bugün

imam hatip liselerinin kapatılması

`-imam hatip liselerine gönderilen* gönderiliş amacı başlığı açan arkadaşın da ibra ettiği gibi dini öğrenmeleri ve aynı zamanda toplum için yararlı olabilecekleri mesleklere yönelmeden önce normal liselerden farksız eğitim almalarıdır.

yalnız şöyle de bir gerçek var ki *element uydurmanın luzumu da yersizdir bu durumda. kimse imam hatip lisesine gitmeyen bir doktor, mühendis, avukat, memur din hakkında bilgisiz şeklinde bir beyanat yapmamıştır bugüne kadar.

imam hatip liselerinin kapatılmaması ülke çoğunluğunun kağıt üzerinde değil ciddi anlamda müslüman olmasından dolayı gereksizdir.

çünkü her müslüman anne baba dünyaya getirdiği evladını iyi bir müslüman olarak yetiştirmekle görevlidir önce, ondan sonra ülkesi ve milleti için faydalı bir insan yetiştirmekle yükümlüdür. salt pamuk tıkamak olarak algılayanlara da ayrıca selam eyleriz buradan,

ayrıca imam hatip liseleri kapatıldığında yaz döneminde açılacak kurslara bu ülkenin teenage kesimi ne kadar rağbet gösterir onu da gördük zamanında, hani zamanın birinde kur'an kurslarına ilk öğretim bitirmeden gitmenin yasak olduğunu hatırlarsak,sormak isterim 10-18 yaş aralığında hangi ergen okul tatilinde arkadaşlarıyla eğlenmek, tatil yapmak yerine camiye gidip eline din ile alakalı eğitim alabileceği birşeyler almıştır ? veyahut böyle birileri var mı ? çevrenizde aile baskısı dışında ?

-ilginç bir noktaya değinirsek,
imam hatip liseleri vakt-i zamanında kapatılmıştı, o dönemlerde insanlar (ki 30'lu yaşlardaki bir çok insanın ebeveyni olurlar)
anadolu eşrafında insanların toplanan kur'an-ı kerimleri hafızlar yardımı ile yeniden yazıp çoğaltmış, evlerinin altında gizli gizli
okumuşlar, daha sonra gelen ikdidar yamulmuyorsam* bu halk üzerinde din konusunda yapılan ters baskıyı sona erdirmişti.
konuyla alakası ise, bulunduğumuz topraklar üzerine ilk geldiğinden bugüne değin bu millet* çoğunluk olarak müslümanlığı benimsemiş, bu şekilde yönetilmiştir.(din-dil-ırk ayrımı olmadan) kurulan tüm devletlerde bu şekilde bir yönetim hüküm sürmüştür.* hatta bir çoğumuzun iyi bildiği, yeri geldiğinde göğsünü
kabarta kabarta övündüğü osmanlı imparatorluğu ve padişahlarının temel özelliği iyi bir dini eğitim almış olmalarıydı. çünkü iyi bir dini eğitim temeli alan müslüman genellikle vicdan duygusuna sahip olur ve yanlış bir davranışta bulunmazdı. aksi bir durum olsa bu zamana kadar gayrimüslim insanlar için neden ayrı kurumlar kurulmadı sorusunu sorarım ki bu şunu gösterir rahatlıkla:
gayrimüslim vatandaşlar bile bilirdi ki iyi bir müslüman yanlış yapmazdı.
ne zaman ki devlet-i al'i osman'da din eğitimi zayıflık gösterdi, hükümdarlar ve ülke gerilemeye başlamıştır. halk bu tip hükümdarlara rağmen dinine olabildiğince bağlı kalmaya çalışmış lakin değişen dünyanın getirdikleri arasında uzun bir direniş göstermiş, ne zaman ki halkın bu yöndeki bağları kopma noktasına geldiğinde osmanlı devleti yıkılmıştır. bu topraklarda yaşayan insanlar ne kadar dininden uzak görünse de vicdan denilen olguya sahip olduğundan en azından bilgisi olması amacıyla çocuklarına tam olarak veremedikleri dini eğitimi(-ki bu konuda da bir çok aile yetersiz/yanlış eğitim vermekte) alabilecekleri bir kurumun olmasını savunmaktadır. bu yüzden de imam hatiplerin kapatılması ülke insanının çoğunluğunun üzerinde günümüzde de aşırı baskı oluşmasını ve bir süre sonra bunun aşırı tepkisini göstermesine sebebiyet verecektir kanaatindeyim.

