspresi sondası 2006'dan 2016'ya kadar venüs'ün yörüngesinde kaldı. 2016'dan sonra ise Japonya'nın Akatsuki iklim Orbiteri yörüngede durmaya devam ediyor.