bugün

karl marx

sosyolojide sınıf kuramlarına baktığım zaman halen daha işlevi en gerçekçi ve akla uygun olan çatışma kuramının çökmediğini görüyorum. tespitlerinin yanıldığı noktalar çok olsa da diyalektik üzerinden kurduğu çatışma kuramı halen daha toplumların geçişlerini açıklayan en iyi kuram gözüküyor.
benim açımdan en azından öyle.
yanıldığı yerler ise salt ekonomi indirgemeci tavrı, üst yapı alt yapı diye kesin bölmelere toplumu ayırması ve ekonomik tabanlı baktığı için çok sığ veya eksik yaklaşması.
ayrıca sosyalist devletler komünizme evrilmede iyi bir basamaktır anlayışı ve bu süreçte devleti zorunlu tutması, bunu bir nevi işçi diktatörlüğüne dönüştürmesi de yanıldığını gösteriyor. bugün anarşistleri kendi içinde yok etmeseydi veya anarşistlerin devlet karşı sürdüğü antitezleri dikkate alsaydı belki de bu denli katı bir yönetim anlayışı sosyalist devletlerde olmazdı. devleti putlaştırıp insanın kimliğini eşitlik altında yok eden bir sistemde insanların bu kimlikten sıyrılıp devlete ihtiyaç duymayacağı bir sisteme evrileceğini düşünmek bence en büyük körlüğüydü.
bugün anarkokapitalistler bile devletin neden sınırlandırılıp hatta yok edilmesi gerektiğini komünistlerden daha mantıklı ve tutarlı şekilde anladıkları da aşikar gözüküyor.