bugün

burgazada

Çok eskilerde kalanların dilindeki adı Antigoni'dir. Bu yüzdür bir kısım insan bu adın Oidipus'un kederli ve cesur kızıAntigone'dan geldiğine inanır. Oysa asıl gerçek farklıdır. Büyük iskender'in komutanlarından Antigonos'un oğlu Poliorkites burada babasının adına bir kale yaptırır ve adanın adı Antigoni olur. Ama sonra Kale burcu anlamına gelen Pyrgos kelimesi o kadar çok kullanılır ki zamanla Antigoni adı unutulur ve adanın ismi Pyrgos olur. Pyrgos adı da zamanla Burgaz'a dönüşür.

Bizans'ın karanlık döneminde katolikle ortadoksluk arasında farklar çıkmaya başladığı dönemlerde olan ikona yasağında birçok insanın gözünde saygınlık kazanmış olan Patrik Methiados bu adada tam 7 yıl hapsedilmiştir.

Halide Edip Adıvar ise Beşiktaş taraflarındaki çocukluk evi yandığı için bir dönem adadaki Zafiriadis evinde kiracı olarak kalmıştır. Mor Salkımlı Ev romanını da burada yazmıştır.

Bir başka yazarımız Bilge Karasu da Uzun sürmüş Bir günün Hikayesi romanında kahramanı Andronikos'u tek başına yaşamak istediği sürgünü için bu adaya gönderir.

Adada izlerini bırakan bir diğer yazarımız ise Peride Celal'dir. Üç 24 Saat, Kurtlar ve Deli aşk gibi üç güçlü esere imza atan Peride Celal eserlerinin bir kısmında adayı çok etkilendiği doğal örtüsüyle tasvir eder.

Edit: Adaya hiç gitmedim. Bilgiler Oksijen gazetesinde köşesi olan Mario Levi'nin yazdığı köşe yazısındandır