- her cemaatin kendi imkânlarıyla din görevlilerini yetiştirmesi durumunda bazı arkadaşların pek bi sevdikleri fettullah gülen'in ülkemizde bir kaç tane daha olduğunu göz önüne getirmelerini söyleyebiliriz sadece, sahneye geniş açıdan bakıldığında durum daha
net görülecektir,

- ayrıca ülkemizdeki imam hatip liselerinden ihtiyaçtan fazla imam yetişmemektedir, şayet eşit şartlarda üniversite sınavı imkanı olan günleri hatırlayanlar varsa (mutlaka vardır) üniversite sınavlarındaki sıralamalarda imam hatip lisesi mezunlarının sayısını da iyi bilirler, hoş epey zamandır katsayı sebebiyle bırakın dereceyi zaten zor üniversiteden giriyor ya mezunlar bu da ayrı bir durum. salt imam hatip liseleri için değil tüm meslek liseleri için geçerli bir sorun bu katsayı durumu element uydurmayalım bu sebepten.

- imam hatip liseleri salt pamuk tıkamak için değil, eşit şartlarda sınava tabii tutulmaları durumunda ülke için yararlı olacakları meslekleri seçip toplum için hayırlı birer insan olabiliyor pekala, ama eşit şartlarda!
- şu da bir gerçektir ki türkiye gibi bir ülkede din eğitimi devlet eliyle olmak zorundadır, aksini düşünenler için cumhuriyetin ilanı yıllarındaki cemaat ayaklanmalarını bir kez daha okumaları salık verilir.

- ermeni ve rum cemaatinin ruhban okulları kapalıdır çünkü ülke genelinde gayrimüslim sayısı en düşük nüfusa sahip vilayetimizden bile daha azdır neredeyse, ve ülkemizde de (büyük kentleri saymazsak) camilere denk sayıda diğer dinler için ibadethane bulunmadığı için gereksiz bir durum olur. aynı tez-i savunanlara sormak gerekir o zaman, imam hatip liselerine uygulanan katsayı(-ki bu da kapatmanın kibar hali oluyor) sebebiyle neden ülkem gençleri(imkanı olanlar) eğitimlerinin kalan kısmını yurt dışında bir üniversiteye gidip tamamlamak zorunda kalıyor, lisans ve yüksek lisans eğitimini elin memleketinde alıyor ?

nihayetinde imam hatip liseleri kimsenin arka bahçesi olmamıştır bu zamana kadar, o dönemlerde ben de içinde bulunduğum imam hatip
lisesinden alacağımı aldıktan sonra ayrılmış başka bir okulda eğitim almaya devam etmişimdir. imam hatip lisesi yada ticaret meslek lisesi farketmez esasında, kişi kendini bilmedikten sonra aldığı eğitim onu imamda yapmaz broker'da, ayrıca cv*'me de imam hatip lisesi yazmaktan hiçbir zaman çekinmemişimdir şahsen. olay kişinin kendisinde bitmekte, bu şekilde kişi ne çevreden dolayı bir misyon üstlenir, ne birilerinin arka bahçesindeki mücahidi olur, ha diyorsa ben öyle oldum o zaman nerede hata yaptığını iyice düşünmelidir,

nihayetimde konuyu bağlarsak;

tsk ülkemiz insanının kanında yer alan savaşçı yapının gerekliliği ise din okulları durumundaki imam hatip liseleri de halk için yüksek gerekliliğe sahiptir, kapatılması insanlardaki az da olsa var olan inancın temelini yıkılmasına sebebiyet verir,
bir kesimin ne kadar kabullenmeyi istemesede bilmesi gereken gerçek budur.

buyrun günah keçisi olayım dedim, gönül rahatlığıyla eksi verebilirsiniz.*`
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar