tüm dünyada ki işçi ve köylülerin birleşmesini komünist manifesto da altını çize çize anlatmıştır.
öff cemre de marx'a giydirmekten kendi tezini yazamıyor zaar. gerçi ders döneminde de olabilir.
Ne garip tecelli: dünyanın en diyalektik kafası, diyalektiğe karşı kullanılan en müessir silah oldu. marksist ne demek? marx, ne vahye mazhar bir peygamberdir, ne tecrübe dışı bilgilerle donanmış bir kahin. Onu beşerilikten uzaklaştırmak, beşeriyete kazandırdığı birkaç büyük hakikate ihanet değil mi? hayatı, zaafları, hastalıklarıyla, belli bir milletin, belli bir asrın adamıdır marx.
kar max diye telaffuz edenleri biliyorum. hakkında tek bildigim iyi bir kardeşimizdir..
Adam daha usendiginden saç sakal tıraşı olamamıs kaldı ki kapital durumu düzeltecek. Dümdüz gitti işte. Komünizm karıncalara kaldı.
yeni müfredatta sosyoloji kitaplarından çıkarılmıştır. merak ediyorum ismini geçirmeden nasıl bir sosyoloji dersi verecek hocalar. kelimeleri söylemeden tabu oynamaya çalışmak gibi bir şey çünkü bu.
friedrich engels'in büyük destekleriyle günümüze kadar ulaşmış düşünür.
her ne kadar sistemsel eleştirisi çok iyi olsa bile şahsıma bir ütopya oluşumundan öteye gidememiştir. anlamak için komünist manifesto ve das kapital okunabilir.
Siyaset felsefesi alanında insanlık tarihini feodal sistemle başlayan, ardından günümüz ekonomi sistemi olan kapitalizme geçen ve bütün bunların en gelişmiş hali olan, şahsım adına bir hayalden başka bir şey olmayan komünizm olarak tanımlayan kişidir.

***

Ünlü eseri olan “Das Kapital”de bu konuyu detaylı biçimde mercek altına alır. Kendi ütopik devletinde proletarya sınıfının haklarını savunan yeni düzenlemeler düşünmüş olup ekonomik anlamda üst sınıfa mensup kişilerin birer hak yiyici despotlar olarak tanımlamaktan geri durmaz ve bu tanımlaması sebebiyle dönemin siyasi otoriteleri tarafından sert bir biçimde eleştirilmiştir.
hegel'i tersten anlamış muhteremdir. Bu muhterem bir çağa damgasını vurmuştur. "Bir kitap yazarak tarihi değiştirmek" deyiminin muhattabıdır.
Felsefeyi gerili bir çarşaf gibi düşünürseniz, marx tam ortasına bırakılan demirden ağırlık gibidir. Çarşafı hala düzleştiremedik. Aşamadık şu adamı.
iktisat tarihinin peygamberidir. ikttisatta eline kimse su dökemez. zaten o yüzden pasaklı pasaklı yaşamış gariban.

ha unutmadan bi de çok çok iyi bi filozoftur.
nominalizmi benimsediğini düşündüğüm şahıs.
demokrasi iki kurt bir kuzunun yemeğini seçmesidir demiş kişi.
Ortaya attığı kuramlara bakıyorum da on numara beş yıldız adammış.

Yıllar sonra sömürülmeye meraklı gönüllü enayilerin gomünistler atayis, gomünizm batılıların oyunu diye açlıktan kokan ağızlarıyla ortalığa sıçtıklarını görse nasıl da acı acı gülerdi kim bilir.
insanlığın Çok şey borçlu olduğu güzel insan.

Güzel, derken tipi hariç.
yahudi kökenli bir düşünür. israil malı diye kola almayanlar şimdi ya bu adama ya bana süver durur.
ihbar üzerine aramaya gelen polisin duvarda foroğrafını görünce evdeki öğrenciye "bu kim" diye sorup "dedem" cevabını aldıktan sonra "Nur yüzlü dedn var sen nasıl böyle kominist oldun" diye veryansın ettiği rivayet edilen kişidir.
adamın felsefesine ve düşüncelerine saygı duyuyorum ama gerçekçiliğe aykırı olduğu ve inançsızlıkla harmanlandığı için pek onaylamıyorum. bence iyi bir düşünür ve felsefeci ama her iyi her zaman doğru değildir.
bu abimizin düşüncelerine göre birey toplum için vardır. yani hegelci zihniyete tamamen zıttır. hegel bireyi ön planda tutarken marx toplumu ön planda tutar. ama bana sorsanız birey olmadan toplumdan söz edilemez. nasıl insanın en küçük yapı taşı atomlar ise toplumunda insandır bu yüzden önce insanı ele almak gerekir. emek onun için toplumu döndüren en önemli çarktır. bu düşüncesine katılıyorum ve doğru. ama tüm üretim araçları ve özel mülkiyetin tek elde olması bence çok mantıksız. insan çalıştığı kadarının hakkını alabilmeli. eğer biri az biri çok çalışıyor ve ikiside aynı şeyi alıyorsa bu haksızlık olur. ne marx ın dediği mantıklı ne günümüzde olanlar adaletli. çünkü günümüzde de zengin çok zengin fakir çok fakir oluyor. bu kapitalizmin bir getirisi. yani kapitalizm ve marksizm ve hegel i harmanlayıp bir olgu ortaya çıksa bence en orta yol bu olurdu.
Komünizmin babası.
görsel
görsel
görsel
Prof.dr celal şengör- bilgiyle sohbet adlı kitabında (iş bankası kültür yayınları) marksizmin mantık olarak zırva olduğunu yazmış.

Not : benim marksist olmamam kapitalizmi veya şunu bunu desteklediğimi göstermez ben tüm dogmalara, değişmez kurallara karşıyım.
felsefik felsefik konuşcan seveni kadar sevmeyeni de olan insanoğlu.
Komünizmin babası ve sscb aşığı diyebiliriz. Karl Marx Alman asıllı bir filozoftur. Nihilizm savunucusudur. Onu daha iyi tanımak isteyenler komünizm manifestosu ve Alman ideolojisi kitabını okuyabilirler.
kötü iktisadçı, kötü filozof, marksizm dininin kurucusu, banker çetelerinin piyonu...
https://www.youtube.com/watch?v=IxEhxiQnVb0
sosyolojide sınıf kuramlarına baktığım zaman halen daha işlevi en gerçekçi ve akla uygun olan çatışma kuramının çökmediğini görüyorum. tespitlerinin yanıldığı noktalar çok olsa da diyalektik üzerinden kurduğu çatışma kuramı halen daha toplumların geçişlerini açıklayan en iyi kuram gözüküyor.
benim açımdan en azından öyle.
yanıldığı yerler ise salt ekonomi indirgemeci tavrı, üst yapı alt yapı diye kesin bölmelere toplumu ayırması ve ekonomik tabanlı baktığı için çok sığ veya eksik yaklaşması.
ayrıca sosyalist devletler komünizme evrilmede iyi bir basamaktır anlayışı ve bu süreçte devleti zorunlu tutması, bunu bir nevi işçi diktatörlüğüne dönüştürmesi de yanıldığını gösteriyor. bugün anarşistleri kendi içinde yok etmeseydi veya anarşistlerin devlet karşı sürdüğü antitezleri dikkate alsaydı belki de bu denli katı bir yönetim anlayışı sosyalist devletlerde olmazdı. devleti putlaştırıp insanın kimliğini eşitlik altında yok eden bir sistemde insanların bu kimlikten sıyrılıp devlete ihtiyaç duymayacağı bir sisteme evrileceğini düşünmek bence en büyük körlüğüydü.
bugün anarkokapitalistler bile devletin neden sınırlandırılıp hatta yok edilmesi gerektiğini komünistlerden daha mantıklı ve tutarlı şekilde anladıkları da aşikar gözüküyor.