krav maga

martial artslara giren bir savunma sanatı. bir savunma sporudur demek için ise fazlasıyla sert bir spor. bu savunma sanatında amaç en az hasarı alarak karşınızdakini en kısa sürede etkisiz hale getirmektir. karşınızdaki kişide bıçak veya silah da olabileceği gibi bu tür tehlikelerden en kısa sürede ve en doğru şekilde kurtulmanız önemlidir. yani duruma göre ufak bir hata sonucu başarısız olursanız telafisi yoktur. "ben daha fazla vurmuştum, ben de mi öldüm?" şeklindeki yakınmanızı varsa eğer öbür tarafta tanrıya yapabilirsiniz. "tatata öldün çık" durumu olur kısacası.

krav maga'da anatomi bilgisi önemlidir. vücuttaki sinir merkezleri ve zayıf bölgeleri, bu bölgelere nasıl bir teknik kullanarak vurmanız gerektiğini bu savunma sanatı sayesinde öğrenirsiniz. yani işin içinde bir açıdan bilimsellik de yatar. görünüşte bariz bir şekilde bir "eşşek sudan gelinceye kadar dövmek" havası olsa da vuran kişi o sırada ne yaptığını iyi biliyordur. hatta vurmadan önce bile o anki duruma göre ne yapması gerektiğini çoktan hesaplamıştır.

krav maga'nın vücutta kullandığı başlıca kritik bölgelere gelirsek; bunlardan en önemlileri kasık, boyun, kulak ve gözdür. özellikle hayatınızı etkileyen bir durumda değilseniz göze yapılacak vuruşlar gereksizdir denebilir.

bunlar dışında şakaklar önemlidir çünkü şakak bölgesindeki kemik yapısı kafatasının diğer bölgelerindeki gibi kavisli değil düzdür. dolayısıyla buraya uygulanan yeterli veya çok sayıda kuvvet karşınızdaki kişinin cüssesi sizden küçük veya size eşit ise beyin kanamasına sebep olabilir. eğer kişi arkanızda ise dirsekle buraya yapılacak vuruş etkili olabilir.

burun üstü yine bu bölgelerden biridir. buraya uygulanacak bir çekiç yumruk veya elin dış kenarı ile yapılacak vuruş etkili olacaktır. karşınızdakinden kısa iseniz burun altına avuç içinizin altı ile yapacağınız vuruş etkili olacaktır. (türklerde bu aya içi ile vuruş tekniği çene gerilip dil ağız içinde sıkıştırılarak karşıdakine girişmek suretiyle istemsizce ve çokça kullanılır ama bu krav maga'yı da aşan üst düzey bir tekniktir o yüzden buna girmiyorum)

yine yukarıdakine benzer rakibin olduğu durumda çene altına avuç içinin altı ile yapılacak bir vuruş etkili olacaktır.

kulağa yapılacak vuruş rakipten küçük iseniz etkisizdir. rakiple eşit cüssede veya ondan büyükseniz işe yarayacaktır.

adem elması bölgesine yapılacak vuruş hayati tehlikede değilseniz gereksizdir çünkü cüsseli kişiye karşı dahi ölümcül etkisi olabilir.

adem elmasının altındaki boşluğa parmaklar ile yapılacak hafif basınç karşınızdakinin geri çekilmesini sağlayacaktır. daha yüksek basınç ise hayati tehlikede değilseniz gereksizdir.

çene altı bölgesine parmaklarınızla yapacağınız bir vuruş rakibinizin cüssesi ne olursa olsun etkili olacaktır.

boyun kenarı şahdamar bölgesi olduğundan buraya elin kenarı ile yapılacak çok sert bir vuruş rakibiniz sizin gibi biri ise bilincini kaybetmesine sebep olacaktır. rakip sizden zayıf biri ise ölümüne sebep olabilir. sizden güçlü biri ise en fazla sersemlemesine sebep olur. boynun kenarına kolunuzla kıskaç yaparak uygulayacağınız basınç aynı şekilde nefes borusuna uygulayacağınız basınçtan daha az etkilidir ama basınç arttıkça her ikisi de öldürücü olabilir.

bunlar dışında ayak, diz kapağı, karın, göğüs, sırt, bilek, kol, dirsek... gibi saymadığım yaklaşık otuz kadar daha bölge vardır. bunlardan ihtiyacınız olanını doğru şekilde seçip yine doğru şekilde uygulayabilmeniz ise krav maga'nın uygulamalı eğitimini aldıktan sonra sahip olabileceğiniz bir yetenektir.