bugün

devrim sonrasi kurulacak halk mahkemeleri

sormak gerekiyor, bu duyum nereden alınmıştır? devrimi yapanların programında "halk mahkemeleri kurulacaktır." diye bir ibare var mıdır? evet, bir devrim olursa şüphesi halk kitleleri kendilerini soyan, sömüren kişilere gerekli olan cezaları verecektir. bunun illa kurşuna dizme, onu bunu öldürme diye algılamamak lazım. sömürücülerin, soyguncuların ve yağmacıların ipliklerinin pazara çıkartma olarak algılamak gerekiyor. yani şüphesiz yeni bir adalet sisteminden bahsediyoruz.

asıl meselemize gelelim, programlar da yazanlar meselesine. evet, açık konuşmak gerekirse eskinin iktidar perspektifinden uzak, maceracı anlayışlar bugün bir taban bulabilecek kapasiteye sahip değiller. geçmişte öylesine kurulan halk mahkemeleri parodisinin bugün oynanmayacağıda bellidir. bundan yola çıkanlar da yazdıkları ve yapacaklarına dair fikirlerin yer aldığı programlarında çok daha bütünlüklü bir yeni adalet sisteminden söz ediyorlar. tabi sizlerin zihinleri bu bütünlükten ne anlarlar, orası ayrı konu.

lafın kısası devrim sonrası kurulacaklar listesi yok ama yapacaklar listesi var. halk mahkemesi parodisinin yeniden sahneye konmayacağı belli. yapılacaklar ise basit; sömürücülerin iktidarına ve meşruiyetlerine el koymak. tabi bahsedilen bir karşı devrim değilse.