bugün

niccolo machiavelli

Niccolo Machiavelli, 3 Mayıs 1469 tarihinde italya'nın Floransa kentinde dünyaya gelmiştir. Tarih, politika biliminin kurucu olan Niccolo Floransa'lı Düşünür, devlet adamı şair ve yazardır.

italyan Rönesans hareketinin önemli öncülerinden biridir. En ünlü eseri olan Prens politik alanda iktidarın alınışının ve korunmasını gibi konuları işledi. Yaşamının sonuna kadar italya'nın birliği için mücadele etmiştir.

Fikirleri politik yazılarında olduğu gibi ilkesiz bir hırsın anlatımı olarak görülmüştür. Makyavelizm terimi ise düşünce sistemi olarak değil her yolun mübah olduğunu düşünen politikacı tutumu olarak görüldü.

Dönemin Hegel Diderot gibi düşünürleri Machiavelli'nin düşüncelerinin olumlu yönlerini çıkarmak için çalıştılar.

Machiavelli siyasal düşüncenin laikleştirilmesini ve bilimselleştirilmesi gerekliliğini savunmuştur. Kiliseye karşı olsa da hükümdar kişinin dini de alet olarak kullanmaması gerektiğinin altını çizmiştir.

prens'ten bazı alıntılar:

"Nefret kötü davranışlar kadar iyi davranışların da meyvesidir."

"Şunu anımsatmakta yarar vardır; insanlar nefret etmek istiyorsa, iyi iş de yapsan nefret eder, kötü iş de."

"Yapılan iyiliklerin eski kötülükleri unutturduğuna inanan biri kendisini aldatmış olur."

"insanlar öylesine saftırlar ve anlık ihtiyaçlara öylesine çabuk boyun eğerler ki aldatmayı alışkanlık haline getirmiş biri, aldatacağı birilerini her zaman bulur."

"Birinin güçlenmesine omuz veren bir diğer kişi kendi sonunu hazırlar."

"Sıradan halk, daima gördüklerinden ve sonuçlardan hoşlanır."

"her zaman iyi bir insan olmak isteyen kişi, iyi olmayan onca insan arasında kesinlikle yıkıma uğrayacaktır."

şu ise favorimdir:

"hükümdar, tebaasının dirliği ve sadakati söz konusu olduğunda, zalimlikle suçlanmaktan korkmamalıdır. çünkü ibret verici bir cezayı tercih edenler, aşırı merhametleriyle cinayetlerin ve yağmaların izleyeceği kargaşaların çıkmasına olanak tanıyanlardan daha merhametlidir. zira bu kargaşalar bütün bir cemaate zarar getirir. oysa hükümdardan gelen icraat, tek bir kişiye zarar verir."

ta o zamanın pembe götlülerine ve şimdiki pembe götlülere ayar veren adamdır. dördüncü Murad da prens'i Türkçeye tercüme ettirip okumuştur. uygulamalarında bu görülebilir